Αυτή η δήλωση-παραδοχή του 80χρονου, διορισμένου για ένα 24ωρο διοικητή νοσοκομείου Καρδίτσας Κώστα Πατέρα, ότι θα γύριζε στη ΝΔ απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, με την προϋπόθεση ότι θα του έδιναν κάποια θεσούλα και μάλιστα τη συμφωνία αυτή, όπως είπε, την έκλεισε με τον πρόεδρο της ΝΔ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, τι να θυμίζει άραγε; Τις παλιές κομματικές συνήθειες; ‘Η το ρουσφέτι; Το ΚΙΝΑΛ πάντως και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κομματική συναλλαγή». Γεγονός είναι ότι οι τοποθετήσεις νέων διοικητών στα νοσοκομεία άνοιξαν στο πολιτικό σκηνικό τον ασκό του Αιόλου.

***

Πήγε να δικαιολογήσει τον διορισμό του ο ηλικιωμένος διοικητής (που είναι και πρόεδρος των ιεροψαλτών και πρόεδρος των κυνηγών στην περιοχή του) και τα έκανε χειρότερα: «Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα έναν στρατό δικό μου στα Τρίκαλα» είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Πατέρας. «Με καλέσανε κάτω διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα “θα γυρίσω πίσω, κύριε πρόεδρε, να σας βοηθήσω αφού θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μία από αυτές τις θέσεις”» συμπλήρωσε.

***

Ετσι αποφάσισα να ψάξω το ζήτημα, να μάθω τι ακριβώς έγινε με τους διοικητές των νοσοκομείων, θέμα που ξύπνησε τα αντιπολιτευτικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, που επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, ξεχνώντας βεβαίως τα δικά του με τα πλαστά πτυχία και τα στελέχη που διορίζονταν απευθείας από την Κουμουνδούρου. Πρώτα απ’ όλα όμως με εντυπωσίασε η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά η οποία αφού αναφέρει ότι η «κομματική αυτή συναλλαγή φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη» δηλώνει: «Δεν είναι αδέξιοι, είναι δεξιοί» και ζητεί ανοιχτή προκήρυξη θέσεων και για τους διοικητές στα νοσοκομεία. Να σημειώσω ότι αυτό το «αδέξιοι δεξιοί» είναι σύνθημα του πάλαι ποτέ ισχυρού (δυνατού και ενωμένου) ΠαΣοΚ.

***

Εν συνεχεία αποτάθηκα σε ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα (που κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου), ο οποίος η αλήθεια είναι ότι με εντυπωσίασε λέγοντάς μου: Πρώτον: «Δεν ξέρεις πόσο ξύλο φάγαμε από τους δικούς μας που δεν τοποθετήσαμε στα νοσοκομεία μόνον γαλάζια στελέχη». Δεύτερον, ότι πράγματι υπήρξαν αστοχίες στους διορισμούς έπειτα από απαίτηση άλλων κομματικών στελεχών. Κατά μία εκδοχή (που δεν έχει διαψευσθεί), ένα κυβερνητικό στέλεχος πίεσε για την τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου διοικητή. Τρίτον, το 72% των νέων διοικητών νοσοκομείων διαθέτουν εμπειρία αλλά και πτυχία και τέταρτον, ότι θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε τρεις μήνες.

***

Του υπενθύμισα όμως τη δήλωση που έκανε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει αποτυχόντες βουλευτές στις διοικήσεις των νοσοκομείων, για να μου απαντήσει ότι «μόνον ένας από τους 115 είναι αποτυχών βουλευτής, και αυτός έχει δίπλωμα και μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία». Και επανέλαβε: «Εάν στους τρεις μήνες δεν παρουσιάσουν έργο, θα πάνε στα σπίτια τους».

***

Παρήγγειλαν αξονικό τομογράφο για ενηλίκους στο… Παίδων

Και μια ο λόγος για νοσοκομεία, έχω να σας πω και τούτα: Δεν το συνηθίζει, αλλά φαίνεται ότι το κακό είχε παραγίνει ή μάλλον παραήταν εξόφθαλμο. Κι έτσι αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει. Κατά την παρουσίαση του προγράμματος προσυμπτωματικών εξετάσεων στον πληθυσμό του Λεκανοπεδίου και των προληπτικών ελέγχων για τα παιδιά, ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Υγείας και στην Περιφέρεια παραγγέλθηκε Αξονικός Τομογράφος για ενηλίκους από το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»! «Το λέω δημόσια γιατί δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα» είπε.

***

Αποκάλυψε δε ότι η προκάτοχός του Ρένα Δούρου είχε δεσμεύσει 25 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό της Περιφέρειας υπέρ του υπ. Υγείας, χρήματα τα οποία προορίζονταν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία. Και συνέβη το εξής: «Αφού παρήγγειλαν

τα μηχανήματα, δέσμευσαν τα χρήματα για να τα αγοράσουν αλλά δεν είχαν φτιάξει εγκαταστάσεις, ούτε προσέλαβαν προσωπικό για να τα λειτουργήσει, με αποτέλεσμα τα μηχανήματα να παραμένουν σήμερα στις ζελατίνες»! Συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα;

***

«Silver Alert» για το φορολογικό

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το «Silver Alert» είναι το εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων. Γιατί το αναφέρω; Διότι το βράδυ της Τρίτης – κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα Ολυμπιακού – Τότεναμ – οι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ έκρουσαν μαζικά ένα ιδιότυπο «Silver Alert» για το φορολογικό νομοσχέδιο που μόλις είχε κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό που μου περιέγραψαν έχει όντως ενδιαφέρον. Και εξηγούμαι…

***

Ξεφυλλίζοντας το κείμενο του νομοσχεδίου που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και το οποίο έφερε φαρδιές-πλατιές τις υπογραφές του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, οι οικονομικοί συντάκτες διαπίστωσαν πως έλειπαν άρθρα. Συγκεκριμένα, η τακτική αρίθμηση του νομοσχεδίου σταματούσε στο άρθρο 51, ύστερα κατευθείαν πήγαινε στο άρθρο 57 και εν συνεχεία στο άρθρο 61.

