Η κακή αρχή με τα σκοτεινά προεκλογικά μισόλογα, έγινε από το βράδι της 26ης Μαΐου, όταν στα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα, με τους χάρτες των εκλογικών αποτελεσμάτων γινόταν λόγος για … γαλάζια Ελλάδα! Ή, με άλλα λόγια, μετατροπή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Περιφερειών σε κατάκτηση της Νέας Δημοκρατίας! Το ότι η ΝΔ κατέκτησε τη διαφορά του 9,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιαμφισβήτητο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων, που συγκροτούν αυτή τη διαφορά, ήταν και είναι οπαδοί της ΝΔ. Επομένως, το γαλάζιο χρώμα του εκλογικού χάρτη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ και όχι Γαλάζια Ελλάδα.

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκη επαξίως κέρδισε τις εντυπώσεις στο Εκλογικό Σώμα. Και ο ίδιος άλλωστε είναι αρκετά ευφυής για ν’ αντιληφθεί ότι η διαφορά του 9,5% ήταν μια παλλαϊκή, αντι-Τσιπρική, αντι-Συριζαϊκή ιδεολογική πανσπερμία. Άρα τιμητικό για τον κ. Μητσοτάκη αποτέλεσμα διότι εμμέσως τον αναδεικνύει σε ρυθμιστή της κατάστασης, με την εναντίωση του Εκλογικού Σώματος στον ψευδοαριστερο-ακροδεξιό αυταρχικό αναχρονισμό της τετράχρονης αυτής κυβερνητικής θητείας.

Στο χέρι επομένως του κ. Μητσοτάκη είναι να επιδιώξει την οποιαδήποτε αυτοδυναμία ή και ευρύτερες συνεργασίες, αλλά χωρίς τα αρνητικά του οποιουδήποτε μονοκομματικού φαβοριτισμού.

ΠΑΣΟΚΟ-ΚΙΝΑΛικές επιπολαιότητες

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ή έπεσε θύμα της όχι αρκούντως ισχυρής πολιτικής πείρας της, ή παρασύρθηκε από «καλοθελητές»-κήρυκες της «φτωχής αλλά έντιμης» πασοκο-κιναλικής αυτοδυναμίας, εξορίζοντας από τον πολιτικό ιστό του πασοκικού Κινήματος τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με άλλα λόγια, η εκχώρηση της θέσης του επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον κ. Γιώργο Καμίνη και η μετατροπή του κορυφαίου στελέχους του ιδίου κόμματος, Ευαγ. Βενιζέλου σε πρωτάρη, σε αρχάριο αλιέα ψήφων, πρωτίστως αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει σε ένα κόμμα που σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης άφησε ένα προηγούμενο αξιοκρατικής αντίληψης και συμπεριφοράς.

Είναι άραγε τυχαίο ότι, στις 2-3 εβδομάδες της εκτόπισης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις δημοσκοπικές μετρήσεις, το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Βουλής έχει χάσει 2 μονάδες; Τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι μονάδες; Αλλαξοπιστήσαντες φιλοπασόκους, ή αρνητική ψήφο διαμαρτυρίας για την μετατροπή ενός εκ παραδόσεως κόμματος δημοκρατικής αξιοκρατίας, σε σχολή μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι προσπαθούν να μπαλώσουν τις πολιτικές βλακείες και αδεξιότητες των αντι-βενιζελικών με αλλαγή πολιτικής πλεύσης και κυρίαρχο το σύνθημα ενός διμέτωπου αγώνα κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;

Είναι ή όχι ντροπή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που συμμερίστηκε εξ αδιαιρέτου με τη ΝΔ το βάρος των μνημονίων για να βγάλει παρά τις τρικλοποδιές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε το 2015 τη χώρα από τον μνημονιακό Γολγοθά, να αλλάζει σήμερα το αντιπολιτευτικό πρόγραμμα, εξισώνοντας τους καταστροφείς, τους ολετήρες του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ; Και όμως, η ΝΔ δεν έχει παρασυρθεί μέχρι στιγμής, από φτηνή αντεκδίκηση, σε αντιπασοκική συμπεριφορά… Έστω και αν τα δύο αστικοδημοκρατικά αυτά κόμματα δικαιούνται να εμφορούνται από διαφορετικές ιδεοπολιτικές αντιλήψεις; Πώς άραγε βαθμολογεί η κυρία Γεννηματά αυτή την ανεξικακία; Μήπως ως … παγίδα για εγκλωβισμό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε μέλλουσα συγκυβέρνηση, ελλείψει αυτοδυναμίας; Και αν τελικά υπάρχει ένα παρόμοιο ενδεχόμενο, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παρωθούμενο από νοσηρή ιδεοληψία, θα προτιμούσε σύμπηξη ενός εμφανούς ή συγκεκαλυμμένου ΠΑΣΟΚΟ-ΣΥΡΙΖΑΪΚΟΥ μετώπου, γκρεμίζοντας έτσι και τις τελευταίες επάλξεις μιας αυτοδύναμης, αξιοπρεπούς και ηθικά αταλάντευτης σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής;

Στη ναφθαλίνη η ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Κλείνοντας αυτό το σημείωμά μου, κρίνω σκόπιμο να καταλογίσω στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την περιφρόνηση προς τα ιστορικά πολιτικο-κοινωνικά επιτεύγματα, της κυβερνητικής περιόδου του ΠΑΣΟΚ 1981-1985, 1985-1989 και 1993-1996 και 1996-2004.

Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, το επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, οφείλει να ανασκουμπωθεί και να δημιουργήσει για μετάδοση από την TV, σποτ με τα αμέτρητα κοινωφελή έργα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εκπαιδευτικά κτίρια, νέα Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Εθνικό οδικό δίκτυο, Αττική Οδός, Εγνατία, Λεωφ. Κηφισού, οδικό σύμπλεγμα Νέου Φαλήρου, Ιόνιος οδός, Νέα λιμάνια και αεροδρόμια, Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Μετρό, Αγροτικές Συντάξεις, Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης, Παλιννόστηση 55.000 πολιτικών προσφύγων και απόδοση σε αυτούς των περιουσιών τους, επαναστατικό Οικογενειακό Δίκαιο, Πρόσληψη στο Δημόσιο ΑΜΕΑ, Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα κλπ, κλπ, κλπ.

Γιατί τόση ιστορική αμνησία, γιατί τόσο ωχαδερφικός εφησυχασμός; Γιατί να δίνεται το δικαίωμα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κόβουν κορδέλες για ανύπαρκτα έργα, ή και για έργα του ΠΑΣΟΚ;