Πυρετωδώς ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το ταξίδι του στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στο Μέγαρο Μαξίμου τον περίμενε την Παρασκευή μια ευχάριστη έκπληξη – για να ακριβολογήσω, μια πρόσκληση σε γεύμα από έναν παλιό του γνώριμο, που μόλις πρόσφατα επισκέφθηκε τη χώρα μας, τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

 

Εκείνο που έμαθα είναι ότι στο γεύμα ο αμερικανός υπουργός δεν θα είναι μόνος. Μαζί του θα έχει και επενδυτές που εκπροσωπούν αμερικανικούς κολοσσούς για να συζητήσουν το θέμα που ενδιαφέρει περισσότερο την Αθήνα και δεν είναι άλλο από τις επενδύσεις.

Οταν ο κ. Ρος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και του ζήτησε να εξαιρεθεί η χώρα μας από τους δασμούς που προτίθεται να επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στο ελαιόλαδο, στις ελιές και στο μέλι, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υπάρχει έλλειψη των προϊόντων αυτών στην αμερικανική αγορά. Στη συζήτηση αυτή τέθηκε από την αμερικανική πλευρά και το θέμα των «ορφανών» τουρκικών F-35, με τον Πρωθυπουργό να προβάλλει τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν για το ζήτημα αυτό.

Ο Μάριο Ντράγκι στην Αθήνα

Ο διοικητής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι έρχεται στην Αθήνα για να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την επιτυχή θητεία του στην ΕΚΤ, αλλά και για τη διάσωση του ευρώ στη διάρκεια της κρίσης. Ο κ. Ντράγκι επρόκειτο να έρθει στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Λουκά Παπαδήμου, στις 3 Ιουλίου, πλην όμως η ημερομηνία τής εδώ άφιξής του συνέπεσε με τις εκλογές και έτσι η επίσκεψή του μετατέθηκε για τις αρχές Οκτωβρίου. Να σημειώσω ότι η ακριβής ημερομηνία άφιξής του δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, επειδή στο παρελθόν ο κ. Ντράγκι είχε γίνει στόχος τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Ντράγκι στην Αθήνα εν όψει και των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο Δένδιας στο Βερολίνο

Αυθημερόν στο Βερολίνο μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, αλλά και με τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια επίσκεψη που έρχεται να συμπληρώσει εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τέλη Αυγούστου. Η Αθήνα αποδίδει άλλωστε τεράστια σημασία στη στενή συνεργασία με τη Γερμανία σε σειρά ζητημάτων. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, αλλά και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Προσφυγικό, που ανησυχούν το Βερολίνο, θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς επίσης η επόμενη μέρα στην ΕΕ μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κομισιόν και η διμερής συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Ο «στάβλος» της ELFE

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επανειλημμένως από το βήμα της ΔΕΘ στην ανάγκη επανόδου στη νομιμότητα και στη διαφάνεια, ενώ δεν απέφυγε να απαντήσει και σε ερώτηση για τον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος να σας θυμίσω πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μπαινόβγαινε στη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος του Μαξίμου». Για όσους το έχουν λησμονήσει, ο Πετσίτης αμειβόταν πλουσιοπάροχα από την ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία χρωστάει περί τα 130 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι για την υπόθεση έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις, πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια μερικών ακόμη και σήμερα ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης να πέσει στα μαλακά. Καταλαβαίνω πάντως πως αυτό δεν θα βγει, διότι ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του γραφείου του, να καθαρίσει τον «στάβλο» της ELFE.

Οταν η υγεία νοσεί

Την εικόνα που παρουσιάζει η Υγεία περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Ενα σύστημα που νοσεί τόσο ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, όσο και στην οικονομική του διαχείριση» όπως τόνισε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι αποκαρδιωτική: 4 στα 10 αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών, 1 στα 2 δεν διαθέτει σύστημα διαλογής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 3 στα 4 δεν έχουν σύστημα καταγραφής του χρόνου αναμονής στο ΤΕΠ. Επίσης, το 2018, 85 από τα 118 νοσοκομεία δεν δημοσίευσαν ισολογισμό. Δέκα από τα 85 δεν είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς ούτε το 1017.

Οι δικηγόροι της Attica Bank

O  «ΒΗΜΑτοδότης» την περασμένη Κυριακή είχε αποκαλύψει πως το ετήσιο κόστος του νομικού συμβουλίου της Attica Bank, που στελεχώνεται από 4 δικηγόρους, ξεπέρασε το 2018 τα 500.000 ευρώ. Στην εφημερίδα έφτασαν επιστολές διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου Μάριο Μπαχά και το μέλος Γιάννη Μαντζουράνη. Σύμφωνα με τις επιστολές, η μηνιαία αμοιβή των τριών μελών του νομικού συμβουλίου είναι 2.500 ευρώ μεικτά χωρίς δώρα ο καθένας, δηλαδή αθροιστικά για τους τρεις 90.000 ευρώ ετησίως. Ο δε πρόεδρος του νομικού συμβουλίου δεν λαμβάνει αμοιβή. Ο κ. Μπαχάς επισημαίνει πως προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος της τράπεζας το 2015 και η μηνιαία αντιμισθία του ανέρχεται στα 8.060 ευρώ μηνιαίως.

Συνολικά δηλαδή, όπως προκύπτει από τις επιστολές, οι αμοιβές του νομικού συμβουλίου σε ετήσια βάση ανέρχονται περίπου σε 200.000 ευρώ. Αυτό όμως που δεν αναφέρουν στις επιστολές τους οι δύο νομικοί είναι ότι η διαφορά έως τις 500.000 ευρώ που αποκάλυψε η στήλη οφείλεται στο γεγονός πως το νομικό συμβούλιο απευθύνει ερωτήματα για υποθέσεις της τράπεζας σε νομικά γραφεία – συγγενή ορισμένα εξ αυτών με τους δικηγόρους του νομικού συμβουλίου – και υπηρεσίες που πληρώνονται από την τράπεζα. Η νέα διοίκηση κατήργησε από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019 τη λειτουργία του νομικού συμβουλίου.

Ο Βοτανικός Κήπος

Ενας ιστορικός χώρος επτά στρεμμάτων, με σπάνια δέντρα και φυτά, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος, ο Βοτανικός Κήπος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, θα ανοίξει το επόμενο διάστημα για το κοινό.

Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση ώστε ο χώρος, μετά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, να αποδοθεί στους Αθηναίους.

Ο Βοτανικός Κήπος, μου λένε, είναι μόνο η αρχή. Η απόφαση είναι να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος χώρος που μπορεί να αποτελέσει ανάσα ζωής για τους Αθηναίους, λένε οι συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων και μιλάνε για νέες πρωτοβουλίες που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«H ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη και καταδίκασε τον Πάνο Καμμένο επιβάλλοντάς του πρόστιμο 5.000 ευρώ για τη συκοφαντική δήλωσή του εναντίον μου στο Τwitter» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Το σημαντικότερο είναι ότι παρά το ότι ο κ. Καμμένος προσπάθησε για άλλη μία φορά να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ιδιότητα, το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι τέτοιου είδους υβριστικές δηλώσεις δεν καλύπτονται από τον νόμο για την ασυλία των βουλευτών».

Θέλοντας να δείξει ότι δεν υπάρχει καμιά σκιά στις σχέσεις τους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να παραθέσει γεύμα προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το γεύμα θα γίνει προτού ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Ρώτησα τον κ. Σαμαρά εάν είναι ενήμερος και απάντησε πως δεν πήρε ακόμα την πρόσκληση, αλλά δεν το αποκλείει.