Λιγότερα λόγια, περισσότερη δουλειά

Μπορεί το εσωτερικό μέτωπο να κυριαρχείται από τις εξελίξεις  για το περιβόητο σκάνδαλο Novartis  αλλά είναι σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι  να βάλει ξανά τη χώρα στο διεθνή επενδυτικό χάρτη και να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Το ενδιαφέρον υπάρχει, όπως απέδειξε η χθεσινή παρουσίαση του κ.Σταϊκούρα σε επενδυτές στο Λονδίνο, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο των έγκυρων  Financial Times με τίτλο «Γιατί πρέπει να αισιοδοξούμε για την Ελλάδα».

  Ωστόσο παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές, όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο είναι κακοτυχία για την Ελλάδα, ότι η ανάκαμψη της οικονομίας ξεκινά σε μια στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις χθες άλλωστε στην έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφεται η προοπτική επιβράδυνσης  της παγκόσμιας οικονομίας στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της κρίσης του 2008.
   Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση  οι ρυθμοί ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω  σε όλες σχεδόν τις οικονομίες της G20 για το 2019 και το 2020, ιδιαίτερα για εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη μείωση του παγκοσμίου εμπορίου και επενδύσεων. Τονίζεται ακόμα ότι η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων πλήττει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις, εντείνοντας την αβεβαιότητα που ήδη υπάρχει .
   Το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, οι αγορές εξακολουθούν να δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ιστορικά χαμηλές επιδόσεις, οι επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια από το εξωτερικό, όπως πρόσφατα ο ΟΤΕ, τα συγκεντρώνουν με ευκολία και με χαμηλά επιτόκια, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό.
  Το θετικό αυτό momentum  όχι μόνο δεν πρέπει να χαθεί, αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Οι διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η νέα κυβέρνηση για περιορισμό των γραφειοκρατικών εμποδίων, για εκσυγχρονισμό της πολυδαίδαλης νομοθεσίας, για γρήγορες εγκρίσεις πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν αρκεί η ψήφιση μιας διάταξης από τη Βουλή, για να αρχίσει και η εφαρμογή της. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και παρακολούθηση  από τους κάθε λογής αρμόδιους για να γίνει και πράξη.
  Ας το έχουν υπόψη τους υπουργοί και λοιποί υπεύθυνοι κι ας περιορίσουν τις εμφανίσεις και τις δηλώσεις, για να ασχοληθούν περισσότερο με την ουσία της πολιτικής που τους αναλογεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk