Ηταν συγκεντρωμένοι κάτω από τον ίσκιο των νεραντζιών καμιά πενηνταριά οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη και βρέθηκαν εκεί, μέσα στον καύσωνα της Ηρώδου Αττικού, για να τους δει ο αρχηγός και να τον επευφημήσουν την ώρα που θα έβγαινε από το Προεδρικό μετά την ορκωμοσία του ως Πρωθυπουργού. Του φώναξαν μόλις τον είδαν να βγαίνει χαμογελαστός από το Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του «άξιος, άξιος», αλλά εις εξ αυτών ήταν πιο τολμηρός. Με βροντώδη φωνή του φώναξε «Κυριάκο, πάρ’ το από την πρώτη». Τι εννοούσε; Αγνωστο; Γεγονός όμως ήταν ότι το φώναξε πολλές φορές κάνοντας τον κ. Μητσοτάκη να στραφεί προς το μέρος του και να τον χαιρετήσει.

nnn

Στη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων άρχισαν να έρχονται πρώτα οι συγγενείς του νέου Πρωθυπουργού. Οι τρεις αδελφές του, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Μητσοτάκη και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, κάθισαν μαζί στην πρώτη σειρά, με την Ντόρα να δέχεται συγχαρητήρια για την εκλογή της στα Χανιά. Δίπλα από τις τρεις αδελφές με ένα εντυπωσιακό φόρεμα (γαλανόλευκο) η κυρία Τραυλού, «κολλητή» της Μαρέβας (Μαρίας-Εύας) Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, όπως παρουσιάστηκε. Δίπλα της κάθισε η Ηβη Γόντικα, μητέρα της Μαρέβας, η οποία να σημειώσω απαθανάτιζε την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το κινητό της.

Οι αγκαλιές και τα φιλιά του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος φαινόταν χαρούμενος. Και πρόθυμος για… αγκαλιές και φιλιά. Αγκαλιά με τον νέο Πρωθυπουργό, αγκαλιά και φιλιά με τη σύζυγο του νέου Πρωθυπουργού, αγκαλιά και φιλιά με τα τρία παιδιά του κ. Μητσοτάκη, αγκαλιά και φιλιά με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μόνον τις κυρίες Γόντικα και Τραυλού δεν αγκάλιασε, αλλά τις χαιρέτησε θερμά διά χειραψίας.

nnn

Η ατμόσφαιρα μέσα στο Προεδρικό στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων (εκεί όπου συνήθως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας δέχονται τα διαπιστευτήρια των πρεσβευτών) ήταν πανηγυρική. Εκεί βρέθηκαν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, Στέλιος Πέτσας (ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος), Κ. Ζούλας, ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης (γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη), ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, η στενή συνεργάτιδά του Κύρα Κάπη και τρεις παιδικοί φίλοι του κ. Μητσοτάκη. Ολους, μα όλους, μετά την ορκωμοσία ο κ. Μητσοτάκης τους αγκάλιασε και τους φίλησε.

nnn

Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος φορώντας τα επίσημα άμφιά του όρκισε με θρησκευτικό όρκο πρωθυπουργό. Μετά από τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες υπήρξε πρωθυπουργός να κάνει τον σταυρό του μέσα στο Προεδρικό και μάλιστα δύο φορές. Η δε Μαρέβα φίλησε ευλαβικά το χέρι του Αρχιεπισκόπου, μετά υποκλίσεως. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι μόνον στην Ελλάδα (και πουθενά αλλού στον κόσμο) υπάρχει θρησκευτικός όρκος για να αναλάβει κανείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός ή υπουργός.

nnn

Την παράσταση πάντως έκλεψαν τα τρία παιδιά του κ. Μητσοτάκη (Κωνσταντίνος, Σοφία και Δάφνη), που βρέθηκαν (ίσως για πρώτη φορά) στην αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού μαζί με τη μαμά τους, η οποία ήταν ντυμένη (με ρούχα του οίκου Zeus+Dion) στα λευκά. Επίσης την παράσταση έκλεψε και η πεθερά του νέου Πρωθυπουργού. Η κυρία Γόντικα με τον πατέρα της Μαρέβας γνωρίστηκαν στην Ελβετία, όπου και οι δύο σπούδαζαν ιατρική. Η κυρία Γόντικα είναι εξαδέλφη του πρώην υπουργού του… ΠαΣοΚ Θ. Στάθη, ενός από τους ιδρυτές του ΠΑΚ.

