Αναγκαίες η σταθερότητα και η ειρήνη για την ανάπτυξη της Μεσογείου

«Τα ευρωπαϊκά εδάφη πρέπει να είναι σεβαστά και προστατευμένα» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη χώρα μας – Τι λέει για το Μεταναστευτικό και τον East Med

Ενέργεια, East Med, η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη, αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στην ατζέντα της επίσκεψης εργασίας του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ενζο Μοάβερο Μιλανέζι και της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Δένδια, χθες, μία μόλις μέρα μετά την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Μιλανέζι και Δένδιας αναφέρθηκαν στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με φόντο τα ενεργειακά, ενώ ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως διαμορφώνεται «από την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα της ολοκλήρωσης του TAP, αλλά και η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med.

Ο ιταλός ΥΠΕΞ μιλώντας στα «ΝΕΑ» υπογραμμίζει την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι απαιτεί σεβασμό και προστατεύει τα εδάφη της, διατηρώντας πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τις γειτονικές χώρες. Την ίδια στιγμή ασκεί κριτική όσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, καλώντας την Ευρώπη να επιδείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη και διάθεση για ίση κατανομή των βαρών προς τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk