Οσοι χρωστούν στο Δημόσιο και ήταν σε θέση να τακτοποιήσουν τα χρέη τους το έπραξαν. Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, έμεινε ικανοποιημένο καθώς 770.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν οφειλές στην Εφορία και 400.000 εργοδότες στα Ταμεία αξιοποιώντας την «τελευταία ευκαιρία» των 120 δόσεων.

Αυτό ήταν, το Δημόσιο μπορεί να υπολογίζει βάσιμα ότι σε βάθος μίας δεκαετίας θα εισπράξει πάνω από 10 δισ. ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θέλουν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν τη ζωή και την οικονομική τους δραστηριότητα με συνέπεια.

Την ίδια όμως συνέπεια απαιτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το κράτος και συγκεκριμένα από τους υπουργούς, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους και τους διοικητές ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

Πολλοί από τους επιχειρηματίες που πράγματι χρωστούσαν στην Εφορία διαμαρτύρονται σήμερα (δικαίως) γιατί το Δημόσιο συνεχίζει την ιδιότυπη «στάση πληρωμών» προς τους ιδιώτες, είτε είναι προμηθευτές, είτε κατασκευαστές, είτε συναλλασσόμενοι με νοσοκομεία, περιφέρειες ή και τους δήμους.

Δεκάδες εξαγωγικές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται γιατί καθυστερούν οι επιστροφές φόρων κυρίως από ΦΠΑ. Και χιλιάδες συνταξιούχοι διαμαρτύρονται είτε γιατί δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από τη σύνταξή τους, ή παίρνουν εδώ και μήνες την προσωρινή σύνταξη.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συναλλασσόμενοι με το κράτος, το οποίο άφησε άλυτο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δυστυχώς μένει (ακόμη) άλυτο και με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Τον περασμένο Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες ήταν 1,71 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων 492 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες ήταν 1,63 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων 464 εκατομμύρια ευρώ (!).