Γιατί παραπονιέται
ο Τσίπρας

Μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραπονιέται όπου σταθεί και όπου βρεθεί ότι τον εγκατέλειψαν οι μέχρι πρότινος φίλοι του επιχειρηματίες, υπαινισσόμενος προφανώς τη μετατόπιση του Ιβάν Σαββίδη προς τη στέγη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και τη στροφή των υπευθύνων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Σπεύδουν όλοι αυτοί προφανώς να πιάσουν στασίδι στα σκαλιά της νέας εξουσίας προσφέροντας δώρα και υποσχέσεις στον νέο κυβερνήτη.

Περιττό να υπενθυμίσω ότι ο Ιβάν ήταν στο πλευρό του Τσίπρα μέχρι που έχασε τις εκλογές, και το ζεύγος Παπαδημητρίου (του Ιδρύματος Ωνάση) παζάρευε έως την τελευταία ώρα με τον Παύλο Πολάκη για την εξαγορά κοψοχρονιά του «Ερρίκος Ντυνάν». Και δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν κι άλλοι που δεν εκτίθενται με τον ίδιο τρόπο.

Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στον ΣΕΒ, όπου πολλά μέλη του εκθείαζαν επί χρόνια τις αρετές του κ. Τσίπρα, τώρα παριστάνουν ότι δεν τον γνωρίζουν. Οπως εξομολογήθηκε ένα μέλος του Συνδέσμου, οι περισσότεροι συμπεριφέρονται σαν να μην ήταν ποτέ πρωθυπουργός!

 

Το δεκαπενθήμερο
των Κινέζων…

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου θα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «δεκαπενθήμερο Κίνας», αφού ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σανγκάη και αμέσως μετά αναμένεται στην Αθήνα η άφιξη του κινέζου προέδρου. Το τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός στην Κίνα θα το διαβάσατε σε άλλες στήλες. Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι στο ταξίδι αυτό προσκλήθηκαν να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και δύο περιφερειάρχες. Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Την τελευταία στιγμή ο κ. Αγοραστός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάει και θα τον αντικαταστήσει ο αντιπεριφεριάρχης του.

…Και ο Πατούλης

Αντί, λοιπόν, ο κ. Αγοραστός  να πάει στην Κίνα (Σανγκάη) και να εγκαινιάσει την έκθεση αγροτικών προϊόντων, τροφίμων και ποτών Θεσσαλίας, προτίμησε να μείνει στο υπό κατασκευή υποβρύχιο μουσείο Σποράδων. Αντιθέτως, ο κ. Πατούλης όχι μόνον θα πάει, αλλά θα υπογράψει συμφωνίες για συνεργασία σε θέματα υγείας με κινεζικά πανεπιστήμια και συμφωνία για τη δημιουργία μιας κλινικής στο Χαλάνδρι, με κινεζικές μεθόδους θεραπείας και περίθαλψης.

 

Εκδότες λαθρόβιων εντύπων

Εξέπληξε αρνητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με την τροποποίηση που επέβαλε στο καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης των εφημερίδων. Με απόφασή του θα μπορούν να λάβουν ενίσχυση ακόμη και επιχειρήσεις Τύπου που δεν διαθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ακόμη και εκείνες που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους…

Η προηγούμενη ρύθμιση των κ.κ. Χουλιαράκη και Κρέτσου απαιτούσε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και διευκρίνιζε ότι εάν οφείλονταν ποσά σε εργαζομένους, η ενίσχυση θα κατευθυνόταν σε αυτούς. Προφανώς η χωρίς καμία υποχρέωση ενίσχυση έρχεται να στηρίξει συγκεκριμένους εκδότες που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της νομιμότητας, για να μην πούμε ότι πρόκειται για εκδότες λαθρόβιου Τύπου, κάτι που αν μη τι άλλο στρεβλώνει την αγορά και θίγει εκείνους οι οποίοι τηρούν κατά γράμμα και χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις στο κράτος και στα Ταμεία.

 

Εκλογή Προέδρου
της Δημοκρατίας

Είναι απαράδεκτη (κατά την άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας) και δεν μπορεί να συζητηθεί στην παρούσα αναθεωρητική Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον λαό σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί από τη Βουλή η πλειοψηφία των 180 εδρών, έπειτα από συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επί εξάμηνο ψηφοφορίες. Ο λόγος είναι απλός και τον ανέπτυξε ο γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας Κώστας Τζαβάρας στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής. Η παρούσα Βουλή αποφασίζει σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος για την αναθεώρηση εκείνων – και μόνο εκείνων – των διατάξεων που έχει προτείνει με την απόφασή της η προηγούμενη Βουλή. Μεταξύ των διατάξεων που έχουν προταθεί για αναθεώρηση από την προηγούμενη Βουλή δεν συμπεριλαμβάνεται η διάταξη του άρθρου 30 παρ. 1,  που προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται αποκλειστικά και μόνο από τη Βουλή.

