Οι γραβάτες επέστρεψαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως επέστρεψαν και τα κοστούμια, τα ταγέρ και οι… φρεσκοξυρισμένοι υπουργοί (φωτογραφία). Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες προκειμένου να γεμίσει το Προεδρικό Μέγαρο με υπουργούς που ήθελαν να ορκιστούν με θρησκευτικό όρκο. Το μόνο που δεν άλλαξε στα χρόνια αυτά ήταν η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου. Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζε τον Αλέξη Τσίπρα (δηλαδή θερμές χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά) έτσι αντιμετώπισε και τον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (και τη σύζυγό του Μαρέβα).

nnn

Αν εξαιρέσει κανείς τον υπουργό Επικρατείας Κυριάκο Πιερρακάκη που ήταν ελαφρώς… αξύριστος, οι υπόλοιποι υπουργοί της νέας κυβέρνησης προσήλθαν ξυρισμένοι στο Προεδρικό. Ηρθαν από νωρίς. Συγκεντρώνονταν σε μια αίθουσα ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους. Και για να γνωρίσει ο υπουργός τον υφυπουργό του ή τον άλλον υπουργό με τον οποίο θα συνεργάζονται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ευτυχώς βοήθησε η τηλεόραση που είχε δείξει τις φωτογραφίες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και έτσι αναγνώρισε ο ένας τον άλλον.

nnn

Στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε η τελετή της ορκωμοσίας, τοποθετήθηκαν 50 καρέκλες για τους συγγενείς των νέων υπουργών. Οσα δηλαδή είναι τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μόνο που μαζεύτηκαν καμιά 70ριά συγγενείς μετά τέκνων και έτσι πολλοί από αυτούς (που προσήλθαν κάπως καθυστερημένα) παρακολούθησαν την τελετή όρθιοι. Αυτό βεβαίως δεν τους εμπόδισε να βγάλουν τα κινητά τους και να βγάζουν φωτογραφίες είτε τους συγγενείς τους την ώρα που ορκίζονταν είτε την ώρα που υπέγραφαν το πρωτόκολλο ή ακόμα να βγάζουν σέλφι μεταξύ τους.

nnn

Είχε σημασία πώς έβαλαν στο Προεδρικό τους συγγενείς να καθίσουν. Στην πρώτη σειρά ήταν οι σύζυγοι των λεγόμενων πρωτοκλασάτων υπουργών. Πρώτη (από δεξιά) κάθισε η κυρία Τζένη Μπαλατσινού, σύζυγος Β. Κικίλια. Φορούσε μαύρη παντελόνα και ένα λευκό, κοντό, αμάνικο πουκάμισο. Δίπλα της με ένα κίτρινο φόρεμα φλοράλ η Αρτεμις Πάνου, σύζυγος Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος θα είναι και ο πρώτος τη τάξει υπουργός. Δίπλα της η Αθηνά Νούτσου-Πικραμμένου και δίπλα από τη σύζυγο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπήρχε για πολλή ώρα μια θέση κενή. Ηταν η θέση που προοριζόταν για τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Λίγα μόλις λεπτά πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας εμφανίστηκε η Ευγενία Μανωλίδου φορώντας ένα γαλάζιο φόρεμα συνοδευόμενη από τον γιο της Αλκαίο. Αμέσως σηκώθηκε από τη θέση της η κυρία Μπαλατσινού και έσπευσε να τη χαιρετήσει με σταυρωτό φιλί. Ο δε πιτσιρίκος γιος του Αδωνη, μόλις είδε τον πατέρα του να υπογράφει το πρωτόκολλο ξέφυγε από την επιτήρηση της μητέρας του και πήγε να τον συναντήσει ανάμεσα στους υπουργούς. Πολυμελή οικογένεια είχε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την έφερε μαζί του στο Προεδρικό.

nnn

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας έψαλλε, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο. «Από σήμερα ξεκινά η σκληρή δουλειά» ήταν το μήνυμά του. Οι λιγοστές γυναίκες υπουργοί ήταν άλλες ντυμένες στα άσπρα και άλλες στα μαύρα. Τόσο πολύ ενθουσιάστηκε από την ορκωμοσία η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη (ντυμένη στα λευκά) που ξέχασε να χαιρετήσει ΠτΔ και Πρωθυπουργό.

