Είναι άγνωστο έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν θα οριστεί εκ νέου συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη . Ωστόσο, πηγές από την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη μου λένε ότι το ενδεχόμενο να οριστεί νέο ραντεβού παραμένει ανοιχτό, ενώ η αμερικανική πλευρά ζήτησε από τους Έλληνες να φροντίσουν για ευελιξία στο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού την Τετάρτη. Μία πιθανή ώρα για ενδεχόμενη ανανέωση της συνάντησης Τραμπ-Μητσοτάκη, είναι στις 11 το βράδυ, ώρα Ελλάδας. Ως γνωστόν  ο Λευκός Οίκος, ανακοίνωσε την ακύρωση της συνάντησης μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και την ανακοίνωση της Νάνσι Πελόζι για έρευνα που αφορά «προδοσία» του Ρεπουμπλικανού προέδρου. Αλλά δεν πρόκειται να σταθώ σ΄αυτό.

***

Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ προτού εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, προτού ακόμα θέσει υποψηφιότητα το 2012 έδειξε ενδιαφέρον να επενδύσει στο Ελληνικό. Ηθελε να επενδύσει στα πάντα, ακόμα και στη δημιουργία καζίνο, πλην όμως μια κυρία  εκπρόσωπος του τότε ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη του πάλαι ποτέ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων είχε θέσει πάγο στα σχέδια του Τραμπ μετά από επεισοδιακή συνεδρίαση του Ταμείου. Πρόκειται για την Αννα Ζωηρού η οποία πρότεινε να σταματήσουν όλες οι διαδικασίες έως τις επόμενες εκλογές. Ετσι η κυρία Ζωηρού σταμάτησε την επένδυση τον μετέπειτα Πλανητάρχη. Να σημειώσω επίσης για την ιστορία ότι ο κ. Τραμπ, ως επιχειρηματίας είχε ταχθεί υπέρ του… Grexit. Αλλαξε όμως απόψεις (για την Ελλάδα) όταν έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οταν ο Ιβάν πήγε στη Βαρυμπόμπη

Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας που έχει σλάβικο όνομα (ονομάζεται Ιβάν Ντούκε, στη φωτογραφία με τον έλληνα Πρωθυπουργό) γνώριζε τη… Βαρυμπόμπη, την Κηφισιά, την Πλάκα και τους Δελφούς; Και πού τα έμαθε όλα αυτά; θα πείτε. Τα έμαθε όταν ήταν μαθητής, γιατί ήρθε στην Ελλάδα και έμενε στη Βαρυμπόμπη και έκανε συχνά εκδρομές στην Πλάκα, στο Ναύπλιο, στους Δελφούς. Αυτά είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει πόσο ενδιαφέρουσα χώρα είναι η Κολομβία, την οποία δεν έχει ακόμη επισκεφθεί, αλλά την επισκέφθηκε η κόρη του. Σημειώνω απλώς ότι παρά τις φιλοφρονήσεις των δύο ηγετών η Κολομβία δεν έχει πρεσβεία στην Ελλάδα, αλλά ούτε η Ελλάδα στην Κολομβία.

***

Η Λίνα, η Αννα και η… πάπια από το Πεκίνο

Αν δεν το ξέρεις, δεν το βρίσκεις, μου λένε οι νεοϋορκέζοι φίλοι μου, καθώς είναι χωμένο στην China Town, αλλά έχει την καλύτερη πάπια Πεκίνου σε ολόκληρη την πόλη. Τώρα ποιος το πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στη «σκιά» της Αννα Παναγιωταρέα ψέματα θα σας πω. Πάντως τον δρόμο για το Peking Duck House τον βρήκαν την περασμένη Κυριακή. Και όπως μου λένε αυτόπτες μάρτυρες, οι δύο κυρίες και ένα νεαρό ζευγάρι που είχαν στην παρέα τους τίμησαν δεόντως το μενού.

 ***

 Ο Τσακαλώτος διαδηλώνει μαζί με τη Ραλλία

Αρκετοί Συριζαίοι συμμετείχαν χθες στην απεργιακή πορεία της ΑΔΕΔΥ και των διαφόρων συλλογικοτήτων. Με κόκκινη μπλούζα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (διακριτικά παραδίπλα ο αστυνομικός του), η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Ραλλία Χρηστίδου, η Αννέτα Καββαδία και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Υπήρξε και  ένας ακόμα: ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, «αμιγώς υπεύθυνος», όπως ειπώθηκε, για την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών παρατάξεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο Πετρόπουλος διαδήλωνε με το ισχνό μπλοκ της Σταδίου, από πάνω στην Πανεπιστημίου, το ΠΑΜΕ είχε μετατρέψει την εξέδρα του σε θεατρική σκηνή ανεβάζοντας παράσταση με αρνητικούς φυσικά πρωταγωνιστές τους Τσακαλώτο, Βαρουφάκη, Αχτσιόγλου, Πετρόπουλο και τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ.

