Στο λυκαυγές της νέας χρονιάς λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις οικονομικής φύσεως… σπαζοκεφαλιές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν οι εθνικές κυβερνήσεις και οι υπερεθνικές ενώσεις κρατών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση: σινοαμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις και απειλή γενικευμένου πολέμου, Brexit, επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης παγκοσμίως, ευρωσκεπτικισμός και άνοδος των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές… Ποιοι θα είναι όμως οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας υπέρβασης των δυσκολιών και των προκλήσεων; Ποιοι καλούνται ex officio να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά;

Ο «Figaro» επιχείρησε να καταρτίσει έναν κατάλογο των αξιωματούχων εκείνων που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τους μήνες που έρχονται, καθώς από τους δικούς τους χειρισμούς θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η έκβαση των εκκρεμοτήτων των ερχόμενων μηνών. Των προγραμματισμένων και αναμενόμενων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν, αλλά πιθανότατα και των απρόβλεπτων που αναπόφευκτα θα προκύψουν.

Μισέλ Μπαρνιέ

Η γαλλική εφημερίδα τοποθετεί στην κορυφή της κατάταξης των οικονομικών πρωταγωνιστών της νέας χρονιάς έναν… Γάλλο, τον Μισέλ Μπαρνιέ. Οχι μόνο επειδή είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit – με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις, μια και έχει καταφέρει να έχουν οι Βρυξέλλες τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο και να έχουν σχεδόν μηδενίσει (και οικονομικά και πολιτικά) τις επιπτώσεις από την επερχόμενη(;) αποχώρηση ενός κράτους-μέλους από την Ενωση. Ο ηλικίας 68 ετών πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ίσως πρωταγωνιστήσει εφέτος επειδή το όνομά του «παίζει» για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής.

Μάριο Ντράγκι

Ο ιταλός ευρωτραπεζίτης, ο οποίος τόσα προσέφερε στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και στην ευρωζώνη, αποχωρεί από το αξίωμά του τον Οκτώβριο του 2019 ύστερα από θητεία οκτώ ετών. Ο ηλικίας 71 ετών πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μείνει στην Ιστορία διότι με μία μόνο φράση που εκστόμισε στις 26 Ιουλίου 2012 («η ΕΚΤ θα πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να σώσει το ευρώ και, πιστέψτε με, θα είναι αρκετό») κατάφερε να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο στις αγορές κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο διάδοχός του θα παραλάβει ένα νόμισμα ισχυρό στις αγορές και αδιαμφισβήτητο (μόλις έκλεισε άλλωστε την πρώτη 20ετία της «κυκλοφορίας» του), αλλά σε μια οικονομική συγκυρία αβεβαιότητας και αστάθειας. Μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του περιλαμβάνονται ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και οι Γάλλοι Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό και Μπενουά Κερέ.

Τζίτα Γκοπινάθ

Η ηλικίας 46 ετών ινδή οικονομολόγος έγινε πέρυσι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο στρατηγικής σημασίας αυτό αξίωμα τη διόρισε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Με τις οικονομικές αβεβαιότητες που το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα κυριαρχήσουν το 2019 και με την ανησυχία πως ο ενάρετος κύκλος της παγκόσμιας οικονομίας κινδυνεύει σοβαρά, η γεννημένη στην Καλκούτα απόφοιτος του ονομαστού αμερικανικού Πανεπιστημίου Πρίνστον (και μετέπειτα καθηγήτρια του εξίσου ονομαστού Χάρβαρντ) θα έχει πιθανότατα – αχρείαστη να ‘ναι… – σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση κρίσεων αναδυόμενων οικονομιών.

Σι Τζινπίνγκ

Ο κινέζος ηγέτης μοιάζει με τη «φωνή της λογικής» στον ακήρυκτο εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της χώρας του και των ΗΠΑ. Με δεδομένη την κυκλοθυμική «κράση» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η διεθνής κοινότητα εναποθέτει στον Σι τις ελπίδες της για την υπέρβαση της σινοαμερικανικής κρίσης. Ο κινέζος πρόεδρος, πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον οποίο διαδραματίζει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον που συνεχίζονται, έχει εξαγγείλει για τη χρονιά αυτή «συστηματικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία», ενώ έχει υποσχεθεί «ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές». Κορυφαίο μέλημά του ασφαλώς παραμένει η διατήρηση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης για τη δεύτερη, μετά την αμερικανική, οικονομία του πλανήτη…

Τζερόμ Πάουελ

Προτού ακόμη συμπληρωθεί ένα δωδεκάμηνο από τον διορισμό του στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο ηλικίας 65 ετών κεντρικός τραπεζίτης έχει γίνει το κόκκινο πανί για τον Ντόναλντ Τραμπ. Οχι ότι είναι δύσκολο βέβαια να συγκρουστεί κάποιος αξιωματούχος με τον πλέον αλλοπρόσαλλο πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία. Αλλά όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει τη Fed «το μόνο πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ», παραβιάζοντας απροκάλυπτα στην περίφημη ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τους επόμενους μήνες η κόντρα Τραμπ – Πάουελ θα έχει νέα επεισόδια. Επιγραμματικά ο Τραμπ απαιτεί από τον Πάουελ να πάψει να ανεβάζει τα επιτόκια του δολαρίου.

Ελον Μασκ

Από τον χώρο των επιχειρήσεων μια εκ των προσωπικοτήτων που ο «Figaro» θεωρεί ότι θα πρωταγωνιστήσει εφέτος είναι ο ηλικίας 48 ετών καναδοαμερικανός μπίζνεσμαν, επενδυτής, μηχανικός και εφευρέτης που γεννήθηκε στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία χάρη στο ανήσυχο πνεύμα και τις καινοτόμες (έως και τρελές) ιδέες που παιδιόθεν τον διακατέχουν. Τα σχέδια του Μασκ για το 2019 δεν έχουν όρια: η ανάπτυξη του Starship, του γιγαντιαίου διαστημοπλοίου της εταιρείας του SpaceX, το τούνελ «Loop» που «θα γλιτώσει το Λος Αντζελες από τα μποτιλιαρίσματα», αλλά και η αύξηση της παραγωγής του οικογενειακού Tesla, που κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Θα μπορούσε πάντως κάποιος να πει ότι οι πρωταγωνιστικές προοπτικές του Μασκ είναι τουλάχιστον διετείς, αφού για το 2020 έχει προγραμματίσει επανδρωμένες πτήσεις στα άστρα.