Εάν ενδιαφέρεστε για τα νέα μαθήματα που πρόκειται να εισαγάγει από εφέτος στα σχολεία (φωτογραφία) η κυβέρνηση της ΝΔ, σας πληροφορώ ότι αυτά είναι… πρωτοποριακά. Κύκλοι μαθημάτων ή διαλέξεων εντάσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με θέμα από τη φορολογική συνείδηση, τον εθελοντισμό και τη σωστή διατροφή και υγιεινή έως την παιδική παχυσαρκία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδική ενότητα μαθημάτων θα υπάρχει για την αποφυγή εξαρτήσεων των νέων από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Και βεβαίως η ολική επαναφορά της αριστείας (παντού), κάτι που ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «σκοταδισμό της Δεξιάς»

***

Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Είναι βεβαίως και η πρώτη μέρα στο σχολείο και ο αγιασμός που θα συμβεί τη Τετάρτη. Εδώ κοτζάμ ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε το έθιμο να γίνεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς παρουσία του υπουργού (ή ακόμα και του Πρωθυπουργού), θα τα καταργούσε η κυβέρνηση της ΝΔ; Ετσι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέλεξε τα σχολεία δύο νησιών που έχουν και σημειολογική σημασία: της Λέρου και της Καλύμνου. Θα πάει δηλαδή σε σχολεία που λειτουργούν μέσα σε hotspots (στη Λέρο) και σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην Κάλυμνο.

***

Ο φόβος Θεού

Ο Νίκος Φίλης βρήκε 367 λέξεις για να θριαμβολογήσει για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επί του ζητήματος της μη αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών – μία από τις πολλές που έχουν εκδοθεί από το 2002 – και για να κατακεραυνώσει όλες τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας που δεν τις έχουν εφαρμόσει. Ομως, θα πρέπει να τονισθεί πως ο ιδιαιτέρως αγαπητός στη στήλη κ. Φίλης δεν βρήκε ούτε μία ημέρα από τις 380 που κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Παιδείας για να υπογράψει τη μία υπουργική απόφαση που έπρεπε να εκδοθεί για να εφαρμοσθούν οι προαναφερόμενες αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Υποθέτω πως δεν το έκανε διότι έχει φόβο Θεού!

***

Η Φώφη, ο Γερουλάνος και το ΠαΣοΚ

Πού το πάει ο Παύλος Γερουλάνος; Κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την απορία αλλά και την ενόχλησή τους για τη στάση του υποψηφίου του κόμματος στον Δήμο Αθηναίων, για τον οποίο επισημαίνουν ότι κινείται μεθοδικά και πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη στους κοινωνικούς χώρους και στην Αυτοδιοίκηση, και εκτιμούν ότι θα συνεχίσει τον «ανταρτοπόλεμο». Αυτή βεβαίως η απορία λύθηκε το πρωί της Παρασκευής, όταν ο κ. Γερουλάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών έκανε μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι τον ενδιαφέρει η ηγεσία του ΠαΣοΚ.

***

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε εκ νέου κριτική στη Φώφη Γεννηματά καθώς, όπως είπε, εφάρμοσε μία στρατηγική που απέτυχε. «Πίστευε ότι φέρνοντας όλες τις προσωπικότητες του χώρου μαζί, ο χώρος θα μαζέψει και τον κόσμο. Οι προσωπικότητες ήρθαν μαζί, ο κόσμος όμως δεν ήρθε» ανέφερε. Επανέλαβε ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά την 3η Σεπτέμβρη «ήταν απογοητευτική διότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να δώσει ένα όραμα. Δεν έγινε αυτό».

***

Ενόχληση όμως στο ΚΙΝΑΛ εκπέμπεται και για τον Δημήτρη Κρεμαστινό που, παρά τις διευκρινίσεις του για τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν («δεν θέλω να έχω καμία σχέση με το ΚΙΝΑΛ»), επιμένει στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε μια περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για την τελική έφοδο στον χώρο. Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ περί τα τέλη Σεπτέμβρη, παρά την ψυχρολουσία των ποσοστών της πρώτης δημοσκόπησης της νέας περιόδου, δεν εκτιμάται ότι θα κρύβει εκπλήξεις. Ωστόσο άπαντες περιμένουν τις τοποθετήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το εσωτερικό σκηνικό δύο προσώπων. Του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

***

Αλλος για τη Θεσσαλονίκη

Πάντως για να ακριβολογούμε τούτες τις ημέρες συμβαίνουν ορισμένα γεγονότα (συμβαίνουν δηλαδή εδώ και δεκαετίες), τα οποία όμως σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούν να υπάρξουν. Για παράδειγμα το πλήθος των κρατικών περιπτέρων σε μια Διεθνή Εκθεση (όπως αυτή της ΔΕΘ) και το πλήθος των κυβερνητικών στελεχών που ταξιδεύουν και διανυκτερεύουν στη Θεσσαλονίκη. Περιττά έξοδα θα πείτε; Πιθανόν, αλλά η σύναξη κυβερνητικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ έγινε πλέον θεσμός, που ούτε η κρίση ούτε τα μνημόνια ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσαν να καταργήσουν. Οχι βεβαίως την Εκθεση, αλλά όλη αυτή τη συγκέντρωση υπουργών, βουλευτών, γενικών γραμματέων και παρατρεχάμενων στη Θεσσαλονίκη. Ο μόνος που αντιδρούσε ήταν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

***

Μια γυναίκα στον ΑΔΜΗΕ

Αρωμα γυναίκας φαίνεται ότι θα αποκτήσει o Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η εταιρεία δηλαδή που διατηρεί το σημαντικό χαρτοφυλάκιο των δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα. Παρά τις παρεμβάσεις των Κινέζων της State Grid (ελέγχουν το 24% των μετοχών), οι οποίοι όπως μαθαίνουμε πιέζουν την κυβέρνηση για να διατηρήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο τα golden boys του ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως πληροφορούμαστε, έχει αποφασίσει να τοποθετήσει ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο μια γυναίκα, οικονομολόγο, παλαιό στέλεχος της ΝΔ (αν και για ένα διάστημα είχε… παραστρατήσει), με σημαντική πολιτική σταδιοδρομία και προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, οι… κακές γλώσσες λένε ότι της είχαν υποσχεθεί τη θέση του προέδρου των ΕΛΠΕ, η οποία όμως καλύφθηκε από τον Γιάννη Παπαθανασίου, και έτσι μετά από πολλές καραμπόλες τελικά φαίνεται ότι θα βρεθεί στο τιμόνι του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί ακόμη το 51%.

***

Το ραντεβού των εκσυγχρονιστών

Στο Κορακοχώρι Ηλείας, στο χωριό του Κώστα Σημίτη, γίνεται την Κυριακή το ραντεβού τω εκσυγχρονιστών. Οι Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος και Νίκος Αλιβιζάτος θα παρουσιάσουν μαζί το βιβλίο του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, «Ελλάδα, μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδόσεις Πόλις), στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του οινοποιείου Μερκούρη. Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των Σημίτη – Βενιζέλου, καθώς και των καθηγητών Βούλγαρη και Αλιβιζάτου (που είχαν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς) έχει από μόνη της έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ενώ θεωρείται βέβαιον ότι όσα ακουστούν θα έχουν και ευρύτερο ενδιαφέρον. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο συνάδελφος Μιχάλης Μητσός.

***

Πού πήγαν τα 47 εκατ. ευρώ;

 Με αφορμή τη σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή των πυροπλήκτων στο Μάτι ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης ρώτησε ευθέως στην επιτροπή, χωρίς να λάβει σαφείς απαντήσεις:

* Πού βρίσκονται τα 47 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ταμειακό υπόλοιπο του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΕΑ-Ταμείο Μολυβιάτη).

* Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταφέρει τα υπόλοιπα του ταμείου Μολυβιάτη στον ειδικό λογαριασμό για το Μάτι που ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις ημέρες.

***

Ανακατωσούρα στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σακελλαρίδη

 «Φωτιές» φαίνεται πως άναψαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις (που έκανε στον Alpha) του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το Προσφυγικό, ο οποίος επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά. Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ξέσπασε κόντρα μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτυπώθηκε και σε δημόσιες δηλώσεις, με τον Θοδωρή Δρίτσα που ανήκει στην ομάδα των 53+ να παίρνει το μέρος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, την ώρα που από την ίδια συχνότητα (ΣΚΑΪ) ο Γιάννης Μουζάλας αντιμετώπισε επιθετικά τις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σακελλαρίδης ήταν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσωπούσε και τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας απ’ αυτόν «περισσότερη σεμνότητα»

***

Ο δήμαρχος της… γειτονιάς

«Δεν θα είμαι δήμαρχος του γραφείου αλλά της γειτονιάς». Ο Κώστας Μπακογιάννης, τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων του έκανε γραφείο τις υπηρεσίες του δήμου. Τη Δευτέρα το πρωί, δεν πήγε στην πλατεία Κοτζιά αλλά  στο αμαξοστάσιο του Δήμου στην Ιερά Οδό  όπου βρίσκεται η Διεύθυνση Καθαριότητας. Την Τρίτη πήγε  στη Διεύθυνση Πρασίνου ενώ μέσα στην εβδομάδα πέρασε και από την Πλατεία Ομόνοιας όπου εκτελούνται έργα. Η τακτική αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο δήμαρχος θα απουσιάζει σε περιοδείες …στις γειτονιές προκειμένου, όπως λέγεται, να συζητήσει με τους κατοίκους  και να δει αν και πόσο ο Δήμος ανταποκρίνεται με τις υπηρεσίες του στις ανάγκες τους. Ο κ. Μπακογιάννης έβαλε και τον πρώτο μετρήσιμο στόχο του. Από την Πέμπτη άρχισε ο συστηματικός καθαρισμός των κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας. Καθημερινά θα πλένονται τουλάχιστον 200 κάδοι κάτι που σημαίνει πώς σε περίπου σε δυο μήνες θα έχουν πλυθεί όλοι οι κάδοι της Αθήνας. Για να δούμε.