Το «ναρκοπέδιο» των 20.000 τόνων καυσόξυλων από τα καμένα στο Μάτι που βρίσκεται εδώ κι ένα χρόνο στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στην είσοδο για το Κόκκινο Λιμανάκι, επιχειρεί να απασφαλίσει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, o αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, πήγε στις 6 το πρωί στην περιοχή χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί και επιθεώρησε το χώρο. Όπως αναφέρουν άνθρωποι που ήταν μαζί του έπαθε σοκ από την κατάσταση που αντίκρισε κάνοντας και ο ίδιος λόγο για ωρολογιακή βόμβα.

Ο κ. Καραμανλής υπέγραψε άμεσα σύμβαση για τη μεταφορά των καμμένων, την έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένει την τελική έγκριση. Η δαπάνη για την απομάκρυνση των καμένων ξύλων υπολογίζεται σε 800.000 ευρώ. Υπήρξαν μάλιστα κάποιες αντιρρήσεις από υπηρεσίες του υπουργείου οι οποίες είπαν ότι δεν είναι δουλειά του να απομακρύνει τα ξύλα αλλά έπρεπε να έχει γίνει από τους δήμους.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής συνεννοήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος έστειλε μόνιμα ένα πυροσβεστικό όχημα να καταβρέχει τα ξύλα για να μην πάρουν φωτιά.

Το in.gr πήγε στο σημείο εκείνο και φωτογράφισε τις εικόνες ντροπής, δείγμα της εγκατάλειψης της περιοχής. Αλλωστε, 20 χιλιάδες τόνοι καυσόξυλων και κλαδιών, έστω κι αν έχουν καεί, αποτελούν εν δυνάμει βόμβα που μπορεί να απειλήσει τα σπίτια της γύρω περιοχής.

Σταμάτησε η μεταφόρτωση

Σε ερωτήσεις του in.gr γιατί εδώ κι ένα χρόνο όλα όσα συγκεντρώθηκαν σ’ αυτό το οικόπεδο δεν μεταφέρθηκαν αλλού, η απάντηση ήταν ότι αρχικά υπήρξαν κάποια φορτηγά που μετέφεραν μια ποσότητα ξύλων εθελοντικά, όμως, αυτό σταμάτησε σε λίγο καιρό.

Οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει κάτι για να μεταφερθούν τα ξύλα από το οικόπεδο των 20 στρεμμάτων και πλέον έχουν φτάσει τα τρία μέτρα. Δεν υπάρχει σταθμός μεταφόρτωσης και δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη μεταφορά της ύλης σε χώρους που θα μπορούσαν να καούν ή να ανακυκλωθούν και να γίνουν κάποιου είδους pellet.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, Β. Μπουρνού, υπάρχει μια συμφωνία για εξάμηνη εργασία απομάκρυνσης της καμένης ύλης που όμως δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Κάτοικοι της περιοχής μας είπαν ότι στο οικόπεδο – βόμβα μεταφέρονται και χλωρά και ξερά ξύλα στην αρχή αλλά στη συνέχεια ο δήμαρχος Ραφήνας, ζήτησε να πηγαίνουν μόνο ξερά.

Από την άλλη, ο πρώην υπουργός, Χρ. Σπίρτζης, είχε προσπαθήσει να βρει μέρος και θρυμματιστή για να μεταφερθεί εκεί η καύσιμη ύλη, αλλά τελικά δεν προχώρησε.