Η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει θέσει σαφείς μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες σε τομείς όπως η οικονομική ανάπτυξη και η διακυβέρνηση. Ωστόσο, θα κληθεί πολύ σύντομα να στρέψει την προσοχή της στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα και του Κυπριακού ειδικότερα είναι συνεχείς και ανησυχητικές. Η Τουρκία κινείται με συντεταγμένο σχέδιο και με σαφή στόχευση ώστε να μην αποκλειστεί από τις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής και εμφανίζεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει κάθε όπλο, διπλωματικό ή άλλο, που έχει στη διάθεσή της.

Σε αυτό το πλαίσιο, έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν με έκδηλο προβληματισμό τη διαφαινόμενη απόπειρα της Αγκυρας να συνάψει συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, η οποία, αν και θα είναι κατάφωρα παράνομη από άποψη Διεθνούς Δικαίου, θα δημιουργούσε πολύ αρνητικό τετελεσμένο. Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα κληθούν το προσεχές διάστημα να διαχειριστούν δύσκολες ισορροπίες, ενώ αύριο ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου και θα συζητηθούν τα περιοριστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Αγκυρας. Περιπλέκοντας δε το σκηνικό ακόμη περισσότερο, η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή το πρώτο φορτίο του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αναμένεται προσεχώς η παράδοση άλλων δύο φορτίων, καθώς και η αποστολή τούρκων στρατιωτικών στη Ρωσία για σχετική εκπαίδευση. Πλέον, μένει να φανεί αν, πότε και πού θα εγκατασταθεί το αντιπυραυλικό σύστημα αλλά και η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπόθεση της επιβολής περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ εναντίον της Αγκυρας εξαιτίας των γεωτρήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ή προτίθεται να προχωρήσει η τουρκική πλευρά αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο ορισμένοι νόμιζαν ή θα επιθυμούσαν. Το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ αφιέρωσε την περασμένη εβδομάδα δύο συνεδριάσεις (την Τετάρτη και την Πέμπτη) για να συζητήσει επί του σχετικού εγγράφου που επεξεργάστηκαν η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS). Το εν λόγω έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος», έχει τη μορφή «εγγράφου επιλογών» οι οποίες εστιάζουν σε τέσσερις κατηγορίες: α) Συναντήσεις και Διάλογοι Υψηλού Επιπέδου, β) Οικονομική βοήθεια, γ) Τομεακή συνεργασία και διαπραγματεύσεις, δ) Στοχευμένα μέτρα

Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει:

Ποιες οι δυσκολίες των κυρώσεων

Ποιες χώρες εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμό για συγκεκριμενοποίση των στοχευμένων μέτρων

Πώς αιτιολογείται η στάση τους

Ποια τα μηνύματα της Αγκυρας – Ποιο ενδεχόμενο εξετάζει

Το προβληματικό σημείο του «εγγράφου επιλογών»

Γιατί το Κυπριακό βρίσκεται σε επικίνδυνη στενωπό – Ποια η διέξοδος Νίκου Αναστασιάδη

Η Λιβύη και η στάση της Αγκυρας – Πώς επηρρεάζει την Αθήνα

Σε ποιες κινήσεις πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Αγγελου Αλ. Αθανασόπουλου στο «Βήμα της Κυριακής»