Επανέρχονται ο Παύλος Μελάς (φωτογραφία) και οι Μακεδονομάχοι στα βιβλία της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως: «Ηταν δίκαιο, γίνεται πράξη» λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας και σημειώνουν ότι η αφαίρεση κεφαλαίων από την Ιστορία που αφορούν τους Μακεδονομάχους και τον Παύλο Μελά έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, προκειμένου, όπως είπε (άκουσον-άκουσον), «να ελαφρυνθεί η τσάντα του μαθητή και στο πλαίσιο της εκμάθησης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην Γ’ Λυκείου». Στην πραγματικότητα η αφαίρεση των κεφαλαίων που αφορούν τους Μακεδονομάχους έγινε λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

***

Η επαναφορά του Παύλου Μελά στα βιβλία θα γίνει από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ εξετάζεται να επανέλθει στην εξεταστέα – διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ’ Λυκείου και η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία επίσης εξαιρέθηκε (κατά τη ΝΔ, αναιτιολόγητα) από την προηγούμενη κυβέρνηση.

***

Με αυτοκίνητο στη ΔΕΘ

Πάντως, η πιο πρόσφατη απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έχει να κάνει με τη ΔΕΘ. Εδωσε εντολή σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου που εμπλέκονται με τη ΔΕΘ να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη οδικώς και όχι αεροπορικώς. Και τούτο για λόγους οικονομίας, αν και τους είχαν προταθεί να τους χορηγήσουν αεροπορικά εισιτήρια. Οδικώς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

***

Εφεραν πρόωρα το… 5G στη Θεσσαλονίκη

Και μια και μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη και την 84η ΔΕΘ, έχω να σας πω και τούτα: Πρώτα απ’ όλα ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε πιο κοντά το… 5G στο Internet. Δούλεψε τούτες τις ημέρες εντατικά ώστε να φέρει το 5G στη συμπρωτεύουσα τις ημέρες που θα βρίσκεται εκεί ο Πρωθυπουργός. Επιπλέον θα λειτουργήσει και press room για τους δημοσιογράφους που θα καλύπτεται πλήρως με WiFi. Στη συνέντευξη Τύπου οι δημοσιογράφοι θα κάθονται αμφιθεατρικά (εγκαταλείπεται οριστικά το σχήμα «Π»). Ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο του γνωστού επιχειρηματία – καλανάρχη – εκδότη κ.λπ., αλλά σε άλλο ξενοδοχείο έξω από την πόλη (για λόγους ασφαλείας δεν γράφεται το όνομα του ξενοδοχείου). Ενα από τα περίπτερα που θα επισκεφθεί είναι αυτό της Πυροσβεστικής, για να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες για τις προσπάθειες που έκαναν όλο το καλοκαίρι στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Στο περίπτερο της Πυροσβεστικής θα είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο άνθρωπος που έμεινε ξύπνιος το καλοκαίρι συντονίζοντας την κατάσβεση.

***

Ούτε μπουζούκια, ούτε πάρτι

Επειδή στο παρελθόν υπήρξε κάποια ιστορία (με μπουζουκοκαταστάσεις) για το πώς περνούν τα βράδια τους οι πολιτικοί στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ, σας πληροφορώ ότι τέτοιες καταστάσεις έπαψαν λόγω μνημονίων να υπάρχουν. Πριν από τα μνημόνια τα μπουζουκομάγαζα της συμπρωτεύουσας γέμιζαν από πολιτικούς, τα πάρτι (ακόμα και πάρτι με… φράουλες υπήρξε) έδιναν και έπαιρναν και γενικά η χλιδή ήταν

διάχυτη εκείνες τις νύχτες στη Θεσσαλονίκη. «Πολιτιστικά κέντρα» τα ονόμαζε ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Να σκεφτείτε ότι πρωθυπουργοί, για να αποφύγουν τέτοιες καταστάσεις με τους υπουργούς και τους βουλευτές τους, έδιναν εντολή να μην πάνε στα μπουζούκια (με την απειλή της διαγραφής). Επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη όμως τι γίνεται; Πιθανόν να ρωτήσετε…

***

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε να εκδώσει καμία εντολή απαγόρευσης, αν και δεν του αρέσουν – όπως λένε οι συνεργάτες του – τα μπουζούκια. Αλλωστε η τελευταία φορά που πήγε να διασκεδάσει στη Θεσσαλονίκη ήταν σε… μπουάτ (ή σε κάτι τέτοιο) για να ακούσει Πορτοκάλογλου και Μαχαιρίτσα. Αυτό, μου λένε, τα λέει όλα.

***

Ούτε ΝΔ, ούτε ΣΥΡΙΖΑ

Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν οι δηλώσεις του διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (επί ΣΥΡΙΖΑ) Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση για το Προσφυγικό. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να πουν πως ο κ. Σακελλαρίδης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος επανήλθε με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, βάζοντας τέλος στα όσα γράφονται και τονίζοντας πως «η ερμηνεία που δίνεται σήμερα από τους δημοσιολόγους είναι ότι εμμέσως στηρίζω την κυβέρνηση ΝΔ. Ούτε στηρίζω τη ΝΔ, ούτε προσεγγίζω τον ΣΥΡΙΖΑ» ανακοίνωσε.

***

Επική δήλωση

Ξεχωρίζω πάντως τη δήλωση που έκανε ο Δημήτρης Βίτσας, πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ. Είπε το εξής… επικό: «Επισκέφθηκα καταυλισμό προσφύγων και έφαγα από το ίδιο φαγητό που έτρωγαν και οι πρόσφυγες». Φοβερή αποκάλυψη, έτσι;

***

Το λάδι, το μέλι και ο Αμερικανός

Συνήθως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαφημίζουν στο εξωτερικό τα προϊόντα που παράγουν οι χώρες τους. Η Μέρκελ, για παράδειγμα, πολύ συχνά διαφημίζει άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και προϊόντα τεχνολογίας. Ο Μακρόν τα πολεμικά αεροσκάφη και τις φρεγάτες. Ο Τραμπ τα πάντα, από πυρηνικούς αντιδραστήρες έως… δορυφόρους. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πείτε, τι μπορεί να διαφημίσει; Μέλι και ελαιόλαδο. Δύο αγροτικά προϊόντα που διαφήμισε επαρκώς στον αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μαξίμου και του ζήτησε να εξαιρέσει το ελληνικό λάδι και το μέλι από τους δασμούς. Μάλιστα, για να πείσει τον κ. Ρος για την άριστη ποιότητα του ελληνικού λαδιού, του είπε: «Μπορείς, τώρα που είσαι στην Ελλάδα, να το δοκιμάσεις, να το γευτείς και να διαπιστώσεις την άριστη ποιότητά του». Ο Αμερικανός τον κοίταξε με απορία και χαμογέλασε. Κρίμα που δεν βρισκόταν στο Μαξίμου κανένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο. Θα το πρόσφεραν στον κ. Ρος αντί για καφέ και κουλουράκια.