Μπορεί η Τασία Χριστοδουλοπούλου να μη θέλει να αλλάξει ούτε την ονομασία, ούτε τα σύμβολα του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ που τα λέμε, τα σύμβολα αλλάζουν συνεχώς ανάλογα με τις μετατάξεις στελεχών που κάνει ο αρχηγός του κόμματος), άλλα όμως είναι τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία): Θέλει να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον φέρει πιο κοντά στο ΠαΣοΚ, να βάλει πράσινο στο σήμα του, να δανειστεί (κατά το ΚΙΝΑΛ «να κλέψει») τα συνθήματά του, να ενσωματώσει το όλο ΠαΣοΚ.

***

Ετσι ένας ιδιότυπος, ανορθόδοξος πόλεμος αναμένεται να ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα φιλόδοξα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα και τους μηχανισμούς του. Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να επιχειρήσει το επόμενο βήμα, στην προσπάθειά του να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Ωστόσο αντιδρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Φρόντισε να μιλήσει ανοιχτά εναντίον τής πασοκοποίησης του κόμματος: «Θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσω μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στον ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μέρος της “κανονικότητας” ενός συναινετικού δικομματισμού» είπε.

***

 Τουλάχιστον ας συντονίζονταν

Την ώρα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον  πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, παραπλησίως στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.  Παυλόπουλος δεχόταν σε ακρόαση τον απερχόμενο επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλο. Και στα δύο νεοκλασικά κτίρια συζητήθηκε το Προσφυγικό και τα δύο εξέδωσαν ανακοινώσεις. Από το μεν Μαξίμου ανακοινώθηκαν μέτρα και πρωτοβουλίες, από το δε Προεδρικό εκφράστηκε η άποψη ότι απειλείται η συνοχή της χώρας. Οι δύο πλευρές δεν συναντήθηκαν πουθενά, ούτε εκφράστηκε πρόθεση από κανέναν να ενημερώσει τον άλλον.

***

Το δείπνο προς τιμήν του Ντράγκι

 Πάνω από 30 άτομα πρόκειται να παρακαθίσουν στο δείπνο που θα δοθεί (την Τρίτη το βράδυ) προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι στο δώμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπάρχει τεράστιος συνωστισμός, αφού πολλοί ήσαν αυτοί που απεγνωσμένα ήθελαν μια πρόσκληση για να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι (έστω και στην Τράπεζα της Ελλάδος) με τον «Σούπερ Μάριο». Ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για τη βράβευση του κ. Ντράγκι και την αγόρευσή του σε ακαδημαϊκό (ξένο εταίρο).

***

Μόνον δύο πολιτικοί έχουν προσκληθεί: Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Εχουν επίσης προσκληθεί ακαδημαϊκοί, οι υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και οι διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ήτοι οι κ.κ. Μυλωνάς, Ψάλτης, Μεγάλου και Καραβίας.

***

Είναι τόσο αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας που ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν ανακοινώνει το παραμικρό. Ούτε καν το μενού με το επιχείρημα ότι «δεν είναι δυνατόν οι προσκεκλημένοι να μάθουν τι θα φάνε από τις… εφημερίδες». Ωστόσο, έμαθα ότι ως κύριο πιάτο θα σερβιριστεί συναγρίδα και επιπλέον ότι ο κ. Στουρνάρας θα συνοδεύσει τον κ. Ντράγκι στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη το πρωί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

***

Ερχεται και η Λαγκάρντ

Και μια και ο λόγος για το ΔΝΤ, θυμήθηκα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχαν προσκαλέσει την Κριστίν Λαγκάρντ να έρθει επισήμως στην Ελλάδα. Αν και η σιδηρά κυρία (έως το τέλος Οκτωβρίου) του ΔΝΤ αποδέχθηκε την πρόσκληση, ωστόσο δεν την πραγματοποίησε ποτέ. Ο κ. Τσακαλώτος όταν πήγε στην Ουάσιγκτον την προσκάλεσε ξανά, η Κριστίν δέχτηκε ξανά την πρόσκληση, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Κατά καιρούς βεβαίως έλεγε πόσο της αρέσει η Ελλάδα, η θάλασσά της κ.τ.λ. Αλλά αγνόησε τις προσκλήσεις τόσο του ΠτΔ όσο και του υπουργού Οικονομικών. Μαθαίνω όμως ότι τώρα που γίνεται (από τον Νοέμβριο) επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το… ξανασκέφτηκε και θέλει να έρθει στην Ελλάδα με τη νέα της ιδιότητα. Και ξέρετε πού θέλει να έλθει; Σε κάποιο από τα οικονομικά Συνέδρια των Δελφών.

