Πήρε το μάτι μου κατηφορίζοντας λίγο πριν από το μεσημέρι την Ηρώδου Αττικού τη θωρακισμένη Μερτσέντες (μετά συνοδευτικού) του Ιβάν Σαββίδη (φωτογραφία) να βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαββίδης βγήκε από την πίσω πόρτα, αλλά η Τροχαία που βρίσκεται έξω από το Μαξίμου διέκοψε την κυκλοφορία για να περάσει με ασφάλεια ο ελληνορώσος επιχειρηματίας (και καναλάρχης). Τι γύρευε ο Ιβάν Σαββίδης στο Μαξίμου, τη στιγμή μάλιστα που δεν πέρασε και πολύ καιρός που προεξοφλούσε (σε συνεντεύξεις του) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Πρωθυπουργός; Ή το άλλο που θυμήθηκα, ότι έπαιξε τον… λαγό του Νίκου Παππά σε αυτή την απίστευτη ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες (και του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας) ώστε να αυξήσει το τίμημα; Τι άλλο θυμήθηκα;

***

Την πρόσφατη χειραψία Μητσοτάκη –  Σαββίδη στη θεμελίωση του εργοστασίου Μυτιληναίου. Οι δύο άνδρες, όπως άφησαν τότε να εννοηθεί, δεν έδειξαν διάθεση για κάτι παραπάνω από αυτή την τυπική χειραψία που είχαν. Ωστόσο μου λένε ότι αν ήθελε ο Ιβάν Σαββίδης να αποφύγει τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα μπορούσε να το κάνει πολύ εύκολα. Αλλά δεν το έκανε. Ετσι φτάσαμε στην επίσκεψη Σαββίδη στο Μέγαρο Μαξίμου…

***

Καλύτερα να μην αναφερθώ στα σχόλια ορισμένων ενοίκων του Μαξίμου για τον λόγο που έγινε η συνάντηση των δύο ανδρών. Ούτε βεβαίως θα μείνω σε άλλα (περίεργα) σχόλια, ότι τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον κ. Σαββίδη δήθεν «δεν πολυχτύπησαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη», αλλά θα μείνω στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση. Στη συνάντηση «συζητήθηκαν τα θέματα του γηπέδου του ΠΑΟΚ, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της επένδυσης στο Παλιούρι Χαλκιδικής». Πέραν τούτου καμία λεπτομέρεια σε αυτά που συζητήθηκαν, ούτε βεβαίως τι αποφασίστηκε, εάν όντως αποφασίστηκε κάτι.

***

 Οταν ο Joker ανακατεύει την πολιτική τράπουλα

Ας αρχίσω με κάτι πιο φαιδρό από τη «φαιδρή» πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε για την ταινία «Joker». Ρώτησα έναν εκ των συνεργατών του Πρωθυπουργού εάν ο κ. Μητσοτάκης θα δει αυτή την ταινία (οι διανομείς της θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από τη διαφήμιση που έτυχε). Και ξέρετε γιατί έκανα αυτή την ερώτηση; Επειδή ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου να δει αρκετές ταινίες. Από τη Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκε να δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, που δεν είδε ακόμα, και άλλες ταινίες δικής του επιλογής. Τι θα πρωτοδεί λοιπόν; Και ιδού τι απάντησαν: «Δεν ξέρουμε ποιον “Joker” θα πρωτοδεί. Τον ορίτζιναλ ή τον άλλον;». «Ποιος είναι ο άλλος;» ρώτησα αφελώς. Και αντί απαντήσεως άκουσα γέλωτα.

***

Πάντως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης θέλησε να δώσει μια απάντηση στο τρολάρισμα που του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζοντάς τον ότι κυνηγά τον Joker. Εκτός του ότι δήλωσε ότι θα δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του, έκανε λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και φαιδρότητα εκ μέρους του. Μου είπε μάλιστα ότι αυτές που ειδοποίησαν την Αστυνομία είναι συριζαίες υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

***

Φαιδρότητα ή όχι, το θέμα του «Joker» απασχόλησε και τον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύσκεψη ολόκληρη για μια κινηματογραφική ταινία και για τον νόμο περί ανηλίκων. Τι ειπώθηκε; Οτι ο νόμος του 2010 που φέρει την υπογραφή Ραγκούση πρέπει να τροποποιηθεί, βάζοντας όμως ταυτόχρονα και κάποιο όριο. Πώς θα τροποποιηθεί; Δεν ειπώθηκε, αφού όπως είπαν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα πρέπει πρώτα να μάθουμε τα πραγματικά περιστατικά. Οταν όμως άκουσαν τον Γιάννη Ραγκούση να κάνει κριτική στην κυβέρνηση, τότε είπαν ότι «ο Ραγκούσης καταγγέλλει τον… εαυτό του», αφού αυτός έκανε τον νόμο του 2010 για τους ανηλίκους.

