Αυτή η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) στην ηλεκτρονική έκδοση της «Washington Post» έκρυβε (για έναν προσεκτικό αναγνώστη) πολλαπλές εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχεται πως δεν είναι ένας τυπικός πολιτικός, παρ’ όλο που, όπως είπε, προέρχεται από πολιτική οικογένεια. Και τούτο επειδή εργάστηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα. Αφήστε που, όπως αναφέρει, το να προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια δεν αποτελεί απαραιτήτως πλεονέκτημα. Και εξηγεί:

***

«Στην αρχή ήταν μεγάλο πλεονέκτημα, όμως με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα (το 2009) όλες οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα». Και τούτο γιατί «υπήρξε ένα γενικό αντι-ελίτ αίσθημα». Ετσι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε, λέει, να δουλέψει σκληρά, πολύ σκληρά, για να ξεπεράσει αυτό το στερεότυπο.

***

Η δεύτερη έκπληξη είναι ότι ο Πρωθυπουργός αρέσκεται να τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα. Αλλά γιατί άραγε του αρέσει να τον φωνάζουν «Κυριάκο», αντί «κύριε πρόεδρε» ή έστω «κύριε Μητσοτάκη;». Επειδή, λέει, ο κόσμος πιστεύει ότι δεν έχει αυτό το πόστο γιατί το είχε και ο πατέρας του. Και τέλος κάνει μια πρόβλεψη και μια ευχή: «Ελπίζω επίσης ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου».

***

Καλά και κακά νέα από την ΕΡΤ

Σας έχω νέα από την ΕΡΤ. Πρώτα τα καλά νέα: Δεν πρόκειται να αυξηθεί το τέλος που πληρώνουμε στην ΕΡΤ  ό,τι κι αν γίνει, με διαβεβαίωσαν από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν θα υπάρξει αύξηση, αλλά ούτε όμως και μείωση, εφόσον, όπως μου είπαν, για μειώσεις δεν γίνεται λόγος, αφού το ταμείο είναι μείον. Το περίφημο μνημείο πεσόντων της ΕΡΤ καλά στέκει, ούτε καν απασχόλησε τη νέα διοίκηση (που τοποθετήθηκε από τη ΝΔ). Αφήστε που ούτε ο κ. Ζούλας ούτε ο κ. Γαμβρίτσιος εξέφρασαν την περιέργεια να το δουν. Πάμε τώρα στα κακά νέα: Δεν πρόκειται να γίνει καμιά παραγωγή εάν προηγουμένως δεν ξεμπλοκάρουν τα 1,7 εκατ. ευρώ που αφορούν τα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση. Δεν πρόκειται, λόγω έλλειψης χρημάτων, να υπάρξει εθελουσία έξοδος (απαιτούνται αποζημιώσεις). Θέλετε κι άλλα;

***

Παρά το γεγονός ότι οι πρωθυπουργικές οδηγίες είναι να χρησιμοποιηθούν εκ των έσω νέα άφθαρτα πρόσωπα για την παρουσίαση εκπομπών, το τελευταίο διάστημα παρέλασαν από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής (και το… δημοσιοποίησαν) αρκετοί δημοσιογράφοι, μία δε εξ αυτών συνταξιούχος που έκανε καριέρα επί χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση. Τα υπόλοιπα στις οθόνες σας.

***

Τα ΙΚΤΕΟ ποιος τα ελέγχει;

 Δεν μπορεί, μαθαίνω, να καταλάβει ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής πώς είναι δυνατόν στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια να μην κόβεται κανένα όχημα ή καμία μοτοσικλέτα. «Τι συμβαίνει;» διερωτάται. «Ολα πληρούν τις συνθήκες ασφαλείας; Και γιατί τα δημόσια ΚΤΕΟ είναι καλύτερα;». Ετσι αποφάσισε να δημιουργηθεί ειδική ομάδα μηχανικών που θα ελέγχει τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ εάν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Σου λέει, δεν είναι δυνατόν να εισπράττουν ένα 50άρικο για κάθε όχημα και το πολύ-πολύ να κάνουν μια παρατήρηση.

***

Τι θα κάνει ο Καραμανλής;

Και μια και ο λόγος για Καραμανλή (εννοώ όμως τον πρώην πρωθυπουργό), έχω να σας πω και τούτα. Πράγματι (και το έχει δηλώσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη), δεν πρόκειται να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Θεωρεί ότι έκλεισε ο κύκλος του στη Βουλή. Αυτό το είπε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όταν ο πρόεδρος της ΝΔ κατάρτιζε τα ψηφοδέλτια. Ωστόσο δηλώνει ότι έως ότου διαλυθεί η παρούσα Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές θα εκτελεί πλήρως τα καθήκοντά του ως βουλευτής της ΝΔ. Επιπλέον ο κ. Καραμανλής, όπως μου λένε, αλλάζει τακτική και αποφασίζει να ομιλεί: σε συνέδρια, σε εκδηλώσεις κ.τ.λ. Τέλος, όπως μου λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, δεν τον ενδιαφέρει, επί του παρόντος, η Προεδρία της Δημοκρατίας.

***

Τα δύο F-16

Μαθαίνω ότι υπάρχει αίτημα από κυπριακής πλευράς να διατεθούν δύο F-16 για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου (ημέρα ανεξαρτησίας της Κύπρου), πλην όμως η Λευκωσία δεν έλαβε ακόμη καμία απάντηση.

***

Η μάχη του Μαραθώνα 2.500 χρόνια μετά

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει (και να τιμήσει) τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αυτό θα γίνει όμως το 2021. Το 2020 τι θα γίνει; Μαθαίνω ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ετοιμάζει εκδηλώσεις για να τιμήσει τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα και από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Η κυρία Μενδώνη είναι αποφασισμένη να διοργανώσει λιτές εκδηλώσεις χαμηλού κόστους, αλλά λαμπρές. Μαθαίνω επίσης ότι παρόμοιες εκδηλώσεις κυρίως για τη μάχη των Θερμοπυλών θα διοργανώσει του χρόνου και ο δήμαρχος Σπάρτης. Εκανε μάλιστα μια επιτροπή με πρόεδρο τον… Γιούνκερ και αντιπρόεδρο τον Δ. Αβραμόπουλο.

***

I speech kürsü

Εχουμε βεβαίως και τους δικούς μας πολιτικούς (διάβαζε Αλέξης Τσίπρας) που νομίζουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά αγγλικά και τα ομιλούν χωρίς τη χρήση διερμηνέα. Αλλά σαν τον Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει. Ο Ερντογάν λοιπόν, που δεν μιλάει… γρι αγγλικά, απευθύνεται στα Ηνωμένα Εθνη στη συντονίστρια στα τουρκικά, λέγοντας πως θέλει να πάρει τον λόγο. «Excuse me?» ρωτά απορημένη η γυναίκα. Για να εισπράξει την απάντηση: «I speech kürsü». Δηλαδή, θέλω να μιλήσω (speak) στο βήμα (kürsü) – και της δείχνει το έδρανο με το μικρόφωνο. Ακόμη γελάνε σε Νέα Υόρκη και Τουρκία.

***

Η Χαριλάου Τρικούπη περιμένει γκρίνιες

Εντάξει, θέμα ηγεσίας δεν πρόκειται να τεθεί, αλλά οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν, με πληροφορούν, αρκετή γκρίνια στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ σήμερα το απόγευμα. Εμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα υπάρξουν ορισμένες «σκληρές ομιλίες» με ανεβασμένους τους τόνους της κριτικής για τις προεκλογικές και μετεκλογικές επιλογές του κόμματος. Ως βασικοί ύποπτοι εμφανίζονται οι Στέφανος Ξεκαλάκης, Δημήτρης Ρέππας και Σταμάτης Μαλέλης, χωρίς να αποκλείονται και άλλες… εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι οι κριτικές προς την ηγεσία τοποθετήσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τις 30, αφού κριτική αναμένεται να ασκηθεί και από στελέχη που στηρίζουν πλήρως τη Φώφη Γεννηματά.

***

 Αλλά η Φώφη θέλει φυγή προς τα εμπρός

Μου λένε ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα σηκώσει το γάντι της κριτικής που θα δεχθεί, αν και όπως μαθαίνω δεν θα αφήσει αναπάντητες τις «σκληρές ομιλίες», ιδιαιτέρως αν θέτουν, έστω και εμμέσως, θέμα ηγεσίας. Το ζητούμενο της κυρίας Γεννηματά είναι να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις, άρα δεν σκοπεύει να συμβάλει στην όξυνσή τους, το διήμερο της συνεδρίασης. Αλλωστε τα δύσκολα αρχίζουν αμέσως μετά. Το Κίνημα Αλλαγής, όπως λέγεται, ή θα βρει τον δρόμο του ή τα στελέχη του θα αρχίσουν να ψάχνουν τον δικό τους προσωπικό δρόμο.