***

Οταν ο Τσίπρας πάει σινεμά στο Κολωνάκι για να δει… Βαρουφάκη

Οταν έχεις συνηθίσει στα πρωθυπουργικά μεγαλεία, δεν μπορείς να δεις μια ταινία σε ένα κοινό σινεμά (ας πούμε στην Κυψέλη) μαζί με άλλους θεατές. Πας μαζί με τον παραγωγό της ταινίας σε ειδική προβολή, και όχι σε όποιον-όποιον κινηματογράφο, αλλά σε σινεμά στο Κολωνάκι. Και συγκεκριμένα στο EMBASSY επί της Πατριάρχου Ιωακείμ. Αυτό έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να παρακολουθήσει την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα». Μόνο που δεν πρέπει να του άρεσε, και ας μην το λέει. Και ξέρετε γιατί;

***

Επειδή στην ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτός είναι ο ήρωας, αυτός είναι που βάζει στη θέση τους του τροϊκανούς (και τον Σόιμπλε), αυτός διώχνει τους τροϊκανούς από το υπουργείο του, αυτός διαπραγματεύεται σκληρά, αυτός κάνει τα πάντα. Οι υπόλοιποι (περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού) είναι απλώς κομπάρσοι. Και πάντως όχι τόσο έξυπνοι όσο ο Βαρουφάκης.

***

Την ταινία «Ενήλικοι στην αίθουσα» δεν πρόκειται να τη δει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας με δημοσιογράφους σε «πηγαδάκι», στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είπε πως δεν έχει καιρό για χάσιμο. «…Life is too short» ανέφερε. Οπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας είδε την ταινία, άρα ίσως από εκείνον ενημερώθηκε για τον ρόλο που του επιφύλαξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο ομώνυμο βιβλίο: «Με εμφανίζει σαν το παιδί που του έδινε τα σλάιντς, σλαϊντάκια δηλαδή» φέρεται να σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος.

***

Ούτε στον Βασιλικό άρεσε

Αλλά, όπως μαθαίνω, και ο συγγραφέας τού «Ζ» και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Βασιλικός δεν έμεινε ικανοποιημένος από την ταινία. Απομένει βεβαίως να παρακολουθήσει την ταινία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά ούτε και σε αυτόν μού φαίνεται θα αρέσει. Γιατί στην ταινία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Πάνο Καμμένο (που συγκυβέρνησε με τον κ. Τσίπρα και έπλεκε το εγκώμιο του Βαρουφάκη), αλλά ούτε ο Μανώλης Πετσίτης (πιο γνωστός ως ο «Μανόλο του Παππά»).

***

Γκρίνιες για το ξέπλυμα

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ δεν μασάει τα λόγια του. Δεν το έκανε ούτε και την προηγούμενη Παρασκευή που με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έκανε κάποιες συστάσεις προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μία από αυτές τις συστάσεις πέρασε μάλλον απαρατήρητη, αν και ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Το Ταμείο ζήτησε από την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, κινητοποιώντας το πλαίσιο κατά του ξεπλύματος χρήματος. Τι σημαίνει αυτό; Πως το ΔΝΤ θεωρεί πως η αρμόδια Αρχή για το Ξέπλυμα θα πρέπει να αναλάβει πρόσθετες εξουσίες και να συμπράττει περισσότερο με τη φορολογική διοίκηση. Μου λένε πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κώστας Τσιάρας έχουν ήδη συντονιστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα υιοθετεί ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές. Πότε θα γίνει αυτό; Μου λένε πως ενδεχομένως έως και στο τέλος του μήνα. Εάν πράγματι είναι έτσι, το ΔΝΤ μάλλον θα σταματήσει να γκρινιάζει…