Κατά συνέπεια, η παρούσα Βουλή, ως αναθεωρητική, δεσμεύεται να αναζητήσει την αναθεώρηση της διάταξης του άρθρου 32 παρ. 4, που ρυθμίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρονται για την ανάδειξή του αποκλειστικά μέσω ψηφοφοριών στη Βουλή.

Ενας και μόνο αριθμός
για τους πολίτες

Η υιοθέτηση ενός και μόνο αριθμού του πολίτη αποτελεί θέμα συζήτησης… δεκαετίας τόσο στην εγχώρια αγορά πληροφορικής όσο και σε όσους οραματίζονται ένα κράτος πιο φιλικό για τον πολίτη. Αυτή τη στιγμή, ο κάθε ένας από εμάς χρειάζεται να θυμάται τον ΑΦΜ του, τον ΑΜΚΑ του, τον αριθμό της ταυτότητάς του, ή ακόμη και του διαβατηρίου του. Ο στόχος του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της ομάδας του είναι, όπως πληροφορούμαι, να μεταβούμε σε ένα καθεστώς ενός και μόνο αριθμού τον οποίο ο πολίτης θα πρέπει να θυμάται για την αλληλεπίδρασή του με το Δημόσιο. Ενας, δηλαδή, αριθμός για κάθε πολίτη. Ο ίδιος αριθμός για ΑΦΜ, για ΑΜΚΑ για ταυτότητα κ.τ.λ. Αυτό το εγχείρημα, πέρα από την πολιτική απόφαση του ποιος θα είναι εν τέλει αυτός ο αριθμός – κάποιος από τους υφιστάμενους ή ένας εντελώς νέος – θα απαιτήσει και μεγάλες τεχνικές αλλαγές στα συστήματα και σίγουρα τη συνεργασία φορέων όπως η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ. Ιδωμεν.

Ολο και κάτι θα μάθουν…

Δημοφιλέστατος και αναπαραγόμενος ο ΒΗΜΑτοδότης, ευλόγως προκαλεί τον φθόνο διαφόρων. Οι οποίοι διαστρεβλώνουν τα γραπτά μας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η πληροφορία για το «πώς κοιμάται ο Μητσοτάκης» δεν ήταν δική μας έκφραση, ήταν του ιδίου και γι’ αυτό και μεταφέρθηκε με εισαγωγικά. Την είπε για πρώτη φορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη και την επανέλαβε προσφάτως σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν πειράζει. Ας διαβάζουν προσεκτικότερα μπας και ξεστραβωθούν. Ολο και κάτι θα μάθουν.

Αντιμέτωπος
με τις φώκιες

Σας μεταφέρω την αφήγηση που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους εκπροσώπους των οικολογικών οργανώσεων για την άγνωστη περιπέτειά του με τις… φώκιες. «Βρισκόμουν», τους είπε, «σ’ ένα ακριτικό νησί και πήγα πρωί για να δω τις φώκιες. Εγώ τις είδα, αλλά αυτές όταν με είδαν δεν χάρηκαν και τόσο πολύ». Τι είχε συμβεί; Οι φώκιες ενοχλήθηκαν και έφυγαν.

Ηταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τις οικολογικές οργανώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού για λίγες ώρες το μόνο που συζητιόταν ήταν η… άγρια φύση. Ητοι..

Η επανεμφάνιση των λύκων, των τσακαλιών, η αύξηση του αριθμού των αρκούδων και η προστασία των θαλασσών από τα πλαστικά.

Το έργο για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας αναλαμβάνει με απόφαση του Πρωθυπουργού ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Επειδή ο υφυπουργός προέρχεται από τις Ενοπλες Δυνάμεις και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, αναμένεται να χειριστεί το λεπτό θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων σε στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ.λπ.

Εως τώρα δεν υπήρχε προθυμία για πλήρωση θέσεων προέδρου ή CEO σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ο λόγος; Οι χαμηλοί μισθοί. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο μισθός των προέδρων ή των CEO αυξάνεται και θα φθάνει έως το 90% των αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές θα φθάσουν τις 6.000 έως 7.000 ευρώ (μεικτά). Αφορά τον ΟΑΣΑ και τα ΕΛΤΑ.