Το παρασκήνιο της αποχώρησής της ελληνικής αντιπροσωπείας από την εκδήλωση για τον αγωγό TANAP το Σάββατο έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η ελληνική αντιπροσωπεία είχε αποφασίσει πριν ξεκινήσει η εκδήλωση την αποχώρησή της, αφού όπως φαίνεται οι προκλήσεις ήταν κάτι που λίγο πολύ όλοι στην ελληνική πλευρά περίμεναν.

«Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υφυπουργός μάλιστα τόνισε ότι το οξύμωρο είναι το ότι ο Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε πως η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή, τη στιγμή που η ίδια η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα στην Κύπρο εδώ και 40 χρόνια.

Αμέσως μετά την αποχώρηση ο διπλωματικός σύμβουλος του υπουργείου Ενέργειας ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών και τον πρέσβη και ο ίδιος ενημέρωσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι οι 2 πρώτες ώρες της εκδήλωσης κύλισαν ομαλά, χωρίς προκλήσεις, μέχρι την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Ερντογάν, στο τέλος της εκδήλωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όταν μεταξύ άλλων άφησε αιχμές για την χώρα μας λέγοντας ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Λιβύης, με αφορμή τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες

Μάλιστα, όπως εξήγησε, ενώ αποχωρούσε τον ρώτησε κάποιος τούρκος αξιωματούχος αν συμβαίνει κάτι και ο ίδιος απάντησε ότι μετά από αυτά που άκουσε πρέπει να αποχωρήσει.