Ο Πομπέο και τα αμερικανικά drones

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φημιζόταν (και ακόμα το διαφημίζει) ότι ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη, περιλαμβανομένων και δύο πλανηταρχών (Ομπάμα και Τραμπ) και ενός πρώην πλανητάρχη (Μπιλ Κλίντον), πλην όμως ο τελευταίος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επί της δικής του κυβέρνησης πέρασε από την Ελλάδα δεν έμεινε πάνω από… πέντε ώρες! Ηταν ο Τζον Κέρι, ο οποίος ήταν περαστικός από τη χώρα μας, ήρθε στις 4 Δεκεμβρίου 2015 και έμεινε μόνον ελάχιστες ώρες προτού αναχωρήσει για Τουρκία.

***

Αντιθέτως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (φωτογραφία) έχει προγραμματίσει να παραμείνει στην Αθήνα όχι μόνο μερικές ώρες αλλά δύο ολόκληρες ημέρες και εκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια αλλά και με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθεί δύο φορές. Μία φορά το Σάββατο (σε διευρυμένη σύνθεση) και μία φορά τετ α τετ την Κυριακή το πρωί, πίνοντας καφέ.

***

Το τι θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες σίγουρα θα το διαβάσατε σε άλλες στήλες. Εκείνο όμως που θέλω να σας πω είναι ότι στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία περιλαμβάνονται και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σταθμεύουν στη Λάρισα. Πρόκειται για τα MQ-9 Reaper, τα οποία επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης. Είναι αεροσκάφη που δεν φέρουν οπλισμό (είναι κυρίως κατασκοπευτικά), τα οποία με τη νέα συμφωνία θα μπορούν να παραχωρηθούν στη χώρα μας μετά τη λήξη της αποστολής τους.

***

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί με στρατιωτικά αγήματα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Πεντάγωνο. Και είναι καλά προετοιμασμένος. Μου λέει μάλιστα πόσο ευχαριστημένοι είναι οι αμερικανοί πιλότοι ελικοπτέρων από την παραμονή τους στις μονάδες Στεφανοβικείου και Νέας Ιωνίας. Θεωρούν ότι για τις αποστολές και την εκπαίδευσή τους οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι άριστες («παρά να ξεχειμωνιάζουν στην Πολωνία», όπως έλεγαν), πήραν μέρος στην κοινή με τους έλληνες συναδέλφους τους άσκηση Combat Aviation Brigate και γενικά η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα αναβαθμίζει το Στεφανοβίκειο.

***

Να σημειώσω ακόμα ότι ο κ. Πομπέο λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα έκανε δηλώσεις καυτηριάζοντας την τουρκική προκλητικότητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στις απειλές της Αγκυρας για εποικισμό της Αμμοχώστου.

***

Το πρώτο αντάρτικο στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αντάρτικο» από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε στη Βουλή, στην ψηφοφορία για τους υδρογονάνθρακες. Κατά

παρέκκλιση της επίσημης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ (που ήταν να ψηφίσουν «παρών») οι βουλευτές Νίκος Φίλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Ζουράρις καταψήφισαν τις 4 συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, που είχε υπογράψει σε πανηγυρικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός λίγο πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Οσον αφορά τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνά απαρατήρητη η επική κωλοτούμπα: ψηφίζει «παρών» για τις συμβάσεις υδρογονανθράκων που είχε υπογράψει.

***

Ο τραπεζικός «εμφύλιος»

Μαθαίνω πως εντός της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπάρχουν δύο «στρατόπεδα» αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δισ. ευρώ, χορηγώντας εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 9 δισ. ευρώ. Στο ένα στρατόπεδο συντάσσονται οι τραπεζίτες που θέλουν το σχέδιο να προχωρήσει άμεσα, ως έχει, ώστε να βγάλουν από πάνω τους το βουνό των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Στο δεύτερο στρατόπεδο βρίσκονται τραπεζίτες που θεωρούν πως το σχέδιο είναι «ακριβό» και παζαρεύουν με την κυβέρνηση τη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο μεσοσταθμικά θα ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως για όλες τις τράπεζες.

***

Δεδομένου ότι μεταξύ τους οι τραπεζίτες δεν τα βρίσκουν, πετούν το μπαλάκι στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Και επιδιώκουν να βρουν τη λύση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Δεν ξέρω εάν οι δύο έμπειροι πολιτικοί θα μπουν στη διαδικασία να αλλάξουν το σχέδιο που έχουν καταθέσει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι πως στόχος (δικός τους και των θεσμών) είναι οι έλληνες φορολογούμενοι να μην επιβαρυνθούν ξανά από τη διάσωση των τραπεζών και των μετόχων τους.

***

Στον αέρα η ΔΕΠΑ

Πανί με πανί μου λένε πως θα μείνει σύντομα η ΔΕΠΑ, και γι’ αυτό θα ευθύνεται μια… δικαστική απόφαση. Με την υπ’ αριθμ. 3038/2019 απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε περί του ύψους των χρεών της Λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ κρίνοντας καταχρηστικό τον τρόπο υπολογισμού των τιμών του φυσικού αερίου εδώ και μία περίπου δεκαετία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισηγήτριας Παναγιώτας Σπανού, η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, δηλαδή με τον τρόπο που τιμολογείται το φυσικό αέριο σε εκατοντάδες συμβάσεις σε όλη την Ευρώπη και τιμολογείται και η ΔΕΠΑ από τους διεθνείς προμηθευτές της. Με τον τρόπο αυτόν το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η οφειλή της ΕLFE πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 10% μείον σε κάθε τιμολόγιο.

