Για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, και τη συνεχόμενη ενίσχυσή της γειτονικής χώρας στον αμυντικό τομέα μίλησαν μέσα από την εκπομπή One Line ο αντιστράτηγος ε.α, Λάμπρος Τζούμης και ο δημοσιογράφος του One Channel, Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Ρομπόπουλος η Τουρκία απάντησε σε έντονο ύφος στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τους S-400 λέγοντας ότι «δεν αγοράζεις ένα προϊόν για να το κρατήσεις στο κουτί. Έχουμε ανάγκες».

Από την πλευρά του ο κ. Τζούφης υπογράμμισε πως «από την Τουρκία υπάρχει τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και το ανησυχητικό είναι πως το 75% από τα συστήματα παράγονται από την αμυντική βιομηχανία της ίδιας της χώρας».

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία τρέχει 653 εξοπλιστικά προγράμματα και ξοδεύει 41 δισ. στην αμυντική της βιομηχανία» συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά, κατέστησε σαφές πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν βρίσκεται στο καλύτερό της επίπεδο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανασύσταση της αμυντικής μας βιομηχανίας» συμπλήρωσε. Ωστόσο, έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας πως «δεν πρέπει να φοβόμαστε. Η Ελλάδα έχει ικανή αποτρεπτική δύναμη. Αν η Τουρκία ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι, θα το είχε κάνει».

Αναφορικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να… μείνουν στα κουτιά οι S-400 τόνισε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. «Ο Ερντογάν έχει δείξει στοιχεία μεγαλοϊδεατισμού και αμετροέπειας. Μετά το πραξικόπημα έχει γίνει μετάλλαξη. Ο Ερντογάν θέλει να την καταστήσει υπερδύναμη και θέλει το 2023 στα 100 χρόνια από τη γένεση της τουρκικής δημοκρατίας να έχει αντικαταστήσει τον Κεμάλ στο τουρκικό υποσυνείδητο». Τέλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες των S-400, καθώς και των F-35.

Πηγή: onetv.gr