Η εγκατάλειψη της Ακρόπολης

Αστραψε και βρόντηξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την εγκατάλειψη του ιερού χώρου της Ακρόπολης (φωτογραφία). Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «θλιβερή», «έντονη εγκατάλειψη», «αντιαισθητικά», η υπουργός πραγματοποίησε ευρεία σύσκεψη για την Ακρόπολη και αποκάλυψε την πλήρη εικόνα, ενώ έδωσε σαφείς οδηγίες και χρονοδιαγράμματα. Σε έντονο ύφος παρατήρησε λάθη, αμέλειες, καθυστερήσεις που αφορούν από το περίφημο ζήτημα του γερασμένου αναβατορίου ως τον αλλοιωμένο φωτισμό (θα στηρίξει την ανάγκη ανανέωσης χορηγός) και τα χόρτα που πρέπει να καθαριστούν.

***

Η υπουργός παρατήρησε ότι «τρέχουν εκατοντάδες καλώδια στον βράχο, τα οποία πέρα από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, είναι και επισφαλή για τον επισκέπτη». Πολλά καλώδια και πίνακες, από τους 180 συνολικά που είναι εγκατεστημένοι, είναι ανενεργοί, ενώ η καταγραφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες. «Απαιτείται άμεση χαρτογράφηση» είπε η υπουργός. «Δεν πρέπει η Ακρόπολη την επόμενη τουριστική σεζόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα».

***

Στην Ιατρική με… 12,7

«Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει» έγραφε ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης περιδιαβαίνοντας τους αρχαιολογικούς τόπους στον Μεσοπόλεμο. Τέτοιοι τόποι σήμερα έχουν καταλυθεί από… τουριστικές ορδές, όπως αυτές που εισέρχονται πλέον και στα πανεπιστήμια. Γιατί μόνον ένας… τουρίστας θα μπορούσε να επιτύχει βαθμολογία κάτω από τη βάση με άριστα το 20 και μόνον ένα κράτος-θέρετρο θα μπορούσε να τον εγγράψει σε πανεπιστημιακές σχολές του.

***

Εν προκειμένω, αυτό συνέβη στις πρόσφατες Πανελλαδικές, όπου κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι το «παράθυρο» των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων μπήκαν στην Ιατρική Θεσσαλονίκης με 12,7,  στο Γεωπονικό Αθηνών με 2,84 κ.τ.λ. Μοιάζει απίστευτο και ζήτησα πληροφορίες από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η οποία απάντησε ότι το θεωρεί πολύ πιθανό να εισαχθεί κάποιος στην Ιατρική με τέτοιον βαθμό από τα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια. Μου είπε μάλιστα ότι το ποσοστό εισαγωγής από τα παλαιά  «Νυχτερινά» αυξήθηκε επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ από το 5% στο 10%  ώστε ο σκληρά εργαζόμενος – το πρωί – κανακάρης στο γραφείο του γιατρού ή του μηχανικού μπαμπά του να μπορεί το βράδυ να πηγαίνει  σχολείο και να μελετά για τις δύσκολες εξετάσεις. Πραγματικά, όπου κι αν κοιτάξω στη λίστα των επιτυχόντων από τα εσπερινά ΕΠΑΛ «η Ελλάδα με πληγώνει».

***

Οταν ξαφνικά χτυπά το τηλέφωνό σου και είναι ο Πρωθυπουργός

Ο Ιωάννης Ιατρού είναι πλέον φοιτητής στην Ιατρική Αθηνών και μάλιστα ήταν αυτός που σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία για την είσοδό του στη Σχολή με 19.753 μόρια. Ο νεαρός φιλοξενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR για να μιλήσει για την επιτυχία του και αποκάλυψε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να του δώσει συγχαρητήρια: «Τη στιγμή που ερχόμουν εδώ, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα. “Κυριάκος Μητσοτάκης” μου λέει. Επαθα σοκ. “Αλήθεια;” του λέω…».

