Συνθήκες εύθραυστης ηρεμίας επικρατούν τις τελευταίες ώρες στο κέντρο της Αθήνας ενόψει της καθιερωμένης πορείας για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το απόγευμα της Κυριακής.

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών με τις εκκενώσεις κτηρίων που ήταν υπό κατάληψη από ομάδες αντιεξουσιαστών και η παρουσία των ΜΑΤ εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργήσει συνθήκες έντασης που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και εντείνουν τους φόβους για τυχόν επεισόδια με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η κρατική μηχανή λαμβάνει μέτρα και προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Πάνω από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται, ο δήμος έχει εξαφανίσει τους κάδους απορριμμάτων σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από τα Εξάρχεια, ο οργανισμός αστικών συγκοινωνιών κατέβασε τις ηλεκτρονικές ταμπέλες τηλεματικής στην Πατησίων και άλλες κεντρικές λεωφόρους, η τροχαία προειδοποιεί τους οδηγούς να μην παρκάρουν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, στα Εξάρχεια μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος και το Μετρό ανακοίνωσε ότι αύριο θα κλείσουν τρεις κεντρική σταθμοί.

Όλα αυτά θυμίζουν προετοιμασίες πριν τον πόλεμο και όχι εορταστική ατμόσφαιρα που θα άρμοζε σε μια επέτειο για τη Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ομάδες αντιεξουσιαστούν φέρεται να ετοιμάζονται για συγκρούσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου επιχείρησαν να εισβάλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου και εμποδίστηκαν από τις ομάδες περιφρούρησης. Υπήρξαν μικροσυμπλοκές χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια.

Οι επιτελείς της ΓΑΔΑ έχουν στραμμένη την προσοχή του στα Εξάρχεια προκειμένου να καταγράψουν και να αντιμετωπίσουν προληπτικά προπαρασκευαστικές ενέργειες από ομάδες μπαχαλάκιδων.

Μετά τα περσινά περιστατικά, ήδη έχει δοθεί εντολή να επιτηρούνται τα πρατήρια βενζίνης στη γύρω περιοχή ενώ ερευνώνται χώροι σε πολυκατοικίες όπως μπαλκόνια και ταράτσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις επιθέσεων στις αστυνομικές δυνάμεις.

Το σχέδιο

Ειδικές οδηγίες έχουν λάβει οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο καθώς υπάρχουν φόβοι ότι αντιεξουσιαστές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τα ιδρύματα.

Στο μικροσκόπιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού έχουν μπει όσοι φέρουν σακίδια καθώς συχνά μετατρέπονται σε μέσα μεταφοράς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια όπως πέτρες κλπ. Παράλληλα, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ και τα drones θα δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ εικόνα σε πραγματικό χρόνο από δρόμους αλλά και ταράτσες των πολυκατοικιών στα Εξάρχεια, στις οποίες μπορεί να έχουν αποθηκεύσει υλικό οι αντιεξουσιαστές για να επιτεθούν στους αστυνομικούς στο τέλος της πορείας.

Πρεμιέρα θα κάνουν και τα μέλη της νεοσύστατης ομάδας μοτοσικλετιστών «Δράση», που είναι η συνέχεια της «Δέλτα». Ήδη, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται από σήμερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ έντονη θα είναι η παρουσία σε δημόσια κτίρια, όπως Βουλή, πρεσβείες κλπ και η παρουσία πάνω από δέκα κλούβες των ΜΑΤ μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ποιοι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 αύριο Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία

Με την κατάθεση στεφανιών συνεχίζονται σήμερα Σάββατο οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Την Παρασκευή κατέθεσε στεφάνι αντιπροσωπεία της Βουλής.

Ο βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τη βουλευτή του «Μέρα 25» Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αμέσως μετά την κατάθεση του στεφάνου, ο Γιάννης Καλλιάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τη μέρα αυτή τιμάμε τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς για την αποκατάσταση της δημοκρατίας απέναντι στον αυταρχισμό της δικτατορίας. Ο αγώνας για τη δημοκρατία είναι ένας διαρκής αγώνας διότι, όπως γνωρίζουμε, τίποτε δεν είναι δεδομένο».

Το πρωί του Σαββάτου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ από τη Νεολαία ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου, Σωτήρης Αλεξίου.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Προς στιγμήν δημιουργήθηκε ένταση και το στεφάνι που κατέθεσαν τελικά τα μέλη του κόμματος οι φοιτητές το πήραν και το κατέστρεψαν.