***

Δεδομένης της αναντιστοιχίας με το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου, που δεν εμφάνιζε προβλήματα, οι οικονομικοί συντάκτες ξεκίνησαν να τηλεφωνούν στο υπουργείο Οικονομικών για να λάβουν εξηγήσεις. Τελικά, ολόκληρο το ορθό αρχείο του νομοσχεδίου αναρτήθηκε το πρωί της Τετάρτης και ενώ είχαν μεσολαβήσει δεκάδες τηλεφωνήματα προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τους ενδιαφερομένους που έψαχναν τα «χαμένα» άρθρα.

***

Πηγή μου με ενημέρωσε πως το λάθος έγινε στη διαβίβαση του νομοσχεδίου από το γραφείο της νομικής συμβούλου του Χρήστου

Σταϊκούρα, Γεωργίας Μπέη, προς τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης Στέλιο Κουτνατζή – που γιόρταζε την Τρίτη. Δεδομένου ότι οι Κουτνατζής και Μπέη είχαν συνυπάρξει στο νομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επί διακυβερνήσεως Σαμαρά, θα περίμενε κανείς ότι συνεννοούνται με κλειστά μάτια. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συνέβη με αυτή την αστοχία…

***

Ο κάλπικος, κατά το ΚΚΕ, προοδευτισμός και το ακροδεξιό ιερατείο

Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν αναμενόμενο, επιτέθηκε στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις τους, λέγοντας πως το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες, ότι μπορεί να υπάρχει ένα πραγματικά δημοκρατικό, προοδευτικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο αυτού του συστήματος.

***

Ο κ. Κουτσούμπας εξήγησε πως η ΝΔ εκφράζει τον συντηρητισμό ενός αυθεντικού και παραδοσιακού κόμματος της αστικής τάξης. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν είναι προοδευτική η πρότασή του αφού δεν τολμά να προτείνει ούτε τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, ο οποίος σε άλλες χώρες έχει συντελεστεί πριν από δεκαετίες, ακόμη και πριν από έναν αιώνα. Ενδιαφέρον όμως έχει αυτό που είπε στη συνέχεια: «Τον κάλπικο προοδευτισμό του ΣΥΡΙΖΑ τον στηρίζει και τον καλλιεργεί το ίδιο το αναχρονιστικό ακροδεξιό ιερατείο εντός της συντηρητικής παράταξης της ΝΔ, με τις θέσεις που προβάλλει, δίνοντας τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί έτσι ευκολότερα λαϊκές ριζοσπαστικές δυνάμεις, εν ονόματι αυτού του κάλπικου προοδευτισμού και της δήθεν “αριστεροσύνης”». Αυτό το λες και κάρφωμα!

***

Ποιοι παρακολουθούν το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ είναι γνωστό πως διακρίνεται για την επιμονή του. Δεν τα παρατάει εύκολα. Για παράδειγμα, το ζήτημα των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο στον Περισσό όχι μόνο δεν το έχει ξεχάσει

αλλά το επαναφέρει με ερώτησή του στη Βουλή. Τι ζητούν οι βουλευτές του Παφίλης, Γκιόκας και Συντυχάκης από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη; Τι μέτρα θα πάρουν για να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.

***

Θυμίζω πως έχουν περάσει τρία χρόνια από το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ και η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί. Γιατί, όπως λέει το ΚΚΕ, εκκρεμούν όπως φαίνεται ευρωπαϊκές εντολές έρευνας και αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα καταγγέλλει «βραδύτητα και κωλυσιεργία» των αρμόδιων αρχών, «τακτική υποβάθμισης» των καταγγελιών του σε «φάρσα», δείχνοντας στην ουσία προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης.

***

Ενδιαφέρον έχει ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτησή τους μιλούν για βελγική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που διαθέτει εγκαταστάσεις στην Ελλάδα χωρίς άδεια από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και επιμένει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία στη δικογραφία που, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, επιτρέπουν να εντοπιστούν οι υπαίτιοι έστω και σήμερα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση αυτή τη φορά από τους υπουργούς της ΝΔ.

***

Τα βραβεία επιχειρηματικότητας

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων επιχειρηματικότητας ΚΟΥΡΟΣ 2019, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Κάθε μέρα ακούμε για απονομές βραβείων σε επιχειρήσεις αλλά ο συγκεκριμένος θεσμός που διοργανώνεται από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας είναι ξεχωριστός αφού οι εταιρείες που βραβεύονται έχουν επιλεγεί με πολύ αυστηρά κριτήρια. Θα είναι η 25η απονομή των βραβείων από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Βραβείο ανάπτυξης και καινοτομίας, Βραβείο επίδοσης στον διεθνή στίβο και Βραβείο κοινωνικής προσφοράς.