Τα αεροπλάνα που έγιναν… μνημεία

 Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Τα αεροπλάνα (αν κάποιος μπορεί να τα ονομάσει έτσι) της παλιάς και ένδοξης Ολυμπιακής που είχαν παραμείνει επειδή ήταν άχρηστα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (φωτογραφία) έχουν χαρακτηριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως… μνημεία νεότερου ελληνισμού. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος, αυτά τα παλιοσίδερα πλέον (που ούτε οι ειδικές δυνάμεις δεν τα χρησιμοποιούν για ασκήσεις κατά της τρομοκρατίας) είναι μνημεία νεότερου ελληνισμού. Τι σημαίνει αυτό; Οτι κανείς δεν μπορεί να τα καταστρέψει, αλλά ούτε μπορεί να τα μετακινήσει. Γιατί έχουν επίσης χαρακτηριστεί και ως… ακίνητα.

***

Οπως καταλαβαίνετε, τα αεροπλάνα αυτά μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για να αρχίσουν τα έργα της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό. Και τώρα κοτζάμ κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφτεί τρόπους και να αποφασίσει να αποχαρακτηρίσει τα αεροσκάφη αυτά ώστε να απομακρυνθεί ακόμα ένα εμπόδιο για τη μεγάλη επένδυση. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Αδωνη Γεωργιάδη και με συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Την Τετάρτη συνεδριάζει το ΚΑΣ (είναι η πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές) και θα κληθεί να αποχαρακτηρίσει τα παλιοσίδερα από μνημεία νεότερου ελληνισμού. Και κάτι ακόμα…

***

Στην κυβέρνηση μόνο καλά λόγια έχουν να λένε για την υπουργό Πολιτισμού κυρία Μενδώνη. Και τούτο γιατί τη θεωρούν ως την καλύτερη προϋπόθεση ώστε να ξεμπλοκαριστούν ορισμένα θέματα  που αφορούν τον πολιτισμό για την επένδυση αυτή. Θεωρούν επίσης εφικτό έως το τέλος του έτους να μπουν οι πρώτες μπουλντόζες.

***

 Το πρόστιμο των 2,5 εκατ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εάν δείτε ένα νομοσχέδιο (ή έστω μια τροπολογία) που θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του επείγοντος θα ξέρετε ότι για οικονομία γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μου λένε από την κυβέρνηση, δεν ενσωμάτωσε μια οδηγία προσωπικών δεδομένων και η Ευρωπαϊκή Ενωση ευαίσθητη στα προσωπικά δεδομένα μάς επέβαλε εφάπαξ πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ (το οποίο πληρώσαμε) και ποινή 5,5 χιλιάρικα ευρώ την ημέρα. Δηλαδή κάθε μέρα που περνά πληρώνουμε 5,5 χιλιάδες ευρώ ως πρόστιμο.

***

 Τι αναπολεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος αναπολεί λέει τον καιρό που ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή Δημόσιας Τάξης (τότε το Προστασίας του Πολίτη είχε συγχωνευθεί με το Εσωτερικών και υπουργός ήταν ο κ. Παυλόπουλος). Τότε με τις φωτιές, με τον «Μαύρο Δεκέμβρη 2008», που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος

***

Αυτή η παραδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη: «Γνωρίζετε», είπε στον αρχηγό της Αστυνομίας, «πόσο σημαντικό είναι για μένα να αναπολώ τις ημέρες εκείνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δύσκολες ημέρες, αλλά μέρες που σας διαβεβαιώνω, υπήρξαν πολύ διδακτικές και για μένα και για πολλούς άλλους. Το υπουργείο έχει πραγματικά αυτή την ιδιαιτερότητα. Είναι ένα υπουργείο στο οποίο αποκτάς πολλές εμπειρίες που σε ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή σου και σου αφήνουν πολλά διδάγματα» είπε ο ΠτΔ.

