Στην εκπομπή One Talk βρέθηκε καλεσμένος ο δημοσιογράφος και πρώην κοινοβουλευτικός, Νίκος Ξυδάκης.

Μιλώντας τόσο για τη δημοσιογραφική όσο και για την πολιτική του εμπειρία, ο κ. Ξυδάκης είπε χαρακτηριστικά «όταν ήμουν επαγγελματικά στην πολιτική μου έλειπε η ελευθερία της δημοσιογραφίας, να παρατηρείς και να λες αβίαστα τη γνώμη σου, ενώ στην πολιτική όλα τα στρογγυλεύεις».

Ο κ. Ξυδάκης σχολίασε τα τελευταία νέα της πολιτικής επικαιρότητας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς επίσης και τη στάση του πρωθυπουργού και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αρκετά προετοιμασμένος» του φάνηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα και προσπερνώντας κάποια άλλα». Μίλησε για «εντυπωσιοθηρία» γύρω από τις δηλώσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ εκτιμά ότι «μπαίνει με φούρια στα σκληρά ζητήματα, όπως αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και της ΔΕΗ». Για τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «έχει χάρισμα στο κοινοβούλιο» και του φάνηκε «μαζεμένος και κόσμιος».

Χαρακτήρισε ως καρφί τη δήλωση του Τσίπρα πως «θα κάνουν αντιπολίτευση δομικά εκεί που πρέπει» και πως «δεν έχουν λόγο να κάνουν αυτά που έκανε η ΝΔ». Ωστόσο, ο κ. Ξυδάκης θεωρεί πως βάζει μια πλατφόρμα «ενός ώριμου πρωθυπουργού και όχι ενός αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Παρατηρεί μια διαφορά στο ύφος του πολιτικού λόγου των δύο πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να τον αποφορτίσει σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκρίνοντας τα χαρακτηριστικά Αριστεράς και Δεξιάς ως προς τον κοινωνικό χαρακτήρα της κάθε ιδεολογίας, ο δημοσιογράφος υποστήριξε πως «η Αριστερά έχει ένα πρόβλημα συγκρότησης ενός καθολικού οράματος, ενοποιητικού για τις χώρες του δυτικού κόσμου. Έχει και η Δεξιά όμως.

Έχει λαϊκό κοινωνικό χαρακτήρα και χαρακτηρίζεται από οικονομικό φελελευθερισμό». Εκτιμά πως κάτι τέτοιο μπορεί να φανεί στην κυβέρνηση και μάλιστα πολύ γρήγορα. Για τις πρώτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο κ. Ξυδάκης υποστήριξε πως αν και ο Κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη, δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να απευθύνεται σε αυτήν, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν απευθύνεται στη μεσαία τάξη. Η ΝΔ θα επενδύσει σε μια συντηρητική στροφή».

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, το οποίο θεωρεί ότι πρεσβεύει η κυβέρνηση, δήλωσε πως «αν όλη η πολιτική και ιδεολογική απάντηση είναι επιστροφή στο θρησκευτικό διδάσκαλο, υπάρχει πρόβλημα με κάποια πιο προηγμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μπορεί να οδηγήσει σε συντηρητικοποίηση της εκλογικής βάσης της ΝΔ και υπερενίσχυση των σκληρών δεξιών χαρακτηριστικών». Κάτι τέτοιο, εκτιμά πως θα βλάψει το κόμμα και θα αφαιρέσει το κεντρώο χαρακτήρα.

«Τώρα αρχίζει η ώρα της κρίσης» είπε ο κ. Ξυδάκης, ενώ χαρακτήρισε «τόλμημα πολιτικής συμπεριφοράς» την επιλογή του κόσμου τόσο να κρατήσει στην εξουσία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και να επανεκλέξει «μια παράταξη που τον έκαψε», αναφερόμενος στη ΝΔ. Για το ΚΙΝΑΛ είπε πως «θα ακολουθήσει τη μοίρα άλλων κομμάτων του κέντρου, τα οποία αποσαθρώθηκαν. Δύσκολα θα φτάσει σε επόμενη κάλπη, αν φτάσει». Εκτιμά πως τα μέλη του θα κινηθούν προς μια κατεύθυνση ανάμεσα στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Τέλος, υπογράμμισε πως «καλό θα ήταν να υπάρχει μια κοινή στρατηγική για το τι θέλουμε να κάνουμε στη χώρα».

Πηγή: onetv.gr