Η Deutsche Bank βιώνει πρωτοφανή κρίση εδώ και αρκετά χρόνια. Από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει, παρά τις προσπάθειες των εκάστοτε διοικήσεών της. Την Κυριακή το εποπτικό συμβούλιο έδωσε πράσινο φως σε ένα φιλόδοξο, αλλά αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και λιτότητας του επικεφαλής Κρίστιαν Σέβινγκ, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλο περικοπές 18.000 θέσεων εργασίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Deutsche Bank φθάνουν τις 92.000. Μέχρι το 2022 ο αριθμός τους σχεδιάζεται να μειωθεί στους 74.000. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στη Γερμανία θα χαθούν μέσα στα επόμενα χρόνια 6.000 -10.000 θέσεις εργασίας.

Για να ενισχυθεί η αναιμική κερδοφορία της Deutsche Bank, η διοίκηση δρομολογεί τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 6 δις περιορίζοντάς το σε 17 δις ευρώ. Ήδη πέρυσι η τράπεζα είχε προχωρήσει σε περικοπές μερικών χιλιάδων θέσεων εργασίας. Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι λόγω της ενσωμάτωσης του γερμανικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα χαθούν εκεί 2.000 θέσεις εργασίας.

Πάνω από 7 δις κοστίζει η αναδιάρθρωση

Η ριζική αναδιάρθρωση προβλέπει εκτός από τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό τμήμα της τράπεζας. Επικεφαλής του τμήματος αναλαμβάνει μετά την αποχώρηση του Γκαρθ Ρίτσι ο ίδιος ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ. Παραδοσιακά στο επενδυτικό τμήμα περιλαμβάνονται το εμπόριο με αξιόγραφα και συνάλλαγμα, καθώς και η διεκπεραίωση εξαγορών, συγχωνεύσεων και εισαγωγών στο χρηματιστήριο. Ταυτόχρονα η Deutsche Bank αποσύρεται από το εμπόριο αξιόγραφων, ενώ την ίδια στιγμή το τμήμα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών εντάσσεται στο νέο τμήμα επενδύσεων. Η Deutsche Bank προτίθεται εκτός αυτού να περιορίσει τα ίδια κεφάλαιά της, θέτοντας ως στόχο το 12,5% από παλαιότερα 13%. Παράλληλα ιδρύει μια εσωτερική Bad Bank, η οποία καλείται να εκκαθαρίσει τμήματα που είτε καταργούνται, είτε περιορίζονται αισθητά.

Η δραστική μείωση των εργαζομένων δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στους ισολογισμούς της τράπεζας, μιας και θα δοθούν σημαντικά ποσά σε όσους προτίθενται να αποχωρήσουν οικειοθελώς. Η Deutsche Bank υπολογίζει ότι η αναδιάρθρωση θα στοιχίσει μέχρι το 2022 γύρω στα 7,4 δις ευρώ. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πάντως η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 2,8 δις. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι η Deutsche Bank επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια σε μια αναιμική κερδοφορία. Προφανώς και για αυτό το λόγο οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τις μετοχές της τράπεζας, οι οποίες από τα 90 ευρώ προ κρίσης έπεσαν στα 7 ευρώ.

Μίσα Έρχαρντ