Μετά το τέλος της πολιτικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) στο Χουδέτσι σειρά είχαν τα… γλέντια με  παραδοσιακούς χορούς Κρήτης. Ο Πρωθυπουργός χόρεψε «σιγανό» συνοδευόμενος από τους βουλευτές Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Παύλος Πολάκης. Τι είναι όμως ο «σιγανός» χορός;

***

Χορός αργός, βραδυκίνητος, περπατητός, χορεύεται από άνδρες και γυναίκες σε κύκλο με τα χέρια πιασμένα από τους ώμους και ολοκληρώνεται με έξι ή οκτώ βήματα. Ο κύκλος των χορευτών, όταν είναι πολλοί, «κουλουριάζει» με τη μορφή ελικοειδούς και λέγεται ότι αναπαριστά την έξοδο του Θησέα από τον Λαβύρινθο. Στον σιγανό τραγουδούν μαντινάδες, δεκαπεντασύλλαβα δίστιχα. Πάντως ο κ. Τσίπρας καλά τα πήγε στον σιγανό, μαντινάδα βεβαίως δεν είπε, αλλά είπε γι’ αυτόν ο Πολάκης.

Μια μυστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

Χθες σας ενημέρωσα για τη… μυστική Θεία Κοινωνία που είχε τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί στο Φανάρι η Μαρέβα (Μαρία-Εύα) Μητσοτάκη. Αλλά την ίδια ημέρα το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε, όπως πληροφορούμαι, μια συνάντηση με ιδιαίτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον. Ποια ήταν αυτή; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Φανάρι, συναντήθηκε με τον τούρκο «τσάρο» της οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η συνάντηση έγινε σε… παλάτι (το Μπεϊλάρ Μπεγί) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και διήρκεσε μία ώρα. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών φαίνεται να έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, έπειτα από εντολή που έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπ. Αλμπαϊράκ θεωρείται πρόσωπο-κλειδί στην Τουρκία, καθώς εκτός από υπουργός Οικονομικών, είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν και άρα πανίσχυρος εντός της τουρκικής κυβέρνησης. Ενώ προτού γίνει υπουργός Οικονομικών, ήλεγχε θέματα Ενέργειας και την τουρκική πολεμική βιομηχανία. Επιπλέον, είναι επιφορτισμένος με την πραγματοποίηση ειδικών παρασκηνιακών συναντήσεων εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη αποστολή του στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον… γαμπρό τού αμερικανού προέδρου.

Πότε ανατρίχιασε ο Μητσοτάκης

Ανατρίχιασε (αυτή τη λέξη χρησιμοποίησε) ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας το σχετικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα στο Μάτι δηλώνοντας: «Πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς»; Και όμως, για τα 101 θύματα στο Μάτι δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση, ούτε μία συγγνώμη, παρά μόνον δικαιολογίες του τύπου «ήταν μια στραβή στη βάρδια μου» (Ρένα Δούρου) ή «ήταν ασαφείς οι πληροφορίες για νεκρούς» (Νίκος Τόσκας), ο οποίος μάλιστα δήλωνε ότι όλα πήγαν καλά και ότι το ίδιο θα έκανε αν χρειαζόταν και πάλι.

Κουίζ

Ποιος νυν υπουργός σκέφτεται σοβαρά να μην ξανακατέβει υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές; Αιτία, όπως λέει στους συνομιλητές του, είναι η δυσαρέσκεια που αντιμετωπίζει από συμπολίτες του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για να βοηθήσω, έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ενας – ένας εγκαταλείπουν την πολιτική

Αν και ο προηγούμενος που σας ανέφερα δεν το έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Οι πιθανότητες άλλωστε εκλογής του είναι ελάχιστες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ένας άλλος υπουργός, ένοικος Μεγάρου Μαξίμου, από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, δεν πρόκειται (εκτός απροόπτου) να είναι υποψήφιος. Ο λόγος για τον Αλέκο Φλαμπουράρη (81 ετών), το Νο2 του Μαξίμου, ο οποίος δηλώνει μεν ότι στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως δεν έχει τη διάθεση να πολιτευθεί. Οχι, δεν προβάλλει λόγους ηλικίας.

Η Κουντουρά έμεινε μόνον βουλευτής

Η Ελενα Κουντουρά δήλωσε ότι παραιτείται από το χαρτοφυλάκιό της, αυτό του Τουρισμού, προκείμενου να αφοσιωθεί «στον νέο μεγάλο αγώνα για το μέλλον της χώρας μας στην Ευρώπη». Το  θέμα με την κυρία Κουντουρά είναι ότι δεν παραιτήθηκε από βουλευτής για να κυνηγήσει μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά παραιτήθηκε μόνον από υπουργός. Γιατί εάν είχε παραιτηθεί και από βουλευτής, όπως έκαναν για παράδειγμα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή ο Γιώργος Αμυράς, τότε η έδρα θα πήγαινε στους ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση με την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει θα έμενε με έναν βουλευτή λιγότερο. Τώρα θα πείτε, πόσες πιθανότητες εκλογής έχει η κυρία Κουντουρά; Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ (που τη στηρίζει) πολλές. Κατά την αντιπολίτευση, για να εκλεγεί η Κουντουρά στην Ευρωβουλή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα.

Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Τέρενς Κουίκ

Στο μεταξύ δεν πρόλαβε να παραιτηθεί η κυρία Κουντουρά και άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα για την αντικατάστασή της. Δηλαδή τι είδους αντικατάσταση; Μόνον για λίγους μήνες έως τις εθνικές εκλογές. Ετσι ακούστηκε το όνομα της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, η οποία να σημειώσω ότι είχε γίνει ξανά υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Πληροφορίες πάντως από το περιβάλλον της δημοφιλούς τραγουδίστριας αναφέρουν ότι η κυρία Πρωτοψάλτη δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στην πολιτική. Το άλλο όνομα που ακούστηκε ήταν αυτό του Τέρενς Κουίκ. Για τον κ. Κουίκ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο,τι αποφασίσει για αυτόν ο κ. Τσίπρας θα το πράξει.