Τη «μαζικοποίηση» του κόμματος, θέτει ως προϋπόθεση για την υπέρβαση των αδυναμιών του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας παράλληλα, ότι η «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» δεν είναι μία ελκτική προοπτική.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ονόματος του κόμματος, προσθέτοντας πως η επιδίωξη είναι η «ενδυνάμωση και η αποκατάσταση της παρουσίας του κόμματός μας στους κοινωνικούς και μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και στα συνδικάτα» καθώς, όπως υποστηρίζει, τα προηγούμενα χρόνια «το κόμμα μας, δυστυχώς, είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του».

«Η υπέρβαση όλων αυτών των αδυναμιών προϋποθέτει και τη μαζικοποίησή του» αναφέρει, προσθέτοντας ότι βασικό θέμα αποτελεί η ενίσχυση της σχέσης με τους νέους, αλλά όχι με «παλιές συνταγές».

Μιλώντας για την αύξηση του ποσοστού του κόμματος σε σχέση με τις ευρωεκλογές, είπε, ότι «όσο πιο πολύ προγραμματικά μιλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο βελτίωνε τα ποσοστά του», ενώ για την ήττα, σημείωσε ότι «ο συμβιβασμός ήταν επώδυνος το καλοκαίρι του 2015 και, αναπόφευκτα, θα είχε τις επιπτώσεις του», τονίζοντας πάντως, πως όποια άλλη επιλογή «θα ήταν η απόλυτη καταστροφή».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «μια πιο συλλογική οργάνωση της δουλειάς μας, μια καλύτερη ιεράρχηση των προβλημάτων στο πλαίσιο της δύσκολης διαπραγμάτευσης, θα μπορούσαν να είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα, το ύφος ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και οι λάθος χειρισμοί σε ορισμένα ζητήματα που μας απασχόλησαν κατά κόρον, έδωσαν λαβή στους αντιπάλους μας να δημιουργήσουν μια εικόνα για την κυβέρνηση μας που δεν αντιστοιχεί στη πραγματικότητα. Διευκόλυναν την προσπάθεια των αντιπάλων μας να δημιουργήσουν μια «υγειονομική» ζώνη γύρω μας».

Ανέφερε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολιτευτεί με βάση το πρόγραμμά του και τις δεσμεύσεις του και «θα είναι παρών παντού. Και στη Βουλή και στους αγώνες, όταν αυτό είναι αναγκαίο».

Σχολιάζοντας την κυβέρνηση της ΝΔ, την χαρακτηρίζει συγκεντρωτική ως προς τη δομή της, σημειώνοντας ότι η υπαγωγή πολλών υφυπουργών απευθείας στον πρωθυπουργό, υποβαθμίζει το ρόλο των υπουργών και «επίσης, η υπαγωγή της ΕΡΤ, της ΕΥΠ και πάλι στον πρωθυπουργό, καθώς και η μεταφορά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και των σωφρονιστικών καταστημάτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταδεικνύουν μια συγκεκριμένη συντηρητική αντίληψη».

Ως προς την προοδευτική συμμαχία, αναφέρει ότι στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιωθεί μία σύμπραξη δυνάμεων σε μια αντινεοφιλελεύθερη βάση.