Η Γιάννα Αγγελοπούλου θα είναι επικεφαλής ενός μεγάλου πρότζεκτ, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που θα αναλάβει τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Αυτή είναι η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση που είχε με την κυρία Αγγελοπούλου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτογραφία). Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης ο φορέας υλοποίησης της εθνικής πρωτοβουλίας να είναι το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, ενώ στη διοργάνωση, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουν καθοριστική συμμετοχή διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των επιστημών.

nnn

Η κυρία Αγγελοπούλου αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την εξής δήλωση: «Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη και την τιμή να μου αναθέσει την ευθύνη μιας τόσο σημαντικής για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα υπόθεσης. Ολοι μαζί θα κάνουμε το καλύτερο».

nnn

Ετσι η κυρία Αγγελοπούλου αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας άλλο ένα μεγάλο έργο, μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε ξεκινήσει την πολιτική της καριέρα ως βουλευτής της ΝΔ, εν συνεχεία επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οργάνωσε υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δημιούργησε την έδρα Harvard Kennedy School (όπου στο δυναμικό της είχε κάποια στιγμή ενταχθεί και ο Γ. Παπανδρέου), στο Angelopoulos Global Puplic School είχε προσκαλέσει και τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, είχε βρεθεί με τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη σε αυτή την περίφημη συζήτηση με τον Μπίλ Κλίντον, άνοιξε υποτροφίες στο Judge Business School του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, και πολλές άλλες δραστηριότητες. Και τώρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε επικεφαλής του μεγάλου πρότζεκτ για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή από την επανάσταση του 1821. Και όπως έλεγαν στη Βουλή, έγινε η νέα… Μπουμπουλίνα.

Η κροκό τσάντα

Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν όταν η τηλεοπτική κάμερα «έπιασε» τη μεγάλη κροκό τσάντα της κυρίας Αγγελοπούλου που ακούμπησε στον λευκό καναπέ του πρωθυπουργικού γραφείου και το επίσης κροκό filofax αξίας αρκετών χιλιάδων ευρώ που έβγαλε για να σημειώσει αυτά που άκουγε από τον κ. Μητσοτάκη.

Τα αποβράσματα της κοινωνίας και ο Καραμανλής

Ζητεί μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε «ταπεινά συγγνώμη» για τη φράση που είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής ότι όσοι δεν πληρώνουν εισιτήρια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι… «αποβράσματα της κοινωνίας». «Προφανώς είναι μια άστοχη και λανθασμένη έκφραση, που ειπώθηκε στη ρύμη του λόγου» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebοοκ μετά τον χαμό που προκάλεσε η αρχική του δήλωση. Ανασκευάζει μάλιστα πλήρως, λέγοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύω ότι όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο είναι «απόβρασμα», ούτε πρέπει να νιώθει έτσι». Εκείνο πάντως που έμεινε είναι η σκληρή γλώσσα με την οποία μίλησε ο κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής για όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν και να ακυρώνουν κανονικά εισιτήριο.

nnn

Υπενθυμίζω ότι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για τζαμπατζήδες, τονίζοντας πως «ο ίδιος ο άνθρωπος που κάνει αυτή την πράξη πρέπει να νιώθει ως απόβρασμα της κοινωνίας». Οπως ήταν επόμενο δημιουργήθηκε σάλος από τη δήλωση αυτή, σε μια στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα επισκεφθεί το υπουργείο του. Αυτό το «αποβράσματα της κοινωνίας» χτυπά πολύ άσχημα και ενόχλησε πολύ κόσμο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο Διαδίκτυο. Μπορούσε να πει οτιδήποτε άλλο, όχι όμως να χαρακτηρίσει «αποβράσματα της κοινωνίας» αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να βγάλουν εισιτήριο στο Μετρό.

