Στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στο Twitter, Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σε άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25/11 για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Η ανταπόκριση του Προέδρου υπήρξε θετική.

Ξανά στη Λευκωσία το Νοέμβριο η Λουτ

Στην Κύπρο επανέρχεται εντός Νοεμβρίου η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προεργασία που θα οδηγήσει στη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί περί το τέλος Νοεμβρίου, την οποία θα ακολουθήσει η άτυπη πενταμερής, ώστε να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, από αρμόδια πηγή, φαίνεται να είναι βατό το να μπουν κάτω οι όροι αναφοράς και να κλείσει το θέμα αυτό.

Φαίνεται να μπαίνουμε σε μια πορεία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ήδη υπάρχει μια ορατή διαδρομή, σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως, εκτός της προσπάθειας της κ. Λουτ, κρίνεται ως απαραίτητη και η συμβολή του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ στην όλη διαδικασία, αφού το πήγαινε–έλα της κ. Λουτ, κατά την επίσκεψή της στο νησί τον Σεπτέμβριο, δεν είχε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την κατάληξη στους όρους αναφοράς.

Είπε ακόμη πως η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί μπορεί να είναι καταληκτική σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς αλλά ενδέχεται ο ΓΓ να επιφυλαχθεί να ανακοινώσει τους όρους κατά την άτυπη πενταμερή, στην οποία αναμένεται να είναι παρατηρητής η ΕΕ.

Έτοιμη να συνδράμει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού , εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως «από τότε που έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου και η Κομισιόν υποστήριξε ενεργά τη διαδικασία επίλυσης.

«Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει και συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένουμε έτοιμοι να το πράξουμε στο μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα», κατέληξε.