***

Φθονώντας τον «Τσάρο»

 Ζήλιες μαθαίνω πως προκάλεσε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στους «Financial Times». Η έμπειρη δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη φιλοτέχνησε με μαεστρία το προφίλ του «Τσάρου» της οικονομίας, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότητά του και στους χαμηλούς τόνους που κρατά διαχρονικά. Παράλληλα, πέρασε και τα μηνύματα που ήθελε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Η συνέντευξη Σταϊκούρα άνοιξε την όρεξη και σε άλλους υπουργούς που καταλαβαίνω πως απευθύνθηκαν ήδη στη βρετανική εφημερίδα για να μιλήσουν για τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Αντιλαμβάνομαι πως η ανταποκρίτρια των «Financial Times» στην Αθήνα θα έχει αρκετή δουλίτσα τις επόμενες ημέρες

***

 Το φάουλ του Βρούτση

 Τώρα που έχει καταλαγιάσει η όλη ιστορία με τις υψηλές συντάξεις θέλω να σας αναφέρω και τούτα. Πρόκειται για στοιχεία που αλίευσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, τα οποία για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται: Πρώτον, μόνο 12 (ολογράφως δώδεκα) συντάξεις ξεπερνούσαν το όριο που είχε θέσει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης (το 4.600 ευρώ). Δεύτερον, η περιβόητη σύνταξη των 24.000 ευρώ για την οποία μπήκε κόφτης στις υψηλές συντάξεις δεν δόθηκε ποτέ. Αφορούσε μία συμβολαιογράφο που λόγω κακής ερμηνείας του νόμου της βγήκε αυτό το ποσό της σύνταξης, αλλά δεν το εισέπραξε. Οπως σας ανάφερα παραπάνω, τα αναδρομικά που θα αναζητηθούν αφορούν μόνο 12 συντάξεις.

***

Τρίτον: Υπάρχει θέμα με τις συντάξεις των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική αντί να πληρώνει εισφορές υπέρ των υπαλλήλων της στο 20% πλήρωνε 37%, συνεπώς με την ανταποδοτική σύνταξη οι συνταξιούχοι της Εθνικής δικαιούνται περισσότερα. Τέλος, επειδή υπήρξαν διάφορες φήμες (και δημοσιεύματα) ότι παχυλές συντάξεις εισέπρατταν και δημοσιογράφοι (μάλιστα ειπώθηκαν δύο ονόματα δημοσιογράφων, μιας γυναίκας και ενός άνδρα), πληροφορώ τους ενδιαφερομένους ότι υπήρξε ειδικός έλεγχος για τους  συγκεκριμένους δημοσιογράφους και οι πληροφορίες για παχυλές συντάξεις αποδείχθηκαν… μούσι.

***

Το παράπονο του Νότη

 Ενα παράπονο είχε καλοκαιριάτικα ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, ο οποίος σας ενημερώνω, αφού εξολόθρευσε διά παντός αρχές Αυγούστου τις κατσαρίδες από το γραφείο του αναχώρησε οικογενειακώς για τις παραλίες της Χίου. Ποιο είναι το παράπονό του; Οτι ουδείς τον θυμήθηκε στην ονομαστική του εορτή (γιόρταζε της Παναγίας). Ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης («ποτέ δεν με πήρε να μου ευχηθεί» λέει με παράπονο), αλλά ούτε ο υπουργός του, Γιάννης Βρούτσης. Αλλά τώρα, μεταξύ μας, γιατί θα πρέπει ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός να γνωρίζει ότι το… Νότης βγαίνει από το Παναγιώτης;

***

O Greek Freak

Το… show του Γιάννη Αντετοκούνμπο παρακολούθησαν οι περίπου 15 χιλιάδες φίλαθλοι που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, στη νίκη της Εθνικής, με 83-63 επί της Ιταλίας, για την 1η ημέρα του 29ου Τουρνουά «Ακρόπολις». Ο «Greek Freak» κάρφωνε, έκοβε, πάσαρε και έτρεχε, την ώρα που ο Νικ Καλάθης με τις «μαγικές» ασίστ του (7) δημιουργούσε για τον Giannis και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Για την ιστορία, σας πληροφορώ ότι την ελληνική ιθαγένεια έδωσε στον Αντετοκούνμπο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Εκείνη την ημέρα ο κ. Στυλιανίδης χορήγησε τιμής ένεκεν δύο υπηκοότητες για τις οποίες καμαρώνει ακόμα (προσοχή, και για τις δύο). Η μία ήταν του Αντετοκούνμπο και η άλλη του… Ιβάν Σαββίδη.