Για τη νέα παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να τακτοποιηθούν τα αυθαίρετα, αλλά και για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες που δε θα συμμορφώνονται με το νέο νόμο, μίλησε στην εκπομπή One Direct ο Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Πάρις Χαρλαύτης.

Ο κ. Χαρλαύτης εξήγησε αρχικά ποια ακίνητα θεωρούνται αυθαίρετα και τι ακριβώς ισχύει για την παράταση που έχει δοθεί. Από τη νέα αυτή ρύθμιση επωφελούνται μόνον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν κατασκευαστεί έως το 2011.

Τα μεταγενέστερα δεν δικαιούνται ρύθμισης. Αναφορικά με τα πρόστιμα ενημέρωσε πως αν κάποιος δεν τακτοποιήσει τις οφειλές του έως τον Ιούνιο που τελειώνει και η παράταση και ξεκινήσει τότε τις διαδικασίες, τότε θα πάρει κάποια προσαύξηση.

Τώρα για παλαιότερες δηλώσεις που ενδεχομένως έχουν μείνει στη μέση, ο κ. Χαρλαύτης πρότεινε την απεύθυνση στο Τεχνικό Επιμελητήριο ή στην πολεοδομία προκειμένου να ελεγχθεί η διαδικασία τακτοποίησης του αυθαιρέτου. Ολοκληρωμένο θεωρείται ένα αυθαίρετο όταν είναι υπό καθεστώς περαίωσης, δηλαδή ολοκληρωτικής εξόφληση σε συνδυασμό με την ανάρτηση όλων των δικαιολογητικών.

Πηγή: onetv.gr