Eνα πλούσιο τετραήμερο με ταινίες μικρού μήκους, βιωματικά εργαστήρια, φωτογραφικά διαδραστικά events και ανοιχτές συζητήσεις, υπόσχεται εκτός άλλων το 10o  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη.

Στο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη  17 ως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στον Κινηματογράφο ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα παιχθούν 30 βαλκανικές παραγωγές και συμπαραγωγές εμπνευσμένες από τη θεματική e-motions. Ολες οι προβολές είναι προγραμματισμένες με Q & A ανάμεσα στους σκηνοθέτες και το κοινό.

Ξεχωρίζει μια επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Άγκυρας αλλά και ένα αφιέρωμα στον κινηματογράφο μικρού μήκους της Σκωτίας.

Πρίστινας

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια ομάδα έγκυρων επαγγελματιών του χώρου που προσβλέπουν σε μια υγιή συνεργασία: την Biennale of Western Balkans, το Youthmakers Hub, την ΑμΚΕ KINITRO, το HANDS UP και το Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ και την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι  Ismet Sijarina (σκηνοθέτης και σεναριογράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας),  Sunčica Fradelić (μέλος του Cine Club Split) και Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Διευθυντής Προώθησης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

Ο δυο φορές βραβευμένος από την ΕΕ για το έργο του οργανισμός Balkans Beyond Borders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και την μη τυπική μάθηση, αξιοποιώντας ως μέσο την Τέχνη του Κινηματογράφου και τα Νέα Μέσα. To ΒΒΒ επιδιώκει να ενισχύσει τους νέους “Δημιουργούς” των Βαλκανίων και να κάνει γνωστό το έργο τους στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή.

Πιστεύοντας πως οι άνθρωποι της τέχνης και ειδικά η νέα γενιά αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση για συνεργασία και ανάπτυξη για την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων της εποχής μας και τη διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού χώρου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ: www.balkansbeyondborders.eu