Ευχαριστήθηκες που έφερες τη ΝΔ;

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής, την ώρα που ο Παύλος Πολάκης μιλούσε από το βήμα της Βουλής για το θέμα της άρσης της ασυλίας του. Σε κάποια στιγμή σηκώνεται από το έδρανό της η Αννα Βαγενά (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) και κατευθύνεται προς το έδρανο που καθόταν ο Γιώργος Αμυράς (πρώην Ποταμίσιος και νυν βουλευτής της ΝΔ) και του λέει: «Ευχαριστήθηκες τώρα που έφερες τη ΝΔ στην εξουσία;». Ο κ. Αμυράς δεν τα χάνει και της λέει με απίστευτη ηρεμία: «Ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος, διπλά ευχαριστημένος που ήρθε στην εξουσία η ΝΔ και έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κατάλαβες;». Και όλα αυτά την ώρα που αγόρευε ο κ. Πολάκης λέγοντας πως διώκεται πολιτικά. Για να του απαντήσει και εκείνου ο Πρόεδρος της Βουλής…

nnn

Η υπόθεση της άρσης ασυλίας του Παύλου Πολάκη, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, δεν αφορά την κυβέρνηση, αφορά αποκλειστικά τη Βουλή, η οποία τήρησε όλες τις προθεσμίες και ενήργησε σύμφωνα με το εισαγγελικό αίτημα και το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με βάση το άρθρο περί άρσης της ασυλίας βουλευτή και όχι σύμφωνα με το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, όπως ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Πολάκης.

Οσοι θεωρούν ότι έχουν λευκή επιταγή

Υπουργός (για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το όνομά του) μού εκμυστηρεύθηκε πως έχει κουραστεί από τον τρόπο κάποιων δημοσιογράφων που προεκλογικά στήριξαν (ή λένε ότι στήριξαν) τη Νέα Δημοκρατία και μετεκλογικά θεωρούν πως έχουν λευκή επιταγή που πρέπει να εξαργυρώσουν… «Εντολή του Κυριάκου είναι να μην κάνουμε διακρίσεις και να μη δείχνουμε εύνοια και στοιχεία νεποτισμού. Είτε θα το ακολουθήσουμε είτε θα χάσουμε την αξιοπιστία μας» μου τόνισε.

nnn

Ο εν λόγω υπουργός δεν είναι από τους «βαριά» επικοινωνιακούς και θέλει να μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Οπότε δεν μπορώ να σας πω πως απηχεί και τον μέσο όρο. Αυτό που μπορώ να σας πως είναι ότι οι εν λόγω συνάδελφοι δημοσιογράφοι δεν αναμένουν μόνο δηλώσεις και δημοσιογραφικό υλικό από την κυβέρνηση. Καταλαβαίνω πως προσέρχονται στους υπουργούς με διάφορά αιτήματα, λογικά και μη. Και από τα όσα ακούω, εάν κάποιοι υπουργοί δεν υιοθετήσουν τον «κοινό νου» και τις κατευθύνσεις Μητσοτάκη, δεν θα βγάλουν τον χρόνο στις καρέκλες τους…

Ποιος δεν πήγε στη Φώφη

Προσήλθαν άπαντες πλην ενός στο κάλεσμα των στελεχών του ΚΙΝΑΛ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους η Φώφη Γεννηματά. Ηταν εκεί ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καμίνης, ακόμα και βουλευτές που δεν εξελέγησαν, όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Απουσίαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος. Και ξέρετε γιατί; Επειδή προτίμησε να πάει στον αγώνα του Ολυμπιακού. Είχε βγάλει εισιτήρια και για τα παιδιά του. Μάλιστα ειδοποίησε τη Φώφη ως εξής: «Για ήσσονος σημασία λόγο θα απουσιάσω». Να σημειώσω ακόμα ότι ο πρώτος που έφυγε (αφού δείπνησε) ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για άλλη μια χρονιά πρωταγωνιστής στο δείπνο ήταν το ρακόμελο.