Καλεσμένος στην εκπομπή One Report βρέθηκε ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αφεντούλης Λαγγίδης, o οποίος ανέλυσε τα μέτρα που συζητούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, κατά της Τουρκίας.

Ο κ. Λαγγίδης εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για το ύψος των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα τόσο από την ΕΕ όσο και από την πλευρά της αμερικανικής διοικήσεως.

«Τουλάχιστον όσον αφορά στην ΕΕ φαίνεται ότι τα μέτρα θα υστερούν πολύ της ρητορικής που είχαμε ακούσει» δήλωσε ο κ. Λαγγίδης και συνέχισε: «Από την άλλη έχουμε τα μέτρα της αμερικανικής διοίκησης τα οποία θα επιβληθούν σταδιακά στην Άγκυρα», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί αφενός ότι πρόκειται για μέτρα αναστρέψιμα, αφετέρου πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η φυσιογνωμία του Ερντογάν προσομοιάζει αυτή του Τραμπ.

Ο κ. Λαγγίδης εκτίμησε επίσης πως εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στις ΗΠΑ να αναλάβει το ρόλου του «τιμωρού» της Τουρκίας και στηριχθήκαμε πολύ στις συμμαχίες μας και λιγότερο στις δικές μας δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι δεν στρέψαμε την πολιτική μας εκεί που θα έπρεπε. «Η Τουρκία θα συνεχίσει να ζητάει ολοένα και περισσότερα πράγματα. Ο Ερντογάν παραδέχεται ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά δεν παύει να την βλέπει ως δαμόκλειο σπάθη» δήλωσε ο κ. Λαγγίδης.

Τέλος, ο ίδιος σχολιάζοντας το κατά πόσο μπορούμε να στηριχθούμε στις αρχές που υπαγορεύονται μέσα από το Διεθνές Δίκαιο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότητας, δήλωσε ότι το Διεθνές Δίκαιο έχει τη σημασία και τη βαρύτητα που του δίνει η πολιτική, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πολιτικής βούλησης επί του θέματος.

Πηγή: onetv.gr