Την αισιοδοξία του για σημαντική ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, εφόσον «η νέα κυβέρνηση προχωρήσει όπως ξεκίνησε», εξέφρασε ο επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Fairfax, Ινδοκαναδός Πρεμ Γουάτσα στη συνάντησή του το πρωί της Παρασκευής με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία). Στη συνάντηση αυτή υπάρχει και παρασκήνιο. Για παράδειγμα, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού μου έλεγαν ότι το σημαντικότερο που βγήκε από αυτή είναι ο… συμβολισμός: «Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον μεγαλοεπενδυτή Γουάτσα προκειμένου να μεταφέρει ένα μήνυμα προς όλους τους επενδυτές, «ελάτε, οι πόρτες των επενδύσεων είναι ολάνοιχτες»».

■■■

Αντιθέτως, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, που ήταν παρών στη συνάντηση στο Μαξίμου, μου είπε ότι η σύσκεψη με τον Γουάτσα δεν ήταν καθόλου συμβολική, ούτε τυπική: «Ηταν ουσιαστική», αλλά δεν ήθελε να επεκταθεί, ούτε να πει εάν έχουν συμφωνηθεί ή όχι καινούργιες επενδύσεις.

■■■

Εκείνο που έμαθα πάντως είναι ότι ο κ. Γουάτσα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις. Εμφανίστηκε δε ικανοποιημένος για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

Ενα μεσημέρι στης τράπεζας τα μέρη

Και πού νομίζετε ότι πήγε ο Γουάτσα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό; Κατευθείαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να συναντηθεί με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο οποίος κεντρικός τραπεζίτης είχε αυτή την εβδομάδα πολλή δουλειά. Επί τρεις ημέρες συζητούσε με την τρόικα (ανάμεσα στις συζητήσεις ήταν και τα «κόκκινα» δάνεια), συναντήθηκε με τον Ρέγκλινγκ, το μεσημέρι της Τετάρτης παρέθεσε γεύμα (στο δώμα της τράπεζας) μετά… σφυρίδας στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο βεβαίως συζήτησε τα πάντα. Από «κόκκινα» δάνεια και επιτρόπους στην Κομισιόν έως τα πρώτα βήματα που έκανε η νέα κυβέρνηση.

Σκιώδης κυβέρνηση και άλλα τινά

Ολα αυτά που ακούγονται τελευταίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για «σκληρή αντιπολίτευση και στη Βουλή και στους δρόμους» μάλλον υπερβολικά τα βρίσκω, αφού ούτε καν έχουν υπάρξει οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (αρχίζουν με τον Πρωθυπουργό το Σάββατο το απόγευμα). Και για του λόγου το αληθές, ιδού ένα παράδειγμα:

■■■

Την ώρα που συνεδρίαζε η ΚΟ της ΝΔ, την Παρασκευή το πρωί, εισέρχεται στο Κοινοβούλιο συριζαίος πρώην υφυπουργός, από τους βουλευτές που είχαν πρωταγωνιστήσει την προηγούμενη τετραετία ως ένας από τους… ατακαδόρους του Αλέξη Τσίπρα. Και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

– Μα είναι δυνατόν να σε αφήσουν έξω από τη σκιώδη κυβέρνηση που ανακοίνωσε ο πρόεδρός σας; Εσένα που έδωσες τόσους αγώνες με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς και γιατί έμεινες έξω;

– Σιγά τη σκιώδη κυβέρνηση. Συνήθως τέτοιου είδους κυβερνήσεις μετατρέπονται σε… μπαρούφα.

– Τι είναι αυτά που λες;

– Να σου πω ένα παράδειγμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και σκιώδης υπουργός Οικονομικών. Για φαντάσου να υπάρχει σοβαρό θέμα στην Ολομέλεια και ταυτόχρονα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Σε ποια από τις δύο θα πάει; Στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια, γιατί δεν γίνεται να… διακτινιστεί.

Και η συζήτηση έκλεισε εκεί, με την παράκληση από τον συριζαίο βουλευτή να μη γραφεί το όνομά του για ευνόητους λόγους (παρά το γεγονός ότι άφησε μούσι και δεν αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά).