***

Σημειώνω ακόμα ότι το δικαστήριο έκρινε όλα τα ανωτέρω ενώ είχε στη διάθεσή του τις γνωμοδοτήσεις τριών πανεπιστημιακών που ανέφεραν ότι ο τρόπος τιμολόγησης της ΔΕΠΑ ήταν σωστός και ακολουθήθηκε η διεθνής πρακτική.

Οι περιπέτειες για την εταιρεία αερίου ξεκινούν τώρα διότι πελάτες της ΔΕΠΑ στη χονδρική αγορά μπορούν να πατήσουνε πάνω στη συγκεκριμένη «ανερμάτιστη» απόφαση και να αμφισβητήσουν τις χρεώσεις που τους έχει επιβάλει η επιχείρηση την τελευταία δεκαετία.

Για την ιστορία, η αγωγή της ΔΕΠΑ κατά της ELFE κατατέθηκε το 2017 και αφορούσε οφειλή ύψους 75 περίπου εκατ. ευρώ, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται διαταγές πληρωμής ύψους 15 εκατ. ευρώ, στις οποίες έχει προχωρήσει η ΔΕΠΑ κατά της ELFE. Η απόφαση είναι σε πρώτο βαθμό και τον τελικό λόγο θα έχει το Εφετείο, το οποίο θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι να λυθεί το κουβάρι που δημιούργησε η απόφαση του Πρωτοδικείου η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ δεν μπορεί να προχωρήσει.

***

Οταν εκνευρίζουν το ΚΚΕ

Για δεύτερη φορά το ΠΑΜΕ, ο συνδικαλιστικός βραχίονας του ΚΚΕ, πέτυχε να ματαιώσει πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Την Τετάρτη το πρωί, εκατό μέλη του συγκεντρώθηκαν έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο στον αριθμό 77 της οδού Σκουφά, πλησίον της Ασκληπιού, στο κέντρο της Αθήνας. Η Αστυνομία είχε λάβει κάποια μέτρα, ωστόσο η διαχείριση της έντασης αποδείχθηκε ανεπαρκής. Και τούτο διότι οι επιτελείς των δυνάμεων απέφυγαν με γενικολογίες να συνεννοηθούνμε την ιδιοκτήτρια του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου και τα παραδοσιακά στελέχη του «Μετώπου»…

***

Οση δε ώρα οι διαμαρτυρόμενοι περίμεναν απ’ έξω, «πετάγονταν» κάτι δικαιολογίες από τους γνωστούς «ανευθυνο-υπεύθυνους» του τύπου: «Δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να περάσετε αφού η τράπεζα δεν έχει ενημερώσει τη συμβολαιογράφο για την αναστολή του πλειστηριασμού» ή «Περιμένετε λίγο και θα δούμε…». Κάποια στιγμή ένας εκ των αστυνομικών έκανε το στιγμιαίο λάθος να ανοίξει ελαφρά την είσοδο της πολυκατοικίας. Σε κλάσματα δευτερολέπτων το ΠΑΜΕ μπήκε μέσα…

***

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι δόθηκε εντολή για ρίψη χημικών (δύο τον αριθμό) στο πλατύσκαλο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι… εκπαιδευμένοι σε ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής» έφεραν τα πάνω κάτω. Εγκλώβισαν αρχικώς τη διμοιρία στις σκάλες εισόδου και γύρω από το ασανσέρ, ανέβηκαν στο συμβολαιογραφείο, πήραν αυτό που ήθελαν και κατεβαίνοντας έβγαλαν έξω τους αστυνομικούς, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούσαν να κάνουν το παραμικρό. Φεύγοντας, πέταξαν στο απέναντι πεζοδρόμιο μία ασπίδα, ένα κράνος και ένα πηλήκιο που είχαν λάβει ως «ενέχυρα»…

***

Υπήρξε και ένα τρίτο λάθος. Την Τρίτη, μία μέρα νωρίτερα, που διαδήλωσαν 2.000 συνταξιούχοι στο υπ. Εργασίας και εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη, σημειώθηκε ένα… παρατράγουδο. Μετά το τέλος της συνάντησης και ενώ ο πρόεδρος των συνταξιούχων Δ. Κουμπούρης άρχισε να ενημερώνει με την ντουντούκα του μπροστά στις κάμερες τον κόσμο μπροστά από το υπουργείο, ξεκίνησαν να χτυπούν δυνατά οι συναγερμοί από παρκαρισμένες μοτοσικλέτες τις οποίες κάποιοι κλώτσησαν επίτηδες για να τον «καπελώσουν» και να μην ακούγεται. Φυσικά η ενέργεια αυτή των όποιων επιτηδείων… «απαντήθηκε» την επομένη στη Σκουφά. Ο Καραμανλής συνήθιζε να λέει ότι «δεν μπορείς να παίζεις με το ΚΚΕ» και αργότερα το κατάλαβε κι ο Ανδρέας.