«Βλέπω, άρχισες τις μεταρρυθμίσεις…» είπε με σαφέστατη ειρωνική διάθεση ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή (φωτογραφία). Ας δούμε τι είδους μεταρρυθμίσεις έκανε ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του που εντυπωσίασαν τον κ. Τσίπρα από τη φωτογραφία που φρόντισα να τραβήξω. Πρώτα απ’ όλα σε περίοπτη θέση υπάρχει ένα πιατάκι με καβουρντισμένα ανάλατα αμύγδαλα (τα οποία, όπως μου ειπώθηκε, συχνά τα τρώει για πρωινό ο κ. Μητσοτάκης). Δίπλα ακριβώς ένα άλλο μπολ με αμυγδαλωτά βουτηγμένα σε μαύρη σοκολάτα. Ενα laptop της Apple (ανοικτό στο site του Πρωθυπουργού), μία γλάστρα με βασιλικό (φρεσκοποτισμένο). Μου είπαν επίσης ότι και ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάντοτε στο γραφείο του βασιλικό, κρητικά κομπολόγια (από κεχριμπάρι), ένα κοντρόλ της τηλεόρασης, μερικά μπλοκάκια για πρόχειρες σημειώσεις, διακοσμητικά γραφείου και ένα βιβλίο με τίτλο «Περί του επιχειρηματικού κράτους και της οικονομικής θεωρίας».

***

…και ο «Ινδιάνος» του Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας δεν δέχθηκε ποτέ να φωτογραφηθεί το γραφείο του στη Βουλή όταν ήταν πρωθυπουργός. Αλλά από τηλεοπτικά πλάνα στο γραφείο του στο Μαξίμου, υπήρχαν πούρα Αβάνας, κομπολόγια και διάφορα δώρα που πήρε από τις συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Ητοι μια μπάλα αντιστρές, ένα τασάκι Τσε Γκεβάρα, μία πένα δώρο του Μεντβέντεφ, μία άλλη πένα δώρο του κινέζου προέδρου, έναν… Ινδιάνο (τοτέμ) δώρο του Μοράλες, ένα καραβάκι δώρο από το ταξίδι του στην Ιθάκη, όταν εξήγγειλε την έξοδο από τα μνημόνια.

***

Οι ιώσεις Κυριάκου – Φώφης

Μετά τον κ. Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά. Το κλίμα στη συνάντηση ήταν αρκετά καλό, αλλά απ’ ότι φαίνεται και οι δύο αρχηγοί είχαν κάποια… αδιαθεσία και αυτό φάνηκε και από τον πρώτο διάλογο που είχαν μεταξύ τους:

Μητσοτάκης: Πώς είσαι;

Γεννηματά: Δεν είμαι πολύ καλά.

Μητσοτάκης: Ούτε κι εγώ.

 

Γεννηματά: Ωραία, δεν κινδυνεύουμε ο ένας από τις ιώσεις του άλλου.

 

Μητσοτάκης: Εγώ θα παραγγείλω ένα ζεστό πράσινο τσάι.

 

Γεννηματά: Σηκώθηκα μόνο για να έρθω εδώ.

Μητσοτάκης: Το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Να σημειώσω απλώς ότι το τσάι που προτιμά συνήθως ο κ. Μητσοτάκης ονομάζεται «Τρόικα» (Kusmi Tea Troika), γαλλικής προελεύσεως (από το «Mariage Frères» άραγε;), και λέγεται έτσι επειδή είναι ένας συνδυασμός τριών βασιλικών εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι και περγαμόντο) μαζί μ’ ένα μείγμα τσαγιού από Ινδία και Κένυα.

