Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα, δοκιμάζοντας νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε ανοικτή την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων. Η Fed ανέφερε χθες το βράδυ ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, πιθανόν από τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι εγχώριοι οικονομικοί κίνδυνοι. «Αυτή η συνεδρίαση της Fed βάζει εν πολλοίς έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο στο βασικό μας σενάριο. Γίνεται ένας αγώνας των παγκόσμιων αγορών επιτοκίων προς τα κάτω, ένας αγώνας προς τα κάτω για τις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα επιτόκια της εταιρείας Mizuho. «Η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επιθετική και άλλες κεντρικές τράπεζες, που βρίσκονται ήδη στην αφετηρία για την κούρσα, θα πρέπει να επιταχύνουν», πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων ετών μετά τα νέα από τη Fed.Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 2%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης ακολούθησαν, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο -0,31%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγάλων χωρών τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη, καθώς πολλοί επενδυτές μετακινούνται από τον ένα τίτλο στον άλλο. Επιπλέον, η αμερικανική πολιτική έχει παγκόσμια επίπτωση στις τιμές της αγοράς.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης και του ισπανικού 10ετούς σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ με απόδοση 0,36%, χαμηλότερη κατά 4,5 μονάδες βάσης σήμερα. Από τις συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ωφελήθηκε περισσότερο η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από 8 έως 11 μονάδες βάσης σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