• Αναζήτηση
 • FED : Αμετάβλητα τα επιτόκια, αντιστέκεται παρά τις προτροπές Τραμπ

  Επανέλαβε την θέση της περί «υπομονής» για μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ((Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια και επανέλαβε την θέση της περί «υπομονής», λαμβάνοντας υπ΄όψιν την δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, παρά τον φθίνοντα πληθωρισμό.

  Αγνοώντας τις προτροπές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που θέλει την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με την μείωση των επιτοκίων, η Fed διατήρησε, με ομόφωνη απόφαση, το εύρος του επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού ανάμεσα στο 2,25% και 2,50%.

  Η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής παρουσιάζει μία μάλλον θετική εικόνα της πρώτης οικονομίας του κόσμου, σημειώνοντας την ισχυρή αγορά εργασίας και την πρόοδο με σταθερό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας.

  Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου εξέπληξε πολλούς αναλυτές φθάνοντας στο 3,2% σε ετήσια βάση.

  Η Fed σημείωσε ωστόσο ότι οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών όπως και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων «επιβραδύνθηκαν» κατά το πρώτο τρίμηνο και κυρίως ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε.

  Για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες, η Fed παραδέχεται σαφώς ότι η αύξηση των τιμών τοποθετείται κάτω του 2%, του επιπέδου που θεωρεί ιδεώδες για την οικονομία.

  Ο χαμηλός πληθωρισμός ωθεί ορισμένους οικονομολόγους και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρηματολογούν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

  Συνολικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα επιδείξει «υπομονή» στην αποφασιστικότητα για μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων, εποπτεύοντας την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

  Πάουελ: Παροδικές δυνάμεις πίσω από τον αδύναμο πληθωρισμό

  Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας «παροδικών» δυνάμεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, o οποίος τόνισε πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ισχυροί λόγοι για μια περικοπή ή αύξηση του επιτοκίου.

  Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι η νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  «Δεν βλέπουμε ισχυρούς λόγους να κάνουμε κάποια κίνηση σε οποιαδήποτε κατεύθυνση» σημείωσε, αναφερόμενος στο επίπεδο του επιτοκίου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk