Ελληνες αρχαιολόγοι στο Βρετανικό Μουσείο

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Βρετανικό Μουσείο (φωτογραφία) και ειδικά στους χώρους όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε τις προάλλες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αλλωστε στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τους χώρους όπου εκτίθενται τα Γλυπτά φαίνεται καθαρά ότι υπάρχει μούχλα, αλλά ακόμα και αράχνες. Η υπουργός Πολιτισμού, όμως, δεν στάθηκε μόνο στις φωτογραφίες και στις προσωπικές μαρτυρίες Ελλήνων που επισκέφθηκαν το Βρετανικό Μουσείο. Αλλά, όπως μαθαίνω, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στείλει δύο έλληνες αρχαιολόγους για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει και να ετοιμάσουν πόρισμα. Οχι, δεν θα μείνει ένα πόρισμα στα χαρτιά, αλλά με αυτό θα κλιμακωθούν οι προσπάθειες για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών.

***

Χορηγός για την Ακρόπολη

Πολλά ειπώθηκαν για τον ανελκυστήρα της Ακρόπολης. Ο οποίος χαλάει συνεχώς και εκθέτει ολόκληρη τη χώρα στα μάτια των τουριστών. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι εγκαθίσταται καινούργιος, ολοκαίνουργιος, αφού βρέθηκε χορηγός που θα καταβάλει όλο το τίμημα. Στην πραγματικότητα βρέθηκαν τρεις χορηγοί, τόση προθυμία έδειξαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, και έτσι θα αντικατασταθεί και ο φωτισμός στον Ιερό Βράχο, και θα απομακρυνθούν και τα επικίνδυνα καλώδια.

***

Οταν ο Τσίπρας αυτοσαρκάζεται

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν μη τι άλλο, δεν παύει να κάνει αστειάκια. Δεν έχει σημασία εάν έχασε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ούτε εάν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ούτε εάν έχασε τα πρωθυπουργικά προνόμια και το Μέγαρο Μαξίμου· τα αστειάκια δεν του λείπουν. Οπως και ο αυτοσαρκασμός και το… τρολάρισμα κατά πάντων. Ετσι χρησιμοποίησε μια διαφορετική «δικαιολογία» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την καθυστέρησή του στη συνάντηση που είχε με την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Ηρθα με το μετρό, γι’ αυτό άργησα» είπε χαρακτηριστικά αστειευόμενος στον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη. Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν πήγε ούτε με Εμπραέρ, ούτε με Gulfstream (όπως το συνήθιζε όταν ήταν πρωθυπουργός), καθότι τα κυβερνητικά αεροσκάφη δεν προβλέπονται για πτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «ανέβηκε» στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο της γραμμής και μάλιστα στην οικονομική θέση.

***

Τους έπεσε το… σαγόνι

Ρώτησα αρμοδίως το Μέγαρο Μαξίμου εάν είδαν τη σοβιετικού τύπου αφίσα του ΚΙΝΑΛ και ένα σχόλιο για αυτή. Σας μεταφέρω ακριβώς τι μου είπαν: «Στην αρχή νομίσαμε πως ήταν τρολάρισμα. Εν συνεχεία, όταν μάθαμε πως ήταν αυθεντική, γουρλώσαμε τα μάτια μας, μας έφυγε το σαγόνι. Δεν το πιστεύαμε».

***

Η επικοινωνία είναι σοβαρή ασχολία

Εδώ που τα λέμε, ο τομέας της επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πονοκεφάλους της Φώφης Γεννηματά. Η υπόθεση με τη σημαία (αφίσα σοβιετικού τύπου) ήλθε μετά τη μεγάλη συζήτηση που υπήρξε για την παρουσία της στη ΔΕΘ, με τα κόκκινα (πιο κόκκινα δεν γινόταν) ρούχα σε κόκκινο φόντο, η οποία επισκίασε το πολιτικό της μήνυμα. Τα πράγματα, πάντως, φαίνεται ότι μπαίνουν σε μια σειρά. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών που κάνει ο Παύλος Χρηστίδης εμφανίστηκε, για ένα πρώτο «καλημέρα», αφού δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ο Κυριάκος Κυριάκος στον οποίο θα ανατεθεί ο τομέας επικοινωνίας. Μένει να δούμε και την ομάδα. Γιατί η επικοινωνία είναι ομαδική δουλειά.

***

Μαθητές που δεν ξέρουν να διαβάζουν

Τα στοιχεία της έκθεσης-σοκ της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από την οποία προκύπτει ότι οι μισοί μαθητές των Λυκείων έχουν αυξημένη πιθανότητα να είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, σχολίασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας αρχικά τόνισε ότι «αυτό συμβαίνει γιατί έχει απαξιωθεί πλήρως το Λύκειο από τη στιγμή που η επίδοση των μαθητών εκεί δεν μετράει πουθενά». Και πρόσθεσε: «Στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου και του Δημοτικού υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο. Τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν δυνατότητα ανάγνωσης κειμένου όταν τελειώνουν το Δημοτικό».

***

Πού το πάει ο Παύλος Γερουλάνος;

Είναι ο Γερουλάνος ένας «μοναχικός παίκτης» ή οι συνεχόμενες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ και οι συνεχείς επαφές του με στελέχη του κεντροαριστερού χώρου αποτελούν σημάδι ύπαρξης ενός σχεδίου αμφισβήτησης της Φώφης Γεννηματά; Οι απόψεις στο ΚΙΝΑΛ διίστανται· οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων οικοδομεί ηγετικό προφίλ και ακροατήριο αναμένοντας εξελίξεις, που όμως δεν μπορεί να πυροδοτήσει ο ίδιος. Και αυτό γιατί, όπως λέγεται, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες κομματικές δυνάμεις. Στο ΚΙΝΑΛ δεν συμμετέχει. Και στο ΠαΣοΚ ο κύριος όγκος των κομματικών δυνάμεων στοιχίζεται πίσω από τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η στάση του ευρωβουλευτή είναι αυτή που έχει σημασία. Γιατί αν ο κ. Ανδρουλάκης, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ταχθεί υπέρ ενός συνεδρίου ΠαΣοΚ με συνέδρους εκλεγμένους από τη βάση του κόμματος, τότε το σκηνικό αλλάζει.

***

Το πρώτο «κάρφωμα» Κουτσούμπα στον Μητσοτάκη

Στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, όπως συνηθίζεται, βρέθηκε και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του κόμματος. Οι περισσότεροι προφανώς θα ξέρετε ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας στις ομιλίες του αναφέρεται πάντα στις εξελίξεις στην περιοχή, στα ελληνοτουρκικά και στις εκτιμήσεις του κόμματος. Είπε, λοιπόν, ο Κουτσούμπας: «Δεν μας διέφυγε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κύπριο πρόεδρο. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας “στα ανοικτά” της Κύπρου, ενώ συμβουλεύεται κείμενο που είχε μπροστά του. Κανονικά θα έπρεπε να αναφερθεί στην ΑΟΖ ή στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου και όχι στο γενικό και αφηρημένο “στα ανοικτά”. Και συνέχισε: «Η αποφυγή να χρησιμοποιήσει τους ακριβείς όρους φοβούμαστε ότι μπορεί να κρύβει – το λιγότερο –

προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος. Δικαιολογημένα δημιουργεί συνειρμούς για περισσότερη ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική θέση ότι η ΑΟΖ “διεκδικείται από την Κύπρο”, κάτι το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να πει έτσι χοντροκομμένα ο έλληνας Πρωθυπουργός». Αυτό όντως το λες «κάρφωμα»…