***

 Διδακτορικό για… κλάματα

 Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «τελείωσε» με συνοπτικές διαδικασίες τον υποψήφιο για τη θέση διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιώργο Τοπαλίδη. Και ξέρετε γιατί; Επειδή στα δικαιολογητικά που είχε καταθέσει στο υπουργείο για να πάρει τη θέση είχε δηλώσει κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Σημειώνω ότι διδακτορικό δίπλωμα δεν ζητούνταν για τη θέση αυτή και παρά ταύτα ο κ. Τοπαλίδης το… κατέθεσε. Μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε διδακτορικό και έτσι κόπηκε. Μαθαίνω επίσης ότι ο κ. Τοπαλίδης (παλιός πολιτευτής στον Νομό Κοζάνης με τη ΝΔ) είχε τοποθετηθεί παλαιότερα στη θέση αυτή επί κυβερνήσεως ΝΔ.

***

 This is Sparta by… Doukas

 Πραγματικά, εάν δεν μου το έλεγε ο ίδιος ο νέος δήμαρχος της Σπάρτης Πέτρος Δούκας, δεν θα το πίστευα. Με διαβεβαίωσε λοιπόν ότι ετοιμάζει φιέστα ισάξια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση για να τιμήσει τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών. Μια φιέστα που μπροστά της οι εκδηλώσεις για την Ελλάδα 2021 θα ωχριούν, αφού στην Οργανωτική Επιτροπή προσκλήθηκαν από τον κ. Δούκα να μετάσχουν (προσοχή, δεν είναι φάρσα): ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker), ο Δ. Αβραμόπουλος (που η θητεία του ως επιτρόπου λήγει τον Οκτώβριο) και ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος (στο ΝΑΤΟ) Σταυρίδης.

***

Οι εκδηλώσεις θα είναι λαμπρές στη Σπάρτη, με βεβαιώνει ο κ. Δούκας, και έχουν δείξει ενδιαφέρον (θα σας το μεταφέρω όπως ακριβώς μου το είπε) «ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, της Κίνας και άλλων χωρών». Θα υπάρξουν σεμινάρια, ομιλίες, αλλά και αγώνας δρόμου από τον Μαραθώνα στη Σπάρτη (Σπάρταθλον), περίπου 245,3 χιλιομέτρων. Ετσι όπως πάει, ο κ. Δούκας (απόγονος του Λεωνίδα) θα ξεπεράσει και τον Ηλία Ψινάκη.

***

Οι σύγχρονοι Σαλαμινομάχοι κατά… Ξέρξη

Φαίνεται όμως ότι αυτή η αρχαιολατρία άνοιξε την όρεξη σε πολλούς. Εσχάτως μαθαίνω πως προέκυψε και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας που επίσης έλαβε χώρα το ίδιο έτος. Υπήρξαν προτάσεις να ξεκινήσουν από εφέτος οι εορτασμοί και μάλιστα αυγουστιάτικα, καθώς τέτοιες μέρες το 479 π.Χ. διεξήχθη η νικηφόρος για την Ελλάδα μάχη των Πλαταιών, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Πάντως, για το τελευταίο δυνητικό event επικράτησαν, όπως εγκύρως με πληροφόρησαν, οι ψυχραιμότερες απόψεις, αφού ο εισηγητής, πάνω στην πυρετώδη έπαρσή του για τα προγονικά κατορθώματα, λησμόνησε ότι το προχριστιανικό χρονολόγιο είναι ανάποδο, δηλαδή ότι οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα (480 π.Χ.) συνέβησαν πριν από τις Πλαταιές (479 π.Χ.). Να θυμίσω εδώ ότι ειδικά να τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ο τότε συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα Πάνος Καμμένος στον καιρό της παντοδυναμίας του ως υπουργού Αμυνας εμφανίστηκε στην παραλία της Σαλαμίνας ως άλλος Σαλαμινομάχος κατά… Ξέρξη και έλαμψε στις εκδηλώσεις που είχαν εσάνς από την επική ταινία «300, η άνοδος της αυτοκρατορίας».

