Μια συμμαχία δυνάμεων επισφραγίστηκε με την υπογραφή της σύμβασης για την αδειοδότηση συνολικά 20 υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εξέλιξη που βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα, που θα διαθέτει 33 συνολικά υδατοδρόμια, συνθέτοντας ένα βιώσιμο εγχείρημα για τα πολυαναμενόμενα μεν, ακριβοθώρητα δε υδροπλάνα, που λόγω του παρωχημένου θεσμικού  πλαισίου και της κωλυσιεργίας της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας παραμένουν καθηλωμένα.

Οι δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η Hellenic Seaplanes S.A. και η Ελληνικά Υδατοδρόμια, καθώς και η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Optimum Value ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα εγχείρημα που αναμένεται να σηκώσει την αυλαία των υδροπλάνων στη χώρα. Το ύψος των επενδύσεων που κινητοποιεί το εν λόγω εγχείρημα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που οραματίστηκε το εγχείρημα από την αρχή της πρώτης του θητείας και φιλοδοξεί να το δει σε πλήρη ανάπτυξη επί των ημερών του, και οι επικεφαλής των τριών μελών του αναδόχου δηλαδή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλαος Χαραλάμπους, ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια, κ. Τάσος Γκόβας και ο διευθύνων σύμβουλος της Optimum Value, κ. Θεοφάνης Καραγιάννης.

Ο ανάδοχος της σύμβασης, ύψους 480.200 ευρώ, που προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό, αναλαμβάνει τη διαδικασία του Τεχνικού Φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως για την αδειοδότηση 20 συνολικά υδατοδρομίων, 11 στα Δωδεκάνησα και 9 στις Κυκλάδες: Ρόδος (2 υδατοδρόμια), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελλόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη.

Στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των συμβαλλομένων συζητήθηκαν επίσης όλα τα θέματα άμεσης ανάπτυξης των υδατοδρομίων και εκπαίδευσης του προσωπικού για τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με πρωτοβουλία της Περιφέρειας. Αναδείχθηκε ακόμη το ζήτημα της διασύνδεσης και των 33 υδατοδρομίων του Νοτίου Αιγαίου, η δημιουργία διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και με τα παράλια της Τουρκίας καθώς και τα νέα τουριστικά προϊόντα που θα αναπτυχθούν. Ειδική αναφορά έγινε στις αεροδιακομιδές με υδροπλάνα-ασθενοφόρα σε Κυκλαδες και Δωδεκάνησα.

Όσον αφορά το δίκτυο του Νοτίου Αιγαίου, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης για 8 υδατοδρόμια σε Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, των οποίων οι μελέτες είναι προχωρημένες και αναμένεται να υποβληθούν προς αδειοδότηση μέχρι το τέλος του έτους.  Ακόμη 4 υδατοδρόμια έχουν προηγηθεί αυτοτελώς σε Ίο, Τήνο, Σίφνο και Πάτμοενώ στο δίκτυο θα προστεθεί προσεχώς και το υδατοδρόμιο της Κω, μετά από συνεννόηση του νέου Δημάρχου, κ. Θεοδόση Νικηταρά με τον Περιφερειάρχη, δεδομένου ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή της Κω δεν εξεδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον.

Όπως υπενθύμισε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι η δική του προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από το 2014. «Τότε ήμουν μόνος μου. Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο το κλίμα το 2014. Στην πορεία, το κλίμα αντιστράφηκε τελείως και εκείνοι που με κατηγορούσαν ως αιθεροβάμονα, άρχισαν να ρωτούν γιατί τα υδατοδρόμια καθυστερούν. Άλλη μια μεγάλη ιστορία ενός project που δείχνει γιατί αυτή η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» ανέφερε.

Συγχαίροντας τον Περιφερειάρχη για την επιμονή και τον αγώνα που έκανε για να υπογραφεί «το μεγαλύτερο δίκτυο της Ευρώπης», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τηςHellenic Seaplanes,  κ. Νίκος Χαραλάμπους δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να αναπτύξει το μεγαλύτερο δίκτυο υδροπλάνων στον κόσμο, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και για τη δημιουργία ενός καινούργιου τουριστικού προϊόντος», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κάνουμε το Αιγαίο τις Μαλδίβες της Ευρώπης…!!».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ελληνικών Υδατοδρομίων κ. Τάσος Γκόβας αναφέρθηκε στη χρηστικότητα των υδροπλάνων και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. «Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα είναι μια από τις πιο σημαντικές μέρες για το όλο εγχείρημα των υδροπλάνων στην Ελλάδα, καθώς στην καρδιά του Αιγαίου ξεκινάει η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας. 33 υδατοδρόμια στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αριθμός που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος» δήλωσε.

Στην υπογραφή της σύμβασης, παρών ήταν ο δρ. Άγγελος Βλάχος, μέλος του ΤΑΙΠΕΔ και συντονιστής αδειοδότησης και ανάπτυξης του Δικτύου Υδατοδρομίων, ο οποίος και δήλωσε: «Σήμερα δρομολογήθηκε η διαδικασία για την αδειοδότηση του μεγαλύτερου αποθέματος από τα σχεδιαζόμενα υδατοδρόμια της χώρας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά ο κ. Χατζημάρκος, εδώ και χρόνια πρωτοστάτησε σε αυτό και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή που έχει απολύτως εθνικό χαρακτήρα και από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε το αναπτυξιακό ρόλο που θέλουμε να παίξουμε και το κοινωνικό μέρισμα που φιλοδοξούμε να δώσουμε, δίπλα στους βασικούς σκοπούς μας».