***

Και «Joker» χωρίς δράκο

Σε αυτό το παραμύθι δεν υπάρχει… δράκος, ούτε πατέρας καταγγέλλων, ούτε μάνα κλαίουσα που ανακάλυψε αιφνιδίως ότι ο κανακάρης πήδηξε από την μπαλκονόπορτα για να πάει σινεμά. Πιθανότατα να αποκαλυφθεί ότι υπάρχει πολιτικός δάκτυλος, περίεργος, σκοτεινός και συριζαϊκός. Οπως έλεγε (ενώπιον μάλιστα τηλεοπτικών συνεργείων) υπηρεσιακός παράγων της επιτροπής στην οποία εργάζεται η πρώτη υπάλληλος-«ράμπο» του υπουργείου Πολιτισμού, η καταγγελία για την παρακολούθηση της ταινίας «Joker» από ανηλίκους έγινε από εταιρεία διανομής κινηματογραφικών ταινιών! Πιθανόν δηλαδή από ανταγωνιστή του «Joker». Και αντί ο κύριος από την εταιρεία διανομής να πάρει τηλέφωνο τον σκηνοθέτη ή τον τεχνικό που συμμετέχουν ex officio στην επιτροπή, πήρε μια υπάλληλο. Επειδή δε ακούστηκαν διάφορα για τις σχέσεις εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού με την Κουμουνδούρου, ατύπως πλην όμως ουσιαστικώς θεωρήθηκε σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω εξέταση.

***

Ο πιο αδύναμος κρίκος

 Θυμίζει λίγο από το παιχνίδι που προβάλλεται τηλεοπτικώς με τίτλο «Ο πιο αδύναμος κρίκος». Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή μαθαίνω (και οι πληροφορίες έρχονται από πολλές πηγές) πως ένα μέλος της κυβέρνησης σκέφτεται πολύ σοβαρά να παραιτηθεί, επειδή θεωρεί ότι δεν έχει αρμοδιότητες. Ο συγκεκριμένος λέει ότι σχολάει καθημερινώς από το υπουργείο του γύρω στις 2.30 το μεσημέρι αφού δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει. Γίνονται ωστόσο προσπάθειες ώστε να του δοθούν αρμοδιότητες και να παραμείνει στη θέση του (τουλάχιστον έως τον πρώτο ανασχηματισμό, όποτε αυτός προκύψει).

***

Ο κουμπάρος, το κλεμμένο κινητό και η Δι@ύγεια

Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη σε ένα από τα πιο σημαντικά υπουργεία. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα) δήλωσε κλοπή του (υπηρεσιακού) κινητού τηλεφώνου του. Ζητεί εγγράφως την αντικατάστασή του. Ο αρμόδιος για να αποφασίσει εάν θα χορηγήσει ή όχι στον γενικό γραμματέα 120 ευρώ προκειμένου να  αντικαταστήσει το κλεμμένο τηλέφωνο εμφανίζεται διστακτικός: «Ξέρετε εάν θα δώσω 120 ευρώ, τότε θα πρέπει να το δικαιολογήσω στη Δι@ύγεια και δεν είναι καλό να εμφανιστείτε στη Δι@ύγεια ότι επιθυμείτε να αλλάξετε κινητό τηλέφωνο»  είπε στον γενικό γραμματέα σε υπηρεσιακό ύφος. Ετσι ο γενικός γραμματέας αναγκάζεται να αγοράσει από την τσέπη του το κινητό τηλέφωνο, αλλά έψαξε και στη Δι@ύγεια για να διαπιστώσει τι είδους άλλα έξοδα γίνονται στο υπουργείο του. Εκπληκτος διαπίστωσε ότι αυτός που του έκοψε το τηλέφωνο (τυγχάνει διευθυντής) και τον συμβούλευσε να μην εμφανιστεί για ένα κινητό στη Δι@ύγεια ενέκρινε πρόσφατα για τον εαυτό του ποσό 10.000 ευρώ για ανακαίνιση του γραφείου του. Μου λένε ότι το γραφείο του είναι όντως το μεγαλύτερο στο υπουργείο, αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Ο εν λόγω διευθυντής διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι κουμπάρος πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος (που επί ένα διάστημα μάλιστα ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου και συχνά απασχόλησε ΜΜΕ και κόμματα με τα καμώματά του).

***

Ο Κουτσούμπας στην Τουρκία με μετάφραση στα ρωσικά και στα αραβικά

Σας έχω ενημερώσει για το ταξίδι του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Σμύρνη όπου πραγματοποιήθηκε η 21η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ο γραμματέας του ΚΚΕ στην ομιλία του, η οποία μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα αραβικά, στα ισπανικά, στα ρωσικά και στα τουρκικά και μοιράστηκε στους αντιπροσώπους, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε εδώ στα μικρασιατικά παράλια, στις ακτές του Αιγαίου που πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας και όχι επιθετικότητας και προκλητικότητας, αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στα πλαίσια των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων της περιοχής. Η εργατική τάξη, οι λαοί μας, πολύ περισσότερο οι γειτονικοί λαοί, ο ελληνικός, ο τούρκικος λαός, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε μεταξύ τους. Κοινή είναι η αγωνία και η θέληση όλων μας για την ειρήνη, τη φιλία, την πρόοδο, τον σοσιαλισμό…».