Επιασε δουλειά  ο Χρυσοχοΐδης

Επιασε αμέσως δουλειά, μετά την ορκωμοσία, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλωστε βρέθηκε σε γνώριμα μέρη, γνωρίζει ίσως καλύτερα από κάθε άλλον τα θέματα του υπουργείου του και συγκάλεσε σύσκεψη με την Πυροσβεστική γιατί κάτι ο καύσωνας, κάτι τα ξερά χόρτα, καταλαβαίνει ότι το παν είναι η πρόληψη. Παραλαμβάνοντας το υπουργείο τόνισε: «Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη Δημοκρατία». Υπογράμμισε ότι βούλησή του είναι να δοθούν σκληρές μάχες για το έγκλημα και να προστατεύσουμε – όπως είπε – και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Είναι τιμή για μένα η ανάθεση αυτού του χαρτοφυλακίου. Πρέπει να προστατεύουμε τις περιουσίες των πολιτών, η ασφάλεια είναι το μέγιστο αγαθό».

nnn

Και μερικά απρόοπτα: Ο γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Στ. Δήμα κατέβαινε την Ηρώδου Αττικού με τα πόδια προκειμένου να μπει στο Προεδρικό Μέγαρο και να ορκιστεί. Εκανε όμως λάθος και μπέρδεψε τα… Μέγαρα. Μπήκε στο διπλανό… Μέγαρο Μαξίμου. Ευτυχώς η φρουρά τον ειδοποίησε ότι η ορκωμοσία ήταν μερικά μέτρα πιο κάτω.

Πρόλαβε και… διόρισε

Αν και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να περιοριστεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, υπουργός πριν ακόμη ορκισθεί, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο, υπεύθυνο για τον Τύπο. Προσελήφθη, μου είπαν,  πρώην… βουλευτής (άλλου κόμματος) σε γραφείο Τύπου!

Ο Ευκλείδης «πέρασε αλλά δεν άγγιξε»

Η χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών είχε πολλά χαριτωμένα. Ενα από αυτά δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο διοίκησε το υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για να μην πολυλογώ, η αίθουσα του τρίτου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών ήταν κατάμεστη από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου που είχαν έρθει για να αποχαιρετήσουν τον Ευκλείδη και να υποδεχθούν το Χρήστο Σταϊκούρα. Ανάμεσά τους και μία διευθύντρια του υπουργείου, από τα πρώτα χρόνια των Μνημονίων. Η κομψότατη ανώτατη δημόσια υπάλληλος έμοιαζε αρκετά συγκινημένη.

nnn

«Ηρθατε να αποχαιρετήσετε τον Ευκλείδη;» κάποιος τη ρώτησε, υποθέτοντας ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν οικοδομήσει μια στενή σχέση συνεργασίας. «Οχι, ήρθα για να του συστηθώ» απάντησε σοβαρή. Οταν ρωτήθηκε εάν κάνει χιούμορ, αποκάλυψε ότι στα τέσσερα χρόνια της παραμονής του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο τον είχε συναντήσει μόλις μία φορά σε ένα υπηρεσιακό γεύμα, χωρίς να της δοθεί καν η δυνατότητα να του μιλήσει. «Μα πώς ασκούσε διοίκηση ο Ευκλείδης χωρίς να ενημερώνεται από τους διευθυντές του;». Η ίδια  απάντησε πως τα υπηρεσιακά στελέχη είχαν επαφή μόνο με τους γενικούς γραμματείς, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλόβαθμα ήταν. «Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο;» ρωτήθηκε, για να απαντήσει πως όλοι οι προκάτοχοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από όσο μπορεί να θυμάται, είχαν στενή συνεργασία με τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι πως όταν κάποιος βρίσκεται τέσσερα χρόνια σε ένα διοικητικό πόστο και δεν έχει γνωρίσει τους άμεσους συνεργάτες του – από τους οποίους εξαρτάται η τύχη του οργανισμού – αυτό δείχνει πόσο καλός μάνατζερ είναι. Κάποιοι άλλοι απλά θα έλεγαν ότι «πέρασε αλλά δεν άγγιξε»…

Τι γίνεται με τις κλούβες;

Οντως οι κλούβες από την Ηρώδου Αττικού απομακρύνθηκαν. Εμεινε μόνο μία μικρή (σαν αυτή που χρησιμοποιείται στο Τμήμα Μεταγωγών) και ένα περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο μάλιστα πάρκαρε κάθετα προς την Ηρώδου Αττικού κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων υπουργών. Μία κλούβα με μία διμοιρία των ΜΑΤ… μετακόμισε. Από την Ηρώδου Αττικού πήγε λίγο πιο πάνω στον οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι. Δύο άλλες κλούβες βρίσκονται έξω από τη Βουλή, ενώ μια άλλη έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην οδό Ακαδημίας. Να σημειώσω ότι απομακρύνθηκαν και τα σαμαράκια από την Ηρώδου Αττικού και βεβαίως οι περισσότεροι αστυνομικοί που χρησιμοποιούνταν ως φρουρά του απελθόντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι καπνικές διαρροές

Μαθαίνω ότι γίνονται επιλεκτικές… καπνικές διαρροές από τους νέους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου προς συγκεκριμένα έντυπα. Μήπως μπορούν να μας πουν εάν ο μανιώδης καπνιστής, που αφήνει να διαρρεύσουν όλα αυτά, έκοψε το τσιγάρο τώρα που μετακόμισε στο πρωθυπουργικό γραφείο ή μήπως βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι στη βεράντα (αυτή που βλέπει προς το Προεδρικό Μέγαρο) για να καπνίσει;