Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) δεν έχει συνηθίσει το γεγονός ότι βρίσκεται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από τις εκλογές, τις οποίες έχασε. Ούτε φάνηκε να αλλάζει στρατηγική (και ρητορική), παρά τις τρεις συνεχείς ήττες που υπέστη. Η πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή (με γκρίζο λεπτό κοστούμι και με πόλο μαύρο Τ-shirt) τη Δευτέρα το απόγευμα έγινε για να εξαπολύσει επίθεση κατά πάντων. Και κυρίως εναντίον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τι δεν του είπε, ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, ότι έχει… χορηγούς, ότι δημιούργησε κομματικό κράτος κ.λπ. Ποιος; Οπως επεσήμανε η ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας με τους δεκάδες μετακλητούς υπαλλήλους, με την κομματικοποίηση της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Υπηρεσίας. Φαινόταν, όπως παρατήρησαν στο Μαξίμου, να ήταν κολλημένος στο χθες, τότε που νόμιζε πως έπαιζε μπάλα μόνος του χωρίς αντίπαλο. Αλλά πού οφείλεται αυτή η επιθετικότητα του κ. Τσίπρα;

***

Ισως να οφείλεται στο γεγονός ότι στο κόμμα του άρχισαν σιγά-σιγά οι γκρίνιες για χαλαρή αντιμετώπιση της κυβέρνησης, ότι «έπαψε ο κόσμος να μας ακούει, αφού δεν παράγουμε πολιτική». Ισως πάλι να αιφνιδιάστηκε με την έντονη κυβερνητική δραστηριότητα και θέλησε με ναπολεόντειο σύστημα (η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση) να φανεί επιθετικός, μεσούντος του θέρους, σε μια Βουλή που νομοθετούσε για το επιτελικό κράτος και για το άσυλο…

Εχουν και οι γλάστρες… κοριούς

 Μοιάζει απίστευτο, και όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κάλεσε στο Πεντάγωνο ένα ειδικευμένο συνεργείο για τον εντοπισμό… κοριών, ώστε να σαρώσει ηλεκτρονικά το γραφείο του, το Κέντρο Επιχειρήσεων και τα γραφεία των αρχηγών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κρυμμένα συστήματα παρακολούθησης, είτε συνομιλιών είτε τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Το ειδικό συνεργείο με υπερσύγχρονα μηχανήματα εγκαταστάθηκε στο υπουργείο και σάρωσε όλα τα κτίρια χωρίς να βρει το παραμικρό.

***

Ο κ. Παναγιωτόπουλος όφειλε να κάνει τον καθαρισμό του Πενταγώνου από πιθανούς κοριούς, αφού, όπως μου είπε, παίρνει τα μέτρα του. Τόσες απόρρητες συζητήσεις γίνονται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ήθελε να γνωρίζει εάν όλες αυτές είναι ασφαλείς. Να σκεφτείτε, ακόμα και τις… γλάστρες που του έφεραν ως δώρο με την ανάληψη των καθηκόντων του ήλεγξε με ραδιογωνιόμετρα το ειδικό συνεργείο. Και οι γλάστρες αποδείχθηκαν ασφαλείς.

Ο έκπτωτος Καλογρίτσας

Σήμερα θα σας διηγηθώ μια άκρως διδακτική ιστορία για να δείτε τι μπορεί να πάθει κάποιος που θέλησε με το ζόρι να γίνει εκδότης και καναλάρχης και τι μπορεί να πάθει μια κυβέρνηση (η προηγούμενη) που θέλει σώνει και καλά να ελέγξει την Ενημέρωση. Ο λόγος για τον περιβόητο Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος είχε το θράσος να εμφανιστεί στο Συμβούλιο Δημοσίων Εργων για να ζητήσει παράταση για τις εγγυητικές που έπρεπε να καταβάλει σε δύο εργολαβίες στον εθνικό δρόμο Πάτρα – Πύργος.

***

«Θα μου δώσετε, παρακαλώ, δέκα ημέρες παράταση, γιατί είναι άρρωστος ένας από τους δικηγόρους μου» είπε στα έκπληκτα μέλη του Συμβουλίου, σχεδόν με κλαψιάρικο ύφος, ο εργολάβος, γνωστότερος ως «εργολάβος με τα βοσκοτόπια». Του ενέκριναν δύο ημέρες παράταση, κάτι που δεν άρεσε στον κ. Καλογρίτσα, αλλά τι να κάνει, ήταν απόφαση του Συμβουλίου. Πριν περάσουν ωστόσο οι δύο ημέρες, να τος και πάλι ενώπιον του Συμβουλίου, ζητώντας άλλες πέντε ημέρες παράταση, λέγοντας ότι κάποια τράπεζα, χωρίς να την κατονομάσει, θα τον εξυπηρετούσε.

***

Το Συμβούλιο περίμενε, περίμενε και όταν πέρασε και η δεύτερη προθεσμία κήρυξε έκπτωτο τον κ. Καλογρίτσα, με αποτέλεσμα να καταπέσουν και οι εγγυητικές επιστολές του. Με δυο λόγια, έμεινε… ταπί και ψύχραιμος, όπως μου τον περιέγραψε μέλος του Συμβουλίου, που πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια περίμεναν τον κ. Καλογρίτσα να προσκομίσει τις εγγυητικές, πλην όμως ποτέ δεν τις έφερνε. Υπήρχε, μου είπε, κάποια ανοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφού ήταν και κουμπάρος τουλάχιστον δύο πρώην υπουργών.

Ενα άχρηστο για τον πολίτη γραφείο

Την υπεύθυνη για το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας προφανώς την παράδοση που ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας για λειτουργία γραφείου και στη Βόρεια Ελλάδα. Υπεύθυνη αναλαμβάνει η αποτυχούσα να εκλεγεί βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ενώ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «στόχος είναι το Γραφείο Πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενο». Με την πρωθυπουργική αυτή απόφαση παραμένουν όμως δύο απορίες. Πρώτον, η ΝΔ θεωρούσε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι ένα «άχρηστο για τον πολίτη, αλλά χρήσιμο για το κομματικό ρουσφέτι» γραφείο και δεσμεύτηκε να το καταργήσει. Και δεύτερον, η κυρία Αντωνίου, όπως έμαθα, μόλις διαπίστωσε πως δεν εξελέγη βουλευτής, ζήτησε να γίνει υφυπουργός, αλλά το αίτημά της δεν ικανοποιήθηκε. Εν συνεχεία ζήτησε να γίνει γενική γραμματέας στο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά ούτε εκεί βρήκε άκρη και τελικά διορίστηκε στο Γραφείο Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα. Ετσι, για να επαληθευτεί η ρήση ότι «σ’ αυτόν τον τόπο ουδείς ή ουδεμία χάνεται».

Ο καθηγητής… και το έπιπλο

Μου λένε (και δεν έχω κανέναν λόγο να μην τους πιστέψω) πως ένας γνωστός καθηγητής, που έχει στο παρελθόν προσφέρει και τις υπηρεσίες του ως υπηρεσιακός υπουργός και έχει στενότατες σχέσεις με το περιβάλλον πρωτοκλασάτων πολιτικών, κάθεται τελευταίως σε αναμμένα κάρβουνα. Βλέπετε, ο εν λόγω ευυπόληπτος κύριος είχε ανοίξει δουλειές με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε διασφαλίσει δουλίτσες τόσο για το γραφείο που συντηρεί με δύο ακόμη εταίρους, όσο και για ένα κέντρο που διατηρεί – του οποίου όταν άκουσα πρώτη φορά την ονομασία στην αγγλική μού θύμισε τη λέξη «έπιπλο». Μαθαίνω πως ο σεπτός καθηγητής έχει πάρει σβάρνα τα υπουργικά γραφεία για να λάβει στήριξη για το κέντρο του. Οπως πληροφορούμαι, υπάρχει μόνο ένας υπουργός που τον βλέπει με συμπάθεια και αυτός διότι έχει συγγενικές σχέσεις μαζί του. Αυτά προς το παρόν…

Συνάντηση εκπροσώπων με ασπασμό

Μια απρόσμενη συνάντηση υπήρξε στους διαδρόμους της Βουλής. Οι δύο κυρίες εκπρόσωποι της προεκλογικής περιόδου Σοφία Ζαχαράκη και Εφη Αχτσιόγλου (στη φωτ.) συναντήθηκαν εντελώς τυχαίως, αντάλλαξαν θερμό χαιρετισμό μετά ασπασμών και έπιασαν κουβέντα. «Επεσα στα δύσκολα στο Παιδείας» είπε η Ζαχαράκη που στις αρμοδιότητές της είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Α, εγώ σταθερά στα εργασιακά εκεί που ήμουν» απάντησε η Αχτσιόγλου. Χαιρετήθηκαν για άλλη μια φορά και χώρισαν λίγο πριν κληθεί στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.