Τι κοινό μπορεί να έχουν η Αντζελα Γκερέκου (φωτογραφία) και η Γιάννα Αγγελοπούλου; Και οι δύο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενεργό ρόλο στην πολιτική του τόπου. Η Γιάννα ανέλαβε αμισθί τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και η Αντζελα τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΕΟΤ. Και ιδού πώς η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη τις φροντίζει και αξιοποιεί:

nnn

Η Αντζελα Γκερέκου δεν προέρχεται από τη ΝΔ. Ηταν βουλευτής του ΠαΣοΚ από το 2004 (επανεξελέγη το 2007, το 2009 και τον Ιούνιο του 2012), ενώ στις 6 Οκτωβρίου του 2009 τοποθετήθηκε υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα στον τουρισμό στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Εως τώρα ο πρόεδρος του ΕΟΤ δεν είχε αρμοδιότητες, στην πραγματικότητα ήταν τίτλος τιμητικός. Τώρα όμως, με την ανάληψη της θέσης από την κυρία Γκερέκου, αποκτά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς και διαχείριση κονδυλίων.

«Ο Τσοβόλας είναι σερνικό…»

Ηταν πάντα ΠαΣοΚ η κυρία Γκερέκου, άσχετα εάν κάποια στιγμή, όταν τη διέγραψε, επειδή δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πολιτεύτηκε (ανεπιτυχώς) στην Κέρκυρα με τη ΝΔ. Και ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ΠαΣοΚ και το έδειχνε, αν και δεν το ψήφισε ποτέ. Και ποιος δεν θυμάται το στιγμιότυπο: Οταν πήγε να υπερασπιστεί έναν από τους κορυφαίους το 1989 Πασόκους, τον Δημήτρη Τσοβόλα, μπουκάρισε στο άντρο του σοσιαλισμού, στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη – εκεί είχε οχυρωθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας λίγο μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά – και είπε το αμίμητο: «Ο Τσοβόλας είναι σερνικό».

nnn

Και όμως, λόγω του Βοσκόπουλου η Γκερέκου παραιτήθηκε από υπουργός Τουρισμού, αφού όμως πρόλαβε να αλλάξει τα χρυσά πόμολα που βρήκε στο υπουργείο από τον προκάτοχό της στη λεωφόρο Αμαλίας και να πληρώσει τους λονδρέζους ταξιτζήδες που διαφήμιζαν την τουριστική Ελλάδα στα ταξί τους και η προηγούμενη κυβέρνηση τους άφηνε απλήρωτους. Τι είχε συμβεί; Γιατί έφυγε από τον τουρισμό;

nnn

Στις 17 Μαΐου 2010 οι εφημερίδες ισχυρίστηκαν ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος οφείλει εδώ και χρόνια στη ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχει καταβάλει, καθώς και ότι έχει να πληρώσει φόρο εισοδήματος από το 1993. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η σύζυγός του Αντζελα Γκερέκου από υφυπουργός Τουρισμού επικαλούμενη λόγους ευθιξίας.

Το λάδι και τα μάτια σας

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά το τελευταίο διάστημα μετά τις εκλογές ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ πήρε σβάρνα όλα τα υπουργεία για να δείξει προφανώς πόσο στηρίζει και τη σημερινή κυβέρνηση και όχι μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που στήριξε έως την τελευταία στιγμή. Και όταν λέω έως την τελευταία στιγμή, κυριολεκτώ, αφού έστελνε τηλεγραφήματα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έλεγε ότι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, κάπου 3 μονάδες.

nnn

Με πρώτη επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, ο κ. Πάιατ έφθασε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συναντήθηκε με τον Μαυροειδή (Μάκη) Βορίδη. Ο οποίος ζήτησε τη μη επιβολή δασμών στα ελληνικά προϊόντα, δηλαδή σε ελιές, λάδι, ροδάκινα και άλλα τρόφιμα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε γεωργικά προϊόντα της, διά της επιβολής υψηλών εισαγωγικών δασμών, ο κ. Βορίδης εξέφρασε στον αμερικανό πρεσβευτή τις πάγιες απόψεις της ΕΕ, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών.

Το δόγμα Κεραμέως

Παραδοσιακά οι υπουργοί θέλουν να μαζεύουν αρμοδιότητες και να ισχυροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους και τον ρόλο τους. Δεν είναι τυχαίο πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τις μεγαλύτερες συναρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων. Και αυτό γεννά γραφειοκρατία και καθιστά δυσκίνητο τον μηχανισμό του Δημοσίου, κρατώντας χαμηλά τη χώρα μας στις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα.

nnn

Ωστόσο, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει και κάποιος, κάποια για την ακρίβεια, που αντί να μαζεύει μοιράζει αρμοδιότητες. Πρόκειται για τη Νίκη Κεραμέως, τη νέα υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οπως μαθαίνω, μια από τις πρώτες κινήσεις της δυναμικής Νίκης στο υπουργείο της ήταν να δρομολογήσει διαδικασίες για να εκχωρήσει εξουσίες (που παραδοσιακά ανήκαν στον υπουργό) στους πρυτάνεις. Και όπως μου λένε, αυτό το κάνει διότι θεωρεί πως τα ΑΕΙ πρέπει να είναι αυτοδιοικούμενα και πως οι διοικούντες πρέπει να έχουν πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνουν. Το «δόγμα Κεραμέως», όπως το αποκαλούν κάποιοι στην κυβέρνηση, βρίσκει σύμφωνο και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει και άλλοι υπουργοί του να λάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Θα αναμένουμε…

Κόπηκε ο Καλογρίτσας

Ηταν αναμενόμενο στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να συζητηθούν θέματα όπως οι καθυστερήσεις στο μετρό ή η αναγκαστική χρήση κρανών από τους μοτοσικλετιστές. Εκείνο όμως που δεν περίμενα ήταν να τεθεί θέμα… Καλογρίτσα στη σύσκεψη. Τον θυμάστε; Αυτόν τον εργολάβο με τα βοσκοτόπια. Αν και δεν έγινε κάποια σχετική αναφορά στο όνομά του κατά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη και του Κώστα Αχ. Καραμανλή, μου λένε πως εγκαταλείπεται το σχέδιο κατάτμησης του έργου του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας – Πύργου (που είχε δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στον κ. Καλογρίτσα) και θα προκηρυχθεί ξανά ως ενιαίο έργο εντός του 2019.