 ***

Επεσε (εικονικό) ξύλο από το ΠΑΜΕ

 Αλλά ούτε ο νυν ούτε η πρώην έλειπαν. Στους υπουργούς Εργασίας Βρούτση και Αχτσιόγλου αναφέρομαι που έδωσαν το παρών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στα Προπύλαια. Για την ακρίβεια, έδωσαν το παρών μέσω των ρόλων που απέδωσαν πολύ εύστοχα εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Στο θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν, εκτός από την πρώην και τον νυν υπουργό που εμφανίζονταν να δίνουν «όρκους» αφοσίωσης στο αφεντικό τους… πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, πρωταγωνιστούσαν και οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος, Κιουτσούκης, Καραγεωργόπουλος, οι οποίοι πρόσφατα πέρασαν την πόρτα του Μαξίμου. Τι σχεδίαζαν όλοι αυτοί; Να βγάλουν, κατά το ΠΑΜΕ, από τη μέση τα συνδικάτα. Γι’ αυτό στο τέλος μια ομάδα οργισμένων διαδηλωτών του ΠΑΜΕ ανεβαίνει στην εξέδρα και τους βάζει όλους στη θέση τους (με εικονικό… ξύλο).

 ***

Οι πρώτες επικές γκάφες

 Περίπτωση 1: Συνέλαβαν λάθος… αεροπειρατή στη Μύκονο και για να του χρυσώσουν το χάπι τού πλήρωσαν κοτζάμ ξενοδοχείο στη Σύρο, έτσι για να τον κατευνάσουν τον άνθρωπο μετά το σοκ που έπαθε. Και δεν σκέφθηκαν καθόλου όταν τον συνέλαβαν (επειδή κατά τύχη είχε το ίδιο όνομα με τον πραγματικό αεροπειρατή) ότι ένας φανατικός μουσουλμάνος που έκανε αεροπειρατεία και δολοφόνησε και επιβάτη ήταν αδύνατον να έκανε  πολυτελή κρουαζιέρα στο Αιγαίο με προορισμό τη Μύκονο. Ετσι σε φιάσκο κατέληξε τελικά η σύλληψη του «αεροπειρατή της TWA» στη Μύκονο, καθώς ο 65χρονος Λιβανέζος δεν είναι καταζητούμενος τρομοκράτης αλλά δημοσιογράφος!

***

Εγκριτος δημοσιογράφος

Ο 65χρονος Λιβανέζος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη όταν έφτασε στη Μύκονο με κρουαζιερόπλοιο. Τότε, κατά τη διάρκεια των ελέγχων στα διαβατήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είχε προκύψει ότι τα στοιχεία του ήταν τα ίδια με εκείνα του καταζητουμένου από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες έχουν εκδώσει και ένταλμα σε βάρος του για την αεροπειρατεία του ’85 σε πτήση της TWA, καθώς και για απαγωγή δύο χρόνια αργότερα. Ο συλληφθείς από την πρώτη στιγμή επέμενε ότι είχε γίνει λάθος. Οι λιβανικές αρχές έκαναν και διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό και παρέδωσαν έγγραφο που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του: πως καμία σχέση δεν έχει με την αιματηρή αεροπειρατεία που σόκαρε τον κόσμο πριν από 34 χρόνια. Πρόκειται για έναν έγκριτο δημοσιογράφο του Λιβάνου…

***

Περίπτωση 2:

Στις 25 Ιουλίου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε συνάντηση στο γραφείο του, στην οδό Αμαλίας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook Πίτερ Φανκχάουζερ. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε, μέσω Twitter, ότι το συμπέρασμα που έβγαλε είναι πως η εταιρεία, που βάρεσε κανόνι, θα παραμείνει ηγέτιδα «στο πεδίο του τουρισμού»! Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, ο κ. υπουργός δεν μπορούσε να ξέρει δύο μήνες πριν τι θα ακολουθήσει. Οταν ένας διευθύνων σύμβουλος ενός κολοσσού προβαίνει σε διαβεβαιώσεις ενώπιόν σου, δεν έχεις λόγο να τον αμφισβητείς. Καλό είναι όμως να μην υπάρχει τόσος ενθουσιασμός και οι δηλώσεις να είναι πιο φειδωλές.