Mε ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία θα προχωρήσει ο Νίκος Αναστασιάδης στην τριμερή της 25ης Νοεμβρίου ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ελπίζουμε να εγκαταλείψει η Τουρκία την άτεγκτη στάση»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Κάρυου, στον Αστρομερίτη, ο κ. Προδρόμου απαντώντας σε ερώτηση για το τί αναμένει η κυβέρνηση από τη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 25 Νοεμβρίου, είπε ότι «υπάρχει η ημερομηνία, θα γίνει η συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και πρόθυμος και διαθέτει την πολιτική βούληση, ελπίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολαβεί η τουρκική πλευρά θα εγκαταλείψει την άτεγκτη στάση, τη λογική των προκλήσεων, τις πολιτικές κανονιοφόρων και ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με την πρωτοβουλία του ΓΓ που προσπαθεί να προετοιμάσει την επανέναρξη».

«Στόχος μια συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων»

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος έχει πάμπολλες φορές επαναβεβαιώσει ότι επιζητούμε μια λύση στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ αξιοποιώντας το πλαίσιο Γκουτέρες και τη διάσταση της ασφάλειας της Κύπρου που για πρώτη φορά τόσο καθαρά υπογραμμίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο και βεβαίως μέσα από διαπραγματεύσεις να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένδειξη ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τη στάση που τηρεί μέχρι τώρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό μένει να το διαπιστώσουμε και ενδεχομένως να το διαπιστώσουν τα ΗΕ, στο εναπομένον διάστημα».

«Ας μην προτρέχουμε»

«Από την πλευρά μας αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στις 25 Νοεμβρίου με ξεκάθαρη πολιτική βούληση και προθυμία ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό, όμως, εξαρτάται και από την τουρκική πλευρά και κυρίως από την Τουρκία», είπε.

Ερωτηθείς τι αναμένεται να γίνει μετά τις 25 Νοεμβρίου και ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Προδρόμου είπε «ας μην προτρέχουμε», σημειώνοντας ότι τώρα έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου, κάτι που «ο πρόεδρος όλο το προηγούμενο διάστημα είχε επιδιώξει».

Πρόσθεσε ότι «ευτυχώς η πρωτοβουλία του ΓΓ είναι σε εξέλιξη ακόμα και προσβλέπουμε ότι αναλόγως θα προχωρήσει μετά ο κ. Γκουτέρες».

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