***

Γιατί «γκρίνιαξαν» για τον Καμίνη

Πολλές αιτίες έχει η επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Καμίνης για την κίνησή του να χειροκροτήσει το σημείο της ομιλίας του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που αναφερόταν στα φυσικά προσόντα και στις σεξουαλικές επιδόσεις του πραγματικού Ρασπούτιν. Ανεξαρτήτως των προθέσεών του, η στάση του κ. Καμίνη έγινε αντικείμενο κριτικής για δύο λόγους. Πρώτον, έδωσε, όπως λέγεται, το δικαίωμα στην προπαγάνδα της ΝΔ να φουντώσει. Και δεύτερον, γιατί επανέφερε την γκρίνια για την επιλογή της Φώφης Γεννηματά να τον τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Οι εσωκομματικές ισορροπίες στο Κίνημα Αλλαγής είναι ευαίσθητες. Να, για παράδειγμα, ένας από τους πρώτους που έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις για το χειροκρότημα ήταν ο Σπύρος Καρανικόλας που, ύστερα από παρασκήνιο, βρέθηκε εκτός της επικοινωνιακής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής. Για τον κ. Καρανικόλα, πάντως, μαθαίνω ότι «εξήγηση εδόθη» και σύντομα θα αναλάβει καθήκοντα στη Βουλή.

***

Βρίσκει ρυθμό η επικοινωνία

Μια και αναφέρομαι στην επικοινωνία του Κινήματος Αλλαγής, κάτι δείχνει να κινείται. Εκτός από την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, που πάντως γίνεται σε ώρα ΠαΣοΚ, δηλαδή την ώρα που βολεύει τη Χαριλάου Τρικούπη (πότε 11.00, πότε 12.00, πότε 13.30), έχει αρχίσει να εκδίδεται σε καθημερινή βάση και να αποστέλλεται στα στελέχη του κόμματος ο «Ρυθμός Επικαιρότητας». Πρόκειται για ένα ενημερωτικό δελτίο στο οποίο αποκωδικοποιούνται οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα τα στελέχη στις δημόσιες εμφανίσεις τους. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια προσπάθεια ομογενοποίησης του πολιτικού λόγου των στελεχών προκειμένου να περιοριστούν οι… παραφωνίες. Βέβαια, το κάθε στέλεχος μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αλλά με τον «Ρυθμό Επικαιρότητας» ουδείς θα μπορεί να λέει «δεν ήξερα, δεν άκουσα». Μένει να δούμε το αποτέλεσμα.

***

 

Τα ντολμαδάκια της Μαρίκας

Το έλεγε η Ντόρα: «Ο Μητσοτάκης κατάφερε να κάνει τον Πολάκη να μην καπνίζει στη Βουλή». Και όντως έτσι είναι. Ο Παύλος Πολάκης είναι πολύ προσεκτικός, αλλά δεν θέλει να κόψει το κάπνισμα. Απλώς βγαίνει έξω (από την πλευρά του εντευκτηρίου βουλευτών) και καπνίζει. Αλλά με την Ντόρα (που κάπνιζε) τι γίνεται; Μου λέει ότι καπνίζει εδώ και καιρό μόνο iqos. Βεβαίως στο τραπέζι που έκανε προχθές σε υπουργούς, όπως οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Κουμουτσάκος και Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, και σε βουλευτές του τομέα Εξωτερικών και Αμυνας, τους άφησε να καπνίσουν ελεύθερα. Και ξέρετε γιατί; Επειδή το δείπνο το έκανε στην αυλή του σπιτιού, σε ελεύθερο χώρο: «Αν ήταν στο εσωτερικό και κάπνιζαν, τότε θα είχαμε πρόβλημα από τον Μητσοτάκη» μου είπε γελώντας. Και κάτι ακόμα: πρόσφερε αρκετά φαγητά, ανάμεσα στα οποία τα ξακουστά ντολμαδάκια της μητέρας της Μαρίκας, που είχαν την τύχη να τα γευτούν από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο μέχρι τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον Χέλμουτ Κολ. Το μενού του δείπνου ήταν πολύ πλούσιο καθώς είχε από σαλάτες, σφακιανές πίτες και μελιτζάνες με τυριά, μέχρι γιουβέτσι, παστίτσιο, γουρουνόπουλο και ψάρι.