nnn

Λίγη υπομονή να έχεις και μπορεί να βγάλεις ειδήσεις στο Προεδρικό. Για παράδειγμα, μάθαμε ότι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μητρόπουλος. Θέλετε και άλλο παράδειγμα; Προτού ακόμα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα, μάθαμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από περίπου 50 μέλη: «Θα είμαστε πολλοί αλλά καλοί» μου έλεγε ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ή ότι στο υπουργείο Οικονομικών, δίπλα στον νέο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα θα είναι τεχνοκράτες (χωρίς όμως έως εκείνη την ώρα να θελήσουν να αποκαλύψουν ονόματα). Ή ότι η Σοφία Ζαχαράκη (η οποία είναι δασκάλα) αναλαμβάνει υφυπουργός Παιδείας με υπουργό τη Νίκη Κεραμέως και άλλα πολλά, την ώρα που στην αίθουσα του Προεδρικού ο σεφ Στέφανος Τσιαμπαλής πρόσφερε βυσσινάδες και χυμό από νεράντζια που μάζεψε από τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

Η παράδοση του Μαξίμου και οι φρουροί

Το Μέγαρο Μαξίμου το φρουρούσαν έως την τελευταία ώρα άνδρες της ασφαλείας του Αλέξη Τσίπρα. Δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει και κυρίως να εισέλθει μέσα σε αυτό. Οι μόνοι που κατάφεραν να μπουν λίγη ώρα προτού έρθει σε αυτό ο κ. Μητσοτάκης (για να το παραλάβει από τον κ. Τσίπρα) ήταν οι κ.κ. Πέτσας και Ζούλας (και αυτοί από την πίσω πόρτα). Στην είσοδο του Μεγάρου, εκεί στις νεραντζιές στεκόταν και ένας της ασφάλειας του κ. Μητσοτάκη (με κοστούμι και γραβάτα ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα από τους υπόλοιπους του κ. Τσίπρα που ήταν χωρίς γραβάτες και με μαύρα πουκάμισα). Ο φρουρός του κ. Μητσοτάκη είχε μία και μόνον αποστολή. Να αναγνωρίζει ποιοι είναι οι… «δικοί» του κ. Μητσοτάκη και να τους αφήνει να μπαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όπως του είπαν «μόνον οι δικοί του Μητσοτάκη».

nnn

Με ένα βιαστικό αντίο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Τσίπρας αποχαιρέτησε τον κ. Μητσοτάκη. Αλλωστε είχε μείνει εκεί για τέσσερα χρόνια και σχεδόν έξι μήνες. Στην αρχή δεν του άρεσε το Μέγαρο. Το έβρισκε καταθλιπτικό, αλλά εν συνεχεία δεν ήθελε να το αποχωριστεί.

Οταν παραδίδεις κωδικούς

Μετά την παράδοση του Μεγάρου Μαξίμου και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, από τις πρώτες διευθετήσεις που έγιναν ήταν και η αλλαγή «φρουράς» στους κυβερνητικούς λογαριασμούς στα… social media. Συγκεκριμένα, οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα παρέδωσαν στους αντίστοιχους του Κυριάκου Μητσοτάκη τους κωδικούς για τον λογαριασμό του έλληνα πρωθυπουργού στο Twitter και στο YouTube. Επίσης, δόθηκαν και οι κωδικοί για τους λογαριασμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε Twitter, Facebook, όπως και η πρόσβαση στο primeminister.gr. Να σημειώσω ότι σε χώρες όπου υπάρχουν πυρηνικά (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα Ρωσία κ.τ.λ.), στην αλλαγή φρουράς στην προεδρία της χώρας παραδίδονται και οι κωδικοί των πυρηνικών. Εδώ παραδόθηκαν μόνον οι κωδικοί του… Facebook.

Τα παράξενα του υπουργικού σχήματος

Στο Δικαιοσύνης τοποθετείται ένας γιατρός. Πρόκειται για τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη Κώστα Τσιάρα, ο οποίος είναι μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος και εάν δεν κάνω λάθος πρώτη φορά τοποθετείται γιατρός στο νευραλγικό υπουργείο της Δικαιοσύνης. Στο Αμυνας ειδοποιήθηκε με… SMS ότι θα είναι υπουργός ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τομεάρχης έως προσφάτως στο Δικαιοσύνης, ο οποίος προοριζόταν για το Δικαιοσύνης. Μου είπε πάντως πως δεν πρόκειται να φορέσει στολή παραλλαγής (όπως έκανε ο Καμμένος). Εκπληξη αποτελεί και η μη υπουργοποίηση της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία ήθελε το Τουρισμού ή το Πολιτισμού. Στον Τουρισμό όμως τοποθετήθηκε ο Χάρης Θεοχάρης προερχόμενος από το Ποτάμι. Και βεβαίως, ο Μάκης Βορίδης που έκανε βόλτα σε πολλά υπουργεία, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και τελικά στο Αγροτική Ανάπτυξης, που οι πληροφορίες έφεραν τον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τελικώς ανέλαβε το υφυπουργείο Αθλητισμού.