Οι γαλάζιοι έμαθαν το… WhatsApp

Θα πρέπει να ξέρετε ότι στη ΝΔ (με εντολή του Μητσοτάκη – γιατί ό,τι γίνεται το τελευταίο διάστημα γίνεται με εντολή Μητσοτάκη) δημιουργήθηκε μια ομάδα στο WhatsApp – ένα από τα πλέον δημοφιλή μέσα επικοινωνίας, ανταλλαγής μηνυμάτων και δεδομένων – για τη συνεννόηση βουλευτών και επιτελών στο Μαξίμου. Και από τους πιο φτηνούς τρόπους επικοινωνίας. Από το WhatsApp στέλνονται μηνύματα προς τους υπουργούς, προς τους βουλευτές και γενικά προς τα στελέχη. Ο πρώτος που χρησιμοποιούσε το WhatsApp ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής. Με αυτό έμαθε ότι γίνεται υπουργός, με αυτό επικοινωνεί με τους υπουργούς του. Ο πρώτος όμως που καλημέρισε το πρωί, εγκαινιάζοντας την επικοινωνία με την ομάδα, ήταν ο Γιάννης Παππάς, βουλευτής Δωδεκανήσου.

Γραμματέας διά βοής

Διά βοής (συνεπώς ομόφωνα) εξελέγη ο Σταύρος Καλαφάτης, νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού. Ιδού πώς ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον διευκολύνει στην άσκηση των νέων του καθηκόντων, γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι το να είσαι γραμματέας της ΚΟ δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ωσάν τον… επιλοχία του κόμματος. Ετσι ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να τον υπερψηφίσουν και να «μην του κάνουν τη ζωή δύσκολη». Και συμπλήρωσε:«Διότι η δουλειά του είναι μερικές φορές άχαρη, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του γραμματέα της ΚΟ».

Ο αρχαιότερος της Ευρώπης

Να σημειώσω εδώ (χωρίς να θέλω να κάνω συγκρίσεις) πως μπορεί κάποιος από γραμματέας του κόμματος να φτάσει ακόμα και Πρωθυπουργός. Οπως έγινε, για παράδειγμα, με τον αείμνηστο Γεώργιο Ράλλη επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός όμως που εξελέγη δύο φορές γραμματέας της ΝΔ είναι ο Γιάννης Τραγάκης. Αυτή τη φορά δεν τον πρότεινε ο Πρωθυπουργός, αλλά δεν τον νοιάζει και τόσο, αφού απέκτησε άλλη… ειδικότητα: «Είμαι ο αρχαιότερος βουλευτής όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης» όπως λέει με καμάρι.

Ούτε ίντρικα ούτε πικρία

Μπορεί σε άλλα υπουργεία κατά τις τελετές παραλαβής – παράδοσης να υπήρξε ίντριγκα ή πικρία, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όμως δεν βγήκαν τα μαχαίρια. Η αποχώρηση του γενικού γραμματέα, Β. Μαγκλάρα ήταν «βελούδινη», και η παράδοση του χαρτοφυλακίου στον Αντ. Τζωρτζακάκη έγινε σε άριστο κλίμα.

■■■

Ο απερχόμενος γενικός ενημέρωνε τον διάδοχό του για τα θέματα επί δυο ημέρες και πραγματοποίησε ενώπιον του Τζωρτζακάκη σωρεία τηλεφωνημάτων για να παρουσιάσει τον νέο Γενικό σε όλους όσους είχαν εκκρεμή ζητήματα με την Γραμματεία.

■■■

Ο κ. Τζωρτζακάκης θα πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά που έχει γίνει στα νέα δίκτυα και στην ασφάλεια των επικοινωνιών όπου ο κ. Μαγκλάρας, ως εκλεγμένος αντιπρόεδρος επιτροπής του ΝΑΤΟ, για τους Βιομηχανικούς πόρους και τις Τηλεπικοινωνίες προχώρησε μια σειρά από διαδικασίες.

Πολίτικη κουζίνα και πολιτική

Το όνομα του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη ακούγεται για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Οποίος ενδιαφέρεται για τον ελληνικό κινηματογράφο θα χαρεί από τη φήμη ελπιζοντας να την δει να γίνεται πραγματικότητα. Γιατί αν ο Τ. Μπουλμέτης είναι εξίσου καλός σε θέματα οργάνωσης όσο είναι ως σκηνοθέτης («ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κουζίνα», «Νοτιάς», «1968»), η επιλογή του για την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. του Κέντρου θα είναι ένα μια ανάσα ζωής για τον ελληνικό κινηματογράφο του οποίου ο κινητήριος μοχλός, το ΕΚΚ, έχει πια σκουριάσει. Το θέμα είναι εάν θα τον προτείνουν και δεχτεί ο ίδιος.