Στα τέλη του 2020 αναμένεται να παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό το αεροπλανοφόρο «Ανατολού», το μεγαλύτερο τουρκικό πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, συμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλς Ντεμίρ.

«Λάβαμε μέτρα για να είναι έτοιμο περίπου ένα χρόνο νωρίτερα. Στα τέλη του 2020 θα παραδώσουμε το αεροπλανοφόρο στο Πολεμικό μας Ναυτικό» δήλωσε ο  πρόεδρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Το «Ανατολού» θα έχει μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 και βάρος 27 χιλιάδες τόνους. Η πίστα του θα έχει μήκος 180 και θα μπορεί να μεταφέρει 12 αεροσκάφη, 6 με 8 ελικόπτερα και 1200 στρατιώτες.

Το αεροπλανοφόρο που κατασκευάζεται στα ναυπηγία της Τουρκίας στην Τούζλα επισκέφθηκε χθες ο Ισμαήλ Ντεμίρ και είπε «μακάρι από δω και μπρος η Τουρκία να έχει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο γι αυτού του είδους τα πλοία».

Δεκάδες πολεμικά πλοία, ελληνικά και ξένα, αναπτύσσονται πάντως αυτές τις ώρες στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, συμμετέχοντας στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση “ΝΗΡΗΙΣ”, που διεξάγεται με ευθύνη της χώρας μας. Στην άσκηση που θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, μετέχουν και δυνάμεις με Νατοϊκό “καπέλο”, όχι όμως από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχουν τα περισσότερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο φτάνοντας τα 20, ανάμεσά τους το αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν που είχε σταλεί στη Συρία και το αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν που μπορεί να μεταφέρει 90 αεροπλάνα.

Η Ρωσία έχει ένα αεροπλανοφόρο, το Κουζνέτσοφ, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 30 αεροσκάφη. Από ένα αεροπλανοφόρο έχουν επίσης η Βραζιλία, η Ινδία, η Ταϋλάνδη, η Ιταλία και η Γαλλία. Η Βρετανία έχει δύο αεροπλανοφόρα.