Λέτε να το κάνει επίτηδες; Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) αλλάζει συνεχώς μέσα στην ημέρα… γραβάτες. Αλλη γραβάτα έχει όταν ξεκινά από το σπίτι του στο Κολωνάκι, άλλη όταν επισκέπτεται υπουργείο και άλλη όταν ομιλεί στη Βουλή. Και γιατί να μην το κάνει επίτηδες; Τη στιγμή που επί τεσσεράμισι χρόνια ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της γραβάτας παριστάνοντας τον… ακτιβιστή και τον επαναστάτη. Μια φορά που φόρεσε στο Ζάππειο δημοσίως γραβάτα (την οποία του είχε χαρίσει ο Ζάεφ) την έβγαλε λίγα λεπτά αργότερα, λέγοντας πως οι επαναστάσεις γίνονται χωρίς γραβάτα. Αλλά για ποιες επαναστάσεις κάνει λόγο; Δεν είπε. Απλώς τον έβλεπε με γραβάτα εκείνη την ημέρα ο συγκυβερνήτης του Πάνος Καμμένος και έλαμπε το πρόσωπό του από χαρά.

***

Ετσι, σου λέει ο Μητσοτάκης, είναι ευκαιρία να γίνει η αποκατάσταση της γραβάτας από τον Πρωθυπουργό. Οταν την Πέμπτη επισκέφθηκε το υπουργείο Ναυτιλίας, φόρεσε μια θεματική γραβάτα που είχε πάνω της άγκυρες. Εν συνεχεία, όταν πήγε στη Βουλή για να μιλήσει (στην κόντρα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα), φόρεσε μια μπορντό γραβάτα που, όπως μου είπαν, είναι και η αγαπημένη του («γουρλίδικη» μου την είπαν, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω σε τέτοια πράγματα). Το βράδυ άλλαξε πάλι γραβάτα, φόρεσε μια μπλε.

***

Τα δώρα και οι επισκέψεις στα υπουργεία

Εντάξει, θα μου πείτε, αυτό με την αποκατάσταση της γραβάτας που επιδίδεται μόλις έγινε Πρωθυπουργός το

καταλαβαίνω. Εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιμένει κοτζάμ Πρωθυπουργός, ο οποίος ήλθε για να αλλάξει τις παλαιοκομματικές συνήθειες, στα… δώρα. Γιατί, πώς να το κάνουμε, το να επισκέπτεται ένα υπουργείο (τόσο νωρίς από τις εκλογές) και ο υπουργός (που ο κ. Μητσοτάκης τον τοποθέτησε) να του κάνει δώρα κάπως παράξενο δεν ακούγεται; Να, πάρτε για παράδειγμα την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης του έκανε αμέσως δώρο μια πυξίδα «για να βλέπει μπροστά», όπως του είπε. Ασχετο εάν η πυξίδα δείχνει τον Βορρά. Στο υπουργείο Αμυνας και τι δεν του χάρισαν. Μια αντι-G στολή πιλότου των F-16, κάτι άλλα αναμνηστικά, και τον προσκάλεσαν να πετάξει και με F-16. Δεν ξέρω αν συμβαίνει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ένας Πρωθυπουργός να επισκέπτεται ένα υπουργείο και ο υπουργός να του κάνει διάφορα δώρα (τα οποία βεβαίως δεν τα πληρώνει ο ίδιος).

***

Κυριακή απόγευμα στην Ακαδημία Πλάτωνος

Στην Ακαδημία Πλάτωνος, μια ιστορική και εμβληματική γειτονιά της Αθήνας, επέλεξε ο Κώστας Μπακογιάννης για την τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και είναι η πρώτη φορά που δεν θα γίνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά.

***

Οι λόγοι της επιλογής κρύβουν αρκετούς συμβολισμούς. Η Ακαδημία Πλάτωνος, η γειτονιά στην οποία λειτούργησε το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, είναι μία από αυτές τις περιοχές που εκτός από τα μεγάλα τους προβλήματα έχουν κρυμμένους θησαυρούς, σύγχρονους αλλά και ιστορικούς, που στόχος είναι να αναδειχτούν αλλάζοντας την εικόνα της

πόλης. Το στοίχημα για τον κ. Μπακογιάννη είναι να αλλάξει και η καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής.

***

Σαμπουάν και κοντίσιονερ

«Σαμπουάν και κοντίσιονερ 2 σε 1». Τη δημοφιλή διαφήμιση μου θύμισε η περίπτωση του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου. Στον εν λόγω κύριο, βλέπετε, δεν ανατέθηκε μόνο η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής, αλλά με απόφαση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ανατέθηκε και η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Με μια διαφορά. Στη τελευταία αυτή Γραμματεία τοποθετήθηκε ως μετακλητός γενικός γραμματέας. Οπότε επαναλαμβάνω: «Σαμπουάν και κοντίσιονερ 2 σε 1».

***

Οι γραμμιτζήδες του ΚΙΝΑΛ

«Υπάρχουν οι γραμμιτζήδες, υπάρχουν και αυτοί που παράγουν πολιτική». Με αυτή τη φράση, που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων ανάμεσα στους βουλευτές που την εξέλαβαν ως δείγμα αλαζονείας του πρώην υπουργού, απάντησε ο Χάρης Καστανίδης στην κριτική που δέχθηκε, μετά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, από τη Νάντια Γιαννακοπούλου. Ο κ. Καστανίδης άσκησε κριτική στη «δεξιά στροφή» του ΠαΣοΚ από το 2012, καλώντας τους βουλευτές να αναρωτηθούν γιατί φτάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο.

«Αυτό θα μας το πείτε εσείς που ήσασταν υπουργός, εμείς ήμασταν απλοί βουλευτές που σηκώναμε το χέρι και ψηφίζαμε» του είπε η κυρία Γιαννακοπούλου. Ετσι ο κ. Καστανίδης προχώρησε στη χάραξη μιας νέας διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους βουλευτές. Στους γραμμιτζήδες και σε αυτούς που παράγουν πολιτική, στους οποίους συμπεριέλαβε τον εαυτό του. Τουλάχιστον οι «γραμμιτζήδες δεν παράγουν καταστροφικές πολιτικές» σχολίαζαν βουλευτές, που θύμιζαν ότι ο κ. Καστανίδης ήταν ένας εκ των εμπνευστών του δημοψηφίσματος που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Και τώρα τι κάνουμε;

Αν μη τι άλλο, η προσωπική φρουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη διακρίνεται για την ευγένειά της. Αυτό τουλάχιστον μου μεταφέρουν, μαζί με το πάθημά τους, δύο νεαροί συνάδελφοι που έχασαν τον προσανατολισμό τους στη Βουλή, πήραν το ασανσέρ του δεύτερου ορόφου και βρέθηκαν στο ισόγειο σε έναν χώρο που δεν είχαν ξαναδεί. «Συγγνώμη, πού ακριβώς βρισκόμαστε;» ρώτησαν τους έκπληκτους φρουρούς, που τους εξήγησαν ευγενικά ότι βρέθηκαν στον προθάλαμο του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, πίσω από την πόρτα που συνήθως μένει κλειστή. «Και τώρα τι κάνουμε;» ξαναρώτησαν. Ενας από αυτούς άνοιξε την πόρτα και χαμογελώντας τους είπε: «Στο τέλος του διαδρόμου είναι η αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, αυτή θα ψάχνετε».