Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και να σπάει ακόμη και το φράγμα του 2%.

Η διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές έχει ανοίξει την… όρεξη των επενδυτών οι οποίοι βλέπουν ότι το κόμμα που έρχεται στην εξουσία θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική απέναντι στις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.

Πριν από τις ευρωεκλογές η απόδοση του πενταετούς ομολόγου ήταν 2,04% και χθες υποχώρησε – σε μένα επίπεδα – στο 1,03% ενώ στα δεκαετή ομόλογα οι αποδόσεις έχουν κάνει «βουτιά» στο 2,08%, αγγίζοντας χθες ακόμα και τα 1,99%.

Οι επενδυτές έχουν ψηφίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αξιοποιώντας παράλληλα και τις πανευρωπαϊκές τάσεις ραγδαίας αποκλιμάκωσης των αποδόσεων υπό την προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου όπως άλλωστε και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους στις οποίες βασίζονται μέχρι σήμερα οι θεσμοί προκειμένου να απορρίψουν το ενδεχόμενο μείωσης των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.