***

Τα τελευταία εγκαίνια της Δούρου

Εως την τελευταία ημέρα της στη θέση της περιφερειάρχου η Ρένα Δούρου κόβει κορδέλες και εγκαινιάζει έργα. Θέλοντας προφανώς να δείξει ότι αυτή τα έκανε (και δεν τα χαρίζει στον διάδοχο), ή ότι τελικά κάποιοι μπορεί και να τη θέλουν μετά το ξέσπασμά της στο Twitter ότι κανένας δεν τη θέλει. Ή, τέλος, εγκαινιάζει έργα ως αντιστάθμισμα των κατηγοριών για τη Μάνδρα και το Μάτι.

***

Ετσι, την προηγουμένη της ορκωμοσίας Πατούλη, η κυρία Δούρου μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και τον δήμαρχο Αγκιστρίου Γιάννη Αθανασίου έκοψαν κορδέλες. Εγκαινίασαν το έργο της επέκτασης και διαμόρφωσης του μόλου στη Σκάλα Αγκιστρίου, προϋπολογισμού 2.215.000 ευρώ.

***

 Εξω από το σπίτι του Φλαμπουράρη

Πέρασα έξω από το σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη τώρα που απομακρύνθηκε η πολυπληθής φρουρά του και παρατήρησα και τούτα: μια κυρία καθάριζε με μάνικα το πεζοδρόμιο (εκεί όπου ήταν σταθμευμένη η κλούβα των ΜΑΤ), τοποθετήθηκε μπροστά από το σπίτι μια ταμπέλα ώστε να επιτρέπεται το παρκάρισμα του αυτοκινήτου του βουλευτή, πρώην υπουργού Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, και δύο αστυνομικούς να φρουρούν το σπίτι. Να σημειώσω ότι το σπίτι παραμένει λευκό με την κόκκινη εξώπορτα, παρά τις επιθέσεις με μπογιά που δέχτηκε από τους μπαχαλάκηδες. Κόκκινη, ολοκόκκινη πόρτα, για να θυμίζει προφανώς τις καλές (αριστερές) ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ.

***

Το απίστευτο ρουσφέτι που ζήτησε ο Λαβρόφ από τους Κυπρίους

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όταν είχε επισκεφθεί την Κύπρο το 2017 ζήτησε από τον ομόλογό του (τότε) Γιαννάκη Κασουλίδη να πολιτογραφηθούν ως Κύπριες δύο προσωπικές του φίλες (μητέρα και κόρη) από τη Ρωσία. Το «ρουσφέτι» που ζήτησε ο κ. Λαβρόφ ικανοποιήθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έπειτα από απόρρητη εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών.

***

Οι δύο Ρωσίδες απέκτησαν αυτόματα κυπριακά διαβατήρια και την ιδιότητα του πολίτη της ΕΕ. Οπως έγραψε η εφημερίδα «Πολίτης» στο σχετικό έγγραφο, αναφερόταν πως «ο υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών ότι κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στις 18 Μαΐου 2017 ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ του ζήτησε όπως διευκολυνθεί η πολιτογράφηση των εν θέματι αλλοδαπών που διαβιούν τα τελευταία χρόνια στην Κυπριακή Δημοκρατία και με τις οποίες έχει στενή προσωπική σχέση».

***

Η πρεμιέρα του Γαβρά

Οι «Ενήλικοι στην αίθουσα», η περίφημη έκφραση που είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ σε μία από τις ταραχώδεις διαβουλεύσεις το καλοκαίρι του 2015 και έγινε κεφάλαιο στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι Ηττημένοι», θα προβληθεί στο εφετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Θα πραγματοποιήσει ωστόσο την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου μάλιστα ο Κώστας Γαβράς είναι τιμώμενο πρόσωπο, καθώς θα του απονεμηθεί το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker 2019 για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. Μαθαίνω μάλιστα ότι την πρεμιέρα της ταινίας στη Βενετία έχει προσκληθεί να παρακολουθήσει και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου.