Έγραψε ιστορία ο Στέφανος Τσιτσιπάς κερδίζοντας τον Νόβακ Τζόκοβιτς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται το No1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Αν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κερδίσει ξανά τον Τζόκοβιτς, στο Τορόντο, αυτή τη φορά ήταν μια νίκη επί του Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τις «μετοχές» του έλληνα τενίστα.

Με τη νίκη του ο Τσιτσιπάς στέρησε από τον Τζόκοβιτς τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Σανγκάη.

Επιπλέον, με τη νίκη αυτή κρατά ανοιχτή τη μάχη του Σέρβου με τον Ραφαέλ Ναδάλ για το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης στο τέλος της σεζόν.

Ο Στέφανος έχει νικήσει και τους «3» μεγάλους, Ναδάλ, Τζόκοβιτς και Φέντερερ.

Η πορεία του Τσιτσιπά δεν αποτελεί έκπληξη για τον προπονητή Πατρίκ Μουράτογλου.

Πρόσφατα ο ελληνογάλλος προπονητής είχε αποθεώσει τον Στέφανο, μιλώντας για το μαχητικό του πνεύμα.

«Ο Στέφανος είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Ξεκινήσαμε μαζί του όταν ήταν 16 χρονών. Τον είδα στο YouTube να παίζει ένα αγώνα και τότε είπα αμέσως ότι μου αρέσει αυτό το παιδί. Γι ‘αυτό και ήρθα σε επαφή με τους γονείς του και τους είπα: Ελάτε εδώ για μια εβδομάδα.

»Θέλω να τον δω από κοντά. Έχει διαφορετική νοοτροπία από οποιονδήποτε άλλον παίκτη και έχει μεγάλες δυνατότητες. Είναι παίκτης Top-10. Κέρδισε τον Ράφαελ Ναδάλ στο χώμα, τον Ρότζερ Φέντερερ σε Γκραντ Σλαμ και τον Τζόκοβιτς σε Masters 1000», ανέφερε.

Πώς έγραψε ιστορία ο Τσιτσιπάς

Ο Τσιτσιπάς αν και έχασε το πρώτο σετ, επέστρεψε στο δεύτερο πιο δυνατός και αποφασισμένος να μην αφήσει τον Τζόκοβιτς να κάνει το παιχνίδι του.

Σε μια υπέροχη αναμέτρηση που διήρκεσε 2 ώρες και 4 λεπτά και είχε μερικά ράλι παγκόσμιας κλάσης, ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε στους «4» του ATP Masters 1000 της Σανγκάης επικρατώντας με 2-1 σετ (6-3, 5-7, 3-6).

Το ματς ξεκίνησε με τον Νόλε απόλυτο κυρίαρχο, να κάνει το 3-0 μέσα σε 15’. Ο Τσιτσιπάς θα βγάλει αντίδραση μειώνοντας σε 4-2, έχοντας μάλιστα ευκαιρία για μπρέικ. Ο Τζόκοβιτς όμως το «έσβησε» και κατέκτησε στη συνέχεια το σετ με 6-3.

Το δεύτερο σετ ήταν ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο αθλητών. Ο Στέφανος ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, είχε το προβάδισμα και την πρωτοβουλία, αλλά ο εκπληκτικός Τζόκοβιτς όποτε έμοιαζε στρυμωγμένος στα σχοινιά, έβγαζε από το ρεπερτόριό του μαγικά περάσματα υπό μεγάλη πίεση και απίστευτες γωνίες εκτέλεσης, παραμένοντας στη διεκδίκηση του σετ.

Το σετ έφτασε μέχρι το 5-5, με τους δύο τενίστες να κρατούν το σερβίς τους. Τότε ήταν και το σημείο της… έκρηξης του «Τσιτσιφάστ» που έκανε το 6-0 και με μπρέικ πανηγύρισε το 7-5 και την ισοφάριση στα σετ (1-1).

Στο τρίτο σετ, ο Στέφανος συνέχισε με κεκτημένη ταχύτητα, έχοντας τη ψυχολογία και το μομέντουμ της αναμέτρησης με το μέρος του. Πέτυχε μπρέικ σε καίριο σημείο κάνοντας το 3-1 και στη συνέχεια το 4-1.

Από εκεί και πέρα ακόμα και ο Τζόκοβιτς δεν βρήκε τρόπο να αντιδράσει. Οι τενίστες υπερασπίστηκαν το σερβίς τους και κάπως έτσι ο Τσιτσιπάς κατάφερε μια ακόμα τεράστια νίκη επί του Τζόκοβιτς με 2-1, παίρνοντας το σετ με 6-3, στη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του, μέχρι την επόμενη.

Η προηγούμενη ήταν το 2018 στο Τορόντο του Καναδά για το Rogers Cup. Τότε όμως ο Νόλε δεν ήταν στα καλά του ευρισκόμενος στο Νο.10 της παγκόσμιας κατάταξης.

Σήμερα ο «Στεφ» έγραψε Ιστορία αφού για πρώτη φορά στην καριέρα του νίκησε το Νο.1 παγκόσμιας κατάταξης και μάλιστα, και προκρίθηκε επίσης για πρώτη φορά στα ημιτελικά του ATP Masters 1000 της Σανγκάης, όπου θα βρει μπροστά του πλέον τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ που απέκλεισε τον Φάμπιο Φονίνι.