Δύο τινά θα έπρεπε να συμβαίνουν κατά τη… θριαμβευτική εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (φωτογραφία) στο υπουργείο Παιδείας. Θριαμβευτική επειδή έγινε εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων και δεκάδων χειραψιών και εναγκαλισμών από τους υπαλλήλους του υπουργείου. Είτε μερικοί νόμιζαν ακόμα πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο (κάποιος φώναξε και το προεκλογικό σύνθημα «να τος-να τος ο Πρωθυπουργός»), είτε οι υπάλληλοι έδειξαν πόσο χαίρονται που απαλλάχτηκαν από τους Τσίπρα και Γαβρόγλου. Γιατί εάν δεν το έχετε αντιληφθεί, με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Παιδείας δόθηκε το έναυσμα ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά το ξήλωμα των νόμων Γαβρόγλου, αρχής γενομένης από την ακύρωση της ίδρυσης τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα.

***

Η επιλογή να είναι το υπουργείο Παιδείας το πρώτο υπουργείο που επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου τυχαία. Εχει να κάνει με τη σημασία που αποδίδει στην αναβάθμιση της Παιδείας, αλλά και με το γεγονός ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αφορά το επιτελικό κράτος θα υπάρχει και η ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου, η οποία ήταν βασική προγραμματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

***

Οσον αφορά την ακριβή ώρα στο ραντεβού που είχε ο Πρωθυπουργός στο Παιδείας – μόλις ένα λεπτό μετά τις 9 το πρωί έφθασε στο υπουργείο, δηλώνοντας μάλιστα ότι «όταν λέμε εννέα, εννοούμε εννέα» -, θα πρέπει οι πάντες να κατανοήσουν ότι εφεξής θα ισχύει η ώρα Μητσοτάκη. Ποια θα είναι αυτή; Θυμάστε την ώρα Τσίπρα; Που έλεγε, για παράδειγμα, ότι θα αρχίσουν στις 8 και άρχιζαν στις 9.30; Ε, καμία σχέση.

Ποιος πήρε το γραφείο του Καρανίκα

Ισως οι περισσότεροι να μην το έχουν προσέξει, αλλά τούτες τις ημέρες που η Βουλή είναι κλειστή (θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου) υπάρχει ένας καθημερινός επισκέπτης στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι άλλος από τον επερχόμενο νέο Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος προτού αναλάβει τα νέα του καθήκοντα πηγαίνει καθημερινώς στο Κοινοβούλιο και… συσκέπτεται. Είτε με τον Νίκο Βούτση (δύο φορές τον είδε μέσα σε μια εβδομάδα) είτε με υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια της εκλογής του. Το πόσες ψήφους θα πάρει τελικά φαίνεται πως τον ενδιαφέρει, αφού όποιον βουλευτή συναντήσει στο διάβα του (συνάντησε ήδη τον Νίκο Φίλη και τη Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ) του ζητεί να τον ψηφίσει. Και κάτι ακόμα. Για να μην ταλαιπωρείται στους διαδρόμους της Βουλής, του χορήγησαν και ένα προσωρινό γραφείο. Στο ισόγειο του Κοινοβουλίου αυτό με τον αριθμό 023. Μάλλον δεν τον ενημέρωσαν ότι το γραφείο αυτό ανήκε μέχρι προσφάτως στον Νίκο Καρανίκα, ο οποίος ήταν έως την τελευταία στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα.

Η βουλευτής Νόνη Δούνια

«Η πρώτη θεσμική επίσκεψη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τιμή και δέος!» έγραψε στα σόσιαλ μίντια η Νόνη Δούνια, το μοντέλο και ηθοποιός που εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιώς. Τη ρώτησα τι της έκανε περισσότερη εντύπωση από το Κοινοβούλιο: «Το μέγεθος του κτιρίου» μου είπε αμέσως, το οποίο, έτσι όπως το βλέπει κανείς απ’ έξω, δεν φαντάζεται πόσο μεγάλο και επιβλητικό είναι: «Δεν το μαθαίνεις εύκολα, έχει πολλά γραφεία, πολλές αίθουσες, είναι ένα αριστοκρατικό κτίριο» μου είπε.

***

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει σε ποια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ήθελε να συμμετάσχει. Δεν είναι δικό της δικαίωμα, αλλά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο εξέφρασε την επιθυμία να είναι σε μια επιτροπή που έχει σχέση είτε με τον Τουρισμό, είτε με τη Ναυτιλία (άλλωστε μην ξεχνάμε πως είναι από τον Πειραιά). Η Νόνη περιμένει να προμηθευτεί και το βουλευτικό αυτοκίνητο που δικαιούται για να μπορεί να κάνει με ευκολία τις μετακινήσεις της, αλλά αυτό που θα ήθελε, περισσότερο και από το βουλευτικό αυτοκίνητο, είναι να έχει γυναίκα οδηγό.

Γάμος στον καταυλισμό

Οταν κατάφεραν να διασωθούν από τον πόλεμο στο Αφρίν, δεν φαντάζονταν ότι θα βρουν το ταίρι τους σε έναν καταυλισμό. Οι δύο Κούρδοι από τη Συρία, η Ρουκία Αράμπ, 18 ετών, και ο Μοχάμεντ Χάμο, 26 ετών, έφθασαν στη Λέσβο με τις πολυμελείς οικογένειές τους, γονείς, θείους και αδέλφια, την άνοιξη του 2018 και γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Με τους νεόνυμφους επικοινώνησε (όχι, νομίζετε πως θα έχανε τέτοια ευκαιρία) ο αρμόδιος υφυπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος τους έταξε και γαμήλιο δώρο. Ο υφυπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στη Σάμο και εκεί τον υποδέχτηκε η απερχόμενη περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Και ξέρετε τι του είπε μόλις τον συνάντησε; Οτι εκείνη την ημέρα δεν πάτησε κανένας πρόσφυγας στη Σάμο. Μάλλον κάποιος τους ειδοποίησε πως θα βρισκόταν στο νησί  ο κ. Κουμουτσάκος και σου λένε «πού πάμε να μπλέξουμε τώρα με τον Γιώργο;» και πήγαν σε άλλα νησιά.

Ο Καραμανλής και ο Αρης Βελουχιώτης

Θυμάστε που ο Χρήστος Σπίρτζης είχε στο γραφείο του μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη; Και την επιδείκνυε υπερηφάνως, αν και ο κ. Σπίρτζης προερχόταν από το ΠαΣοΚ; Σας πληροφορώ ότι την ημέρα που ο νέος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής παρελάμβανε από τον κ. Σπίρτζη το υπουργείο, πρόσεξε ότι ο Αρης Βελουχιώτης δεν υπήρχε στην αίθουσα. Αντί του Αρη υπήρχε μια εικόνα της… Παναγίας. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα ο απερχόμενος υπουργός, όπως μου είπε η νέα ηγεσία του υπουργείου, θα σκέφτηκε τα θεία, σκέφτηκε επίσης ότι αυτοί οι δεξιοί είναι και θεοσεβούμενοι και ξεκρέμασε τον Αρη και τοποθέτησε με ευλάβεια την Παναγία. Και κάτι ακόμα. Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης πρόσεξε ότι οι προηγούμενοι του υπουργείου (πολιτική ηγεσία) φεύγοντας δεν πήραν μόνο τον Αρη μαζί τους, αλλά και τους σκληρούς δίσκους από τα κομπιούτερ: «Βρήκαμε άδειους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άδειους φακέλους» αποκάλυψε.