Όλοι μας ακούμε καθημερινά τις ειδήσεις στην τηλεόραση και πολλοί διαβάζουμε τις εφημερίδες. Η καθημερινή, σταθερή είδηση, που έρχεται είναι οι απειλές των Τούρκων. Πότε ο Ερντογάν και πότε ο υπουργός άμυνας εξαπολύουν πολεμικές απειλές εναντίον της Ελλάδας, ώστε προετοιμάζουν την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινή γνώμη για τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, που έχουν στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι Τούρκοι κάνουν απλώς τη δουλειά τους για εσωτερικούς λόγους.

Το επόμενο καθημερινό πρόβλημα, που ακούμε και διαβάζουμε, είναι οι ροές των προσφύγων – μεταναστών, που έχουν δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου.

Και τι κάνει γι’ όλα αυτά η Ελλάδα ; Τίποτε. Μόνο πολύ μπλα – μπλα κάποιων δημοσιογράφων και «ειδικών» στα τηλεπαράθυρα καθημερινά. Κατηγορήσαμε επανειλημμένως την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ουδέν έπραξε, πέρα από το να ακούει τους Τούρκους να μας απειλούν. Η σιωπή της ήταν η απάντησή μας στις ύβρεις του Ερντογάν. Αλλά πέρασαν δυο μήνες που έχουμε καινούργια κυβέρνηση και πάλι τίποτε καλύτερο δεν βγήκε.

Οι Έλληνες έχουν υπερηφάνεια και μακρά ιστορία, ώστε δεν ανέχονται να ακούνε τον οποιονδήποτε να τους απειλεί. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί στο ύψος της.

Τις προάλλες, βγήκε κάποιος απόστρατος αξιωματικός και μας είπε στο γυαλί της τηλεόρασης ότι η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη σαν αστακός και έχει προετοιμασθεί κατάλληλα για τη Χ στιγμή. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν ήδη τα σχέδιά τους και αλίμονο σ’ όποιον τολμήσει να αγγίξει τα σύνορά μας.
Οι δημοσιογράφοι κι οι απόστρατοι είναι απλοί πολίτες και μπορούν να λένε ό,τι θέλουν ανεύθυνα. Σε τέτοια σοβαρά θέματα μόνο η κυβέρνηση εκπροσωπεί τον ελληνικό Λαό και ως εκ τούτου αυτή οφείλει να ομιλεί. Κάποιος θα μπορούσε ίσως να ισχυριστεί πως η κυβερνώντες κάνουν σιωπηρά τη δουλειά τους. Ας γνωρίζουν όμως πως αυτό δεν φτάνει, γιατί τις απειλές και τις ύβρεις των Τούρκων τις δέχεται όλος ο ελληνικός Λαός, καθόσον στις σχέσεις μας με τους συγκεκριμένους άσπονδους φίλους και σύμμαχους μας, υπάρχει μια ευαισθησία, λόγω των αμέτρητων παρελθόντων κακών εμπειριών μας .
Επειδή κι εγώ είμαι αγανακτισμένος με αυτά που ακούω από τους Τούρκους, θεωρώ πως πέρα από τις αναλύσεις για το τι και το πώς των γειτόνων μας τολμώ να κάνω τις ακόλουθες προτάσεις προς την κυβέρνηση για το χειρισμό αυτών των δύο προβλημάτων . Η κυβέρνηση οφείλει :

• Να βγάλει προς τα έξω έναν χάρτη της Ελλάδας με τα ισχύοντα σύνορά μας, που στηρίζονται στη συμφωνία της Λωζάνης και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ταυτόχρονα να ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των συνόρων, θα σημαίνει αυτόματα Casus Belli .
• Να κινητοποιήσει δραστήρια τόσο τις χώρες της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ επάνω στα προβλήματα με τους Τούρκους, γιατί οι ξένοι ακούγοντας διαρκώς και μόνιμα τα επιχειρήματα των γειτόνων μας, θεωρούν πως η μεγάλη χώρα έχει δικαιώματά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
• Επειδή οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ συνεχώς βελτιώνονται, θα πρέπει να ζητηθεί από τους Αμερικανούς να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων.
• Η Ελλάδα οφείλει να προβεί σε συμμαχίες με άλλες χώρες, όπου προσφέρονται, γιατί στην περίπτωση της σύγκρουσης θα πρέπει να έχουμε κάποια περαιτέρω ενίσχυση. Πολλές χώρες γύρω από την Τουρκία δεν είναι φιλικά προς αυτήν διακείμενες.

Ως προς το προσφυγικό θέμα :

Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το ζήτημα σε κάποια συνεδρία κορυφής της Ε.Ε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέχρι ποιο αριθμό προσφύγων μπορούμε να δεχθούμε, ώστε από εκεί και ύστερα, τους υπεράριθμους θα τους απελαύνουμε. Όχι βέβαια, προς την Τουρκία, που έχει ήδη 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά προς τις αραβικές αδελφές χώρες των προσφύγων. Αυτό μπορεί να γίνει, ύστερα από συνεννόηση, τόσο με αεροπλάνα, όσο και πλοία .
Για να σταματήσουν δε οι ροές από την Τουρκία, οφείλουν τα ελληνικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται εντός των χωρικών υδάτων των νησιών μας, για να μην επιτρέπουν στις ερχόμενες βάρκες να μπουν στην Ελλάδα. Κι αν ακόμη αυτοί που είναι μέσα τρυπούν και βουλιάζουν τις λαστιχένιες βάρκες τους , θα πρέπει τα πλοία να έχουν δικές τους για να τους βάζουν μέσα και να τους ξαποστέλνουν πίσω. Αν αυτό γίνει πέντε, δέκα φορές, θα κοπεί ο βήχας των δουλεμπόρων να μεταφέρουν άμοιρους πρόσφυγες δήθεν στα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Θεόδωρος Αυγερινός είναι συνταξιούχος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.