Αυτή η πανσέληνος του Ιουλίου θα επηρεάζει για πολύ καιρό το πολιτικό στερέωμα. Μέσα σ’ ένα βράδυ, την περασμένη Τρίτη, έγιναν τόσο πολλά, που αξίζει κανείς να σταθεί για να ξέρει πώς βαδίζει η νέα κυβέρνηση και πού πάμε.

Ο κόσμος της οικονομίας δεν χρειάζεται να αγωνιά για τις προγραμματικές θέσεις και τις μειώσεις των φορολογικών βαρών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πολύ νωρίς ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε βάθος τετραετίας. Ο κ. Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ήταν επιγραμματικός και ειλικρινής λέγοντας για πρώτη φορά «είμαστε υποχρεωμένοι – για να είμαστε συνεπείς και σοβαροί – στον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε για το 2020 να μείνουμε πιστοί στην τήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Εφόσον πετύχουμε τον στόχο το 2019, θα μπορέσουμε μέσα στο 2020 να θέσουμε στους εταίρους και δανειστές την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Και αυτό είναι δύσκολη υπόθεση.

Ακόμη είπε ότι το ενιαίο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ο Κώδικας Φορολογίας, όπου υπάρχει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών.

Τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι – θα αισθανθούν ελάφρυνση από τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, που θα μειωθεί στο 9% (από 22%) για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από τον επόμενο χρόνο, ενώ το τέλος επιτηδεύματος όπως και η εισφορά αλληλεγγύησης θα μειωθούν σταδιακά και θα καταργηθούν έως το 2023. Εως τότε, λοιπόν, υπομονή.

Αυτό όμως που προβλημάτισε (και) τον κόσμο της οικονομίας ήταν η «μερική έκλειψη» από προεκλογικές αρχές και θέσεις της ΝΔ, προωθώντας συγκεκριμένα πρόσωπα σε κυβερνητικά πόστα. Το γεγονός ότι αποκαταστάθηκε ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κώστας Τσουβάλας ως «ανεύθυνος» – πλέον – για την τραγωδία στο Μάτι, προαγόμενος μάλιστα στη θέση γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και άλλες επιλογές που τις πήρε μαζί του… το Ποτάμι, όπως η περίπτωση του Γιώργου Μαυρωτά και άλλων γενικών γραμματέων, δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις.