Το 1919 ο μεγάλος κοινωνιολόγος Max Weber είχε κάνει μια εξαίσια διάλεξη για «την πολιτική ως επάγγελμα» (Politik als Beruf). Και είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν «την ηθική των απόλυτων σκοπών» και οι πολιτικοί οι οποίοι υιοθετούν «την ηθική της ευθύνης».

Οι πολιτικοί οι οποίοι ενστερνίζονται την κοσμοθεωρία των απόλυτων σκοπών θέλουν με οποιαδήποτε μέσα – έστω και αθέμιτα – να επιτύχουν απλώς τον σκοπό τους. Υπό αυτή την έννοια, είναι σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η κατάκτηση και η διατήρηση της εξουσίας (η εξουσία ως απόλυτο μέγεθος και ως «αφροδισιακό»).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι πολιτικοί άνθρωποι οι οποίοι υιοθετούν την «ηθική της ευθύνης». Ενας επαγγελματίας της πολιτικής – αυτής της κατηγορίας – έχει πλήρη συνείδηση των συνεπειών της συμπεριφοράς του και κάποτε φθάνει στο σημείο να πει: «Εδώ σταματώ. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Κάτω από αυτό το πρίσμα είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανήκει σε αυτό το ανθρωπολογικό μοντέλο, γιατί ακόμη και το βράδυ των ευρωεκλογών – όταν καταλάβαινε ότι είχε υποστεί μια απίστευτη εκλογική πανωλεθρία – δεν ένιωσε ποτέ την ψυχολογική ανάγκη έστω να ψελλίσει: «Εδώ σταματώ! Ηττήθηκα»!

Ετσι, θα ήθελα πολύ επιλεκτικά να αναφέρω ορισμένους σημαντικούς λόγους ένεκα των οποίων είναι απαραίτητο να ηττηθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της 7ης Ιουλίου:

1. Γιατί στήριξε την πρωθυπουργική του εξέλιξη στα πιο απίθανα ψέματα. Ετσι, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα έσκιζε τα μνημόνια με έναν νόμο, στο τέλος κατέληξε να αποτελεί τον πιο υποτακτικό φίλο (!) της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία με τη στάση της επέβαλε εν πολλοίς τα πιο αποτυχημένα μνημόνια που διέλυσαν την ελληνική οικονομία (Στίγκλιτζ)!

2. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ηττηθεί γιατί προσπάθησε συστηματικά να κατεδαφίσει τη δυτική συνταγματική παράδοση, χειραγωγώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη. Και έχοντας ως εφαλτήριο για αυτόν τον σκοπό την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η υπόθεση Novartis είναι ενδεικτική από αυτή την άποψη, αφού κατηγορήθηκαν αβάσιμα 10 πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού από μάρτυρες που κατέθεταν ανώνυμα (κάτι που ως θεσμός χρησιμοποιήθηκε στην Ιταλία μόνο για τα εγκλήματα της μαφίας)!

3. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να ηττηθεί, γιατί ενώ έκοβε τις συντάξεις των φτωχότερων Ελλήνων, αύξανε από την άλλη μεριά τις κρατικές δαπάνες, ώστε να διορίζονται «από το παράθυρο» χιλιάδες μέλη του κυβερνώντος κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό αποκαλύπτει πόσο βεβήλωσε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός τα προοδευτικά οράματα!

Συμπέρασμα; Ο Αλέξης Τσίπας πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, γιατί δεν είναι ο κοινοβουλευτικός άνδρας ο οποίος δίνει σημασία στην ηθική διάσταση της